Yle: Joel Pohjanpalo puhui paluuaikataulustaan – Uran loppu 23-vuotiaana oli todellinen vaihtoehto

© Kuva: Getty Images

Huuhkajien voittokulku Nations Leaguessa syksyn aikana on ollut poikkeuksellisen iloista seurattavaa. Sivustaseuraajan osaan on omaksi harmikseen joutunut myös nuori kärkimies Joel Pohjanpalo, joka on kuntoututtanut koko syksyn ajan jalkaansa.

Kun Pohjanpalo teki syksyllä jatkosopimuksen Bayer Leverkusenin kanssa, ei kontrahti nostattanut suurensuuria hurraahuutoja. Pohjanpalolle oli tullut Leverkusenissa katsomo ja vaihtopenkki turhankin tutuiksi, ja häntä soimattiin myös kunnianhimon puutteesta.

Jatkopahvi asettuu kuitenkin uuteen valoon 24-vuotiaan Pohjanpalon kertoessa Ylen haastattelussa tarkemmin vammastaan. Vaikea vaiva kun oli lähellä päättää koko pelaajauran, joten Leverkusenin jatkotarjous oli seuralta varsin myötämielinen ele (koko Ylen juttu luettavissa täältä).

– Se vähän muuttaa asioita, kun olet 23-vuotias ja sanotaan, että et ehkä koskaan enää pelaa futista. Meillä oli sopimusneuvottelut silloin menossa. Iso kiitos seuralle, että luottivat jalan tulevan kuntoon ja tarjosivat pitkää sopimusta, Pohjanpalo kertoi Ylelle.

Pohjanpalo kertoo nyt viettäneensä Leverkusenin kuntosalilla ”toistasataa päivää”. Joukkueharjoituksiin paluukaan ei ole enää kaukana.

– Jalka on tosi hyvä. Pystyn nyt täysin kävelemään. Pari viikkoa sitten sain kepit kokonaan pois. Kohta pääsen toivottavasti tekemään suunnanmuutoksia ja koskemaan palloon kentällä.

– Treenivahvuuteen toivon pääseväni joulukuussa. Pelit ovat eri asia. On aika todennäköistä, että vasta tauon jälkeen pääsen tositoimiin.

Bundesliigan kevätkausi käynnistyy 19. tammikuuta.

Hyvin harvinainen vamma

Pohjanpalon vamma osoittautui heinäkuussa tehdyissä tutkimuksissa hyvin harvinaislaatuiseksi. Vamma oli nilkan sisäpuolella olevassa isossa talusluussa, joka on yksi koko ihmiskehon huonoimmin luutuvista luista.

– Se on todella tärkeä luu, koska kaikki paino tulee sen päälle. Jos se ei tule kuntoon, se yleensä tarkoittaa sitä, että palloa ei enää potkita koskaan.

Suomalaishyökkääjän mukaan lääkäritkin olivat vamman edessä ihmeissään, sillä se on harvinainen jopa globaalisti katsottuna.

– Tämä on ensimmäinen maailmassa, joka on laitettu rekisteriin. Sen takia kukaan ei osannut sanoa, miten se paranee, Pohjanpalo kertoo.

– Alussa ei voinut tehdä mitään leikkausta, se olisi ollut liian vaarallista uran kannalta. Lähdettiin siitä, että kaikki urheilu pois, kovat lääkkeet päälle ja sairaalaan viideksi päiväksi tiputukseen. Sen jälkeen tehtiin erilaisia terapioita päivästä toiseen.

Lepo ja terapia tekivät lopulta tehtävänsä, mutta lukuisten CT-kuvausten seurauksena hiuksetkin alkoivat lähteä päästä. Se lienee kuitenkin Pohjanpalon murheista pienimmästä päästä. Pääasia, että nyt näyttää siltä, että ura pääsee vuodenvaihteen jälkeen taas jatkumaan.