Yle: Glen Kamara paljasti pelilliset esikuvansa: ”Haluan olla niiden kolmen yhdistelmä”

© Kuva: Juha Tamminen
Championship avaa vetosunnuntain! Nappaa talletusbonus tai riskitön veto!

Jos on Huuhkajien lento ollut koko syksyn ajan upeaa liihottelua, niin yksittäisistä pelaajista vahvassa nousukiidossa on ollut muun muassa 23-vuotias Glen Kamara. Kamara otti ison tontin Huuhkajien keskikentällä lokakuun otteluissa ja on varmasti isossa vastuussa myös tämän viikon Kreikka- ja Unkari-otteluissa.

Kamara pelaa työkseen tällä hetkellä skotlantilaisessa Dundee FC:ssä, mutta kaikki viittaa siihen, että tammikuussa voi olla edessä siirto uusiin ympyröihin.

– Gleniä kohtaan on ollut paljon kiinnostusta ja hän on ehdottomasti ansainnut pelata korkeammalla tasolla. Haluaisimmeko pitää Glenin? Totta kai. Jos hän kuitenkin siirtyy isompaan ja parempaan seuraan, paiskaamme kättä ja toivotamme hänelle onnea, Dundee FC:n valmentaja Jim McIntyre toteaa Svenska Ylen haastattelussa (koko juttu luettavissa Ylen sivuilta).

Kamaran sopimus päättyy ensi kesänä, joten siirtokorvauksen saadakseen Dundeen täytyisi myydä mies tammikuussa. Kamaraan on yhdistetty muun muassa skottijätit Celtic ja Rangers, saksalainen Bayer Leverkusen sekä Valioliigan Wolves ja Burnley. Pelaajalle itselleen kelpaisi mikä tahansa huippusarja, mutta suosikkinsa nimeämistä Kamara ei kiertele.

– Toivottavasti pelaan jonain päivänä Valioliigassa. Se olisi mahtavaa, Kamara sanoo Ylelle.

Joskus Huuhkajienkin kapteenina?

Kamara oli alkukauden aikana Dundeen varakapteeni ja sai kantaa nauhaakin käsivarressaan muutamaan otteeseen. Valmennusvastuuseen huonon alkukauden jälkeen noussut Jim McIntyre ei kuitenkaan pidä suomalaista kapteenimateriaalina.

– Glen on todella kunnioittava ja hauska kentän ulkopuolella, mutta en näe hänessä kapteenia. Hän on aika hiljainen ja minusta kapteenin pitää jakaa ohjeita kentällä, valmentaja perustelee.

Kamara itse on kuitenkin toista mieltä, ja samoin on myös joukkuekaveri Roarie Deacon. Kantoihan Kamara kapteeninnauhaa aiemmin myös Arsenalin alle 18-vuotiaiden joukkueessa.

– Tunnen olevani johtaja. En ehkä ole kaikkein äänekkäin, mutta johtajia on montaa tyyppiä. Yritän osoittaa johtajuuteni pelitapani avulla, Kamara kertoo.

– Kentän ulkopuolella hän on suuri luonne. Hän kuuntelee aina musiikkiaan, tanssii ja tekee pieniä Glen-juttujaan, Deacon kuvailee pelikaveriaan.

– Pari viikkoa sitten sanoin hänelle leikilläni, että hän voi kantaa jonain päivänä Suomen maajoukkueessakin kapteenin nauhaa. Nauroimme asialle, mutta uskon oikeasti siihen, että jos hän jatkaa noin, ei se ole kovin kaukana.

Kiitollinen äidin muuttopäätöksestä

Dundeessa Kamara on pelannut puolitoista vuotta, mutta Englantiin hän muutti äitinsä kanssa jo 12-vuotiaana. Tampereella syntyneen keskikenttäpelaajan vanhemmat olivat paenneet Suomeen Sierra Leonen sisällissotaa, ja jalkapallouransa ensimmäiset askeleet Kamara otti Espoossa.

Arsenal oli Kamaran suosikkiseura jo lapsena, ja suosikkipelaaja puolestaan Gunnersin supertähti Thierry Henry. Päätös muuttaa tilaisuuden tultua Englantiin syntyi helposti.

– Äitini unelma oli aina ollut asua Englannissa. Hän kävi säännöllisesti täällä tapaamassa sukulaisia, ja eräänä päivänä yksinkertaisesti muutimme Lontooseen, Kamara muistelee.

– Sanon aina, että jos äiti ei olisi päättänyt muuttaa Lontooseen, ehkä en olisi päässyt Arsenaliin, enkä olisi nyt tässä. Siksi olen siitä kiitollinen.

Vähän Vieiraa, vähän Busquetsia ja vähän Kantéa

Aluksi Kamara pelasi Englannissa pelkkää sunnuntailiigaa, mutta selvisi kovasta kilpailusta lopulta voittajana. Eräs lukuisista testipaikoista poiki sopimuksen Southend Unitediin, kun Kamara oli 15-vuotias, ja sieltä matka jatkui vuotta myöhemmin Arsenalin organisaatioon.

– Yksi junioripäälliköistämme kertoi minulle, että Arsenal halusi minut, enkä ollut uskoa sitä. Soitin äidilleni, ja hän vain kirkui puhelimessa. Se oli fantastinen tunne.

– Opin Arsenalissa kaiken, minkä osaan. Vuosi siellä (ammattilaissopimuksella) oli valtavan hyödyllinen ja merkittävässä roolissa kehityksessäni, sekä ihmisenä että pelaajana.

Kamara pelikäsitys, pettämätön fysiikka ja sinnikäs taisteluasenne ovat tulleet jo suomalaisille tutuiksi, eivätkä miehen jalkapalloilulliset esikuvatkaan varsinaisesti yllätä.

– Olen aina rakastanut Patrick Vieiraa. Pelitapani perustuu moniin keskikenttäpelaajiin. Vieiraan, Sergio Busquetsiin ja tietysti rakastan myös N’Golo Kantéa. Haluan olla niiden kolmen yhdistelmä.

Kamara olisi voinut valita toisenkin maajoukkueen, joten Huuhkajien kannattajat saavat olla kiitollisia, että valinta osui Suomeen.

– Englantia en harkinnut, mutta Sierra Leone on tietysti äitini synnyinmaa. Olen kuitenkin syntynyt Suomessa ja asunut siellä puolet elämästäni, joten tunnen itseni suomalaiseksi.

– Se oli vaikea ratkaisu, mutta olen iloinen, että tein juuri tämän valinnan, Kamara sanoo.

Championship avaa vetosunnuntain! Nappaa talletusbonus tai riskitön veto!
Edellinen artikkeliMillä miehistöllä Huuhkajat lähtee elintärkeään otteluun? – Ateenasta pientä vihiä: ”Rive ei liikaa paljastanut”
Seuraava artikkeliVeikkausliigakonkari lopettaa uransa: ”Vaikein koskaan tekemäni päätös”