Bayern Münchenin päävalmentajan Niko Kovacin palli on heilunut jo jonkin aikaa. Ja syystäkin, sillä kuusi kertaa peräkkäin Bundesliigan voittanut punapaitajoukkue on sarjataulukossa vasta viidentenä. Ero sarjakärki Borussia Dortmundiin on 12 ottelun jälkeen jo yhdeksän pistettä.

Viikko sitten pelatun sarjapelin tapahtumat kertovat osittain Bayernin ongelmista. Eintracht Frankfurtista joukkuetta komentamaan täksi kaudeksi saapuneen Kovacin ryhmä johti sarjanousija Fortuna Düsseldorfia jo 2-0 ja myöhemmin 3-1, mutta pelissä päädyttiin silti 3-3-lukemiin.

Tiistaina Bayern sai hiukan lohtua tilanteeseensa voittamalla Benfican Mestarien liigassa 5-1. Samalla varmistui jatkopaikka kilpailun 16 parhaan joukkoon.

Joukkueen peli on tuntunut olevan ajoittain todella sekaisin, ja sekavuus on heijastunut myös tähtipelaajiin. Edes Saksan maajoukkuekapteeni ja ykkösmaalivahti Manuel Neuer ei ole yltänyt kauden mittaan lähellekään parastaan.

Saksalainen iM Football julkaisi Twitterissä alkuviikosta listauksen Bundesliigan maalivahtien torjuntaprosenteista, ja tulos oli Neuerin kannalta hälyttävä. Jo kesän MM-kisoissa normaalia epävarmemmalta vaikuttaneen saksalaisen torjuntaprosentti on sivuston mukaan niinkin heikko kuin 43,8.

– Se kuulostaa erittäin pahalta, mutta se ei ole ainoastaan veskarin syytä, vaan on kollektiivin tuottama tulos. Jos joukkueella menee huonosti, se näkyy yleensä myös veskarin huonoissa prosenteissa ja tilastoissa, Malmö FF:n suomalaismaalivahti Walter Viitala sanoo SuomiFutis-sivustolle.

Neuerin pelikunto puhutti jo hyvän aikaa ennen Venäjän MM-lopputurnausta. Mestarivahti ei ollut pelannut loukkaantumisen takia pelejä syyskuun 2017 jälkeen, mutta tuli silti valituksi Joachim Löwin kisoihin valmistautuvaan ryhmään. Neuer kärsi vasemman jalkansa jalkapöydän murtumasta ja toipui vain viikkoja ennen MM-turnausta. Hän pelasi kolme puoliaikaa Saksan paidassa ennen kisoja järjestetyissä harjoitusotteluissa kesäkuussa.

32-vuotias Neuer pelasi Venäjän kisoissa kaikki kolme peliä, kun Saksa floppasi eikä päässyt jatkoon edes alkulohkosta.

Löwin päätös peluuttaa Neueria ykkösvahtina kisoissa oli isku vasten kasvoja Marc-Andre ter Stegenille, joka pelasi sensaatiomaisen kauden FC Barcelonan tolppien välissä. Tälläkin kaudella ter Stegen on osoittanut kuuluvansa maailman parhaisiin pelipaikallaan, ja esimerkiksi espanjalaismediassa on ihmetelty, milloin 26-vuotias saa saumansa myös Saksan maajoukkueessa penkin lämmittämisen sijaan.

Viitalan mielestä Löwin päätös peluuttaa Neueria ykkösvahtina lopputurnauksessa oli väärä.

– Suoraan sanottuna oli ihan käsittämätöntä, miten niin voi käydä. Mutta mitä enemmän olen nähnyt jalkapallomaailmaa ja puhunut pelaajien kanssa, niin valmentajalla on tietyt pelaajat, joista pitää. Ei siihen tarvitse olla mitään järkeenkäypää syytä.

– Henkilökemiat voivat olla sellaiset, että jotkut valmentajat vaan pitävät toisista enemmän. Neuer taitaa olla Löwin kovassa suosiossa. Oli aivan uskomatonta, ettei ter Stegen päässyt pelaamaan (kisoissa) niin hyvän kauden jälkeen, Viitala ihmettelee.

Samalla Viitala muistuttaa maalivahdin pelipaikan raadollisuudesta. Usein asetelma on se, että vain yksi mies pelaa isot minuutit.

– Ei se aina mene niin kuin ansaitsisi. Välillä tulee turpaan kovaakin, vaikka ei sitä ansaitsisi. Se vaan pitää hyväksyä ja niellä, Viitala sanoo.

Huuhkajissakin torjunut Viitala kiinnitti MM-kisoissa huomiota siihen, ettei turnaus mennyt kovin vahvasti Neuerilta saati Saksan maajoukkueelta. Jääminen alkulohkoon oli iso pettymys Saksalle ja jymy-yllätys jalkapalloa seuraaville.

Loukkaantuminen sotkenut

Pahan loukkaantumisensa jälkeen Neuer hyppäsi lähes suoraan MM-kisapeleihin, harjoitteli kesän ja aloitti sitten uuden kauden müncheniläisten kanssa.

– Siitä on nyt tullut ehkä jatkumoa Bayerniin. En tiedä onko niillä jotain yhteistä, onko hypätty liian nopeasti loukkaantumisen jälkeen tuollaisille peliminuuteille. No, totta kai Neuer on älyttömän kokenut maalivahti. Kyllä hänen pitäisi pystyä se hoitamaan, Viitala heittää.

Jalkapöydän murtuma oli Neuerille tuskainen vaiva, joka pitkittyi jatkuvasti ja piti hänet lopulta sivussa sarjapeleistä lähes vuoden.

– Nekin voivat ruokkia sellaista pientä epävarmuutta toimintaan, kun ei tiedä missä vaiheessa on kunnossa. Mutta sanoisin kuitenkin, että kyllä se on joukkueen kollektiivinen suoritustaso, mikä siinä ratkaisee, Viitala painottaa.

Neuer on torjunut Bayernin tolppien välissä kauden kaikissa 12 Bundesliigan ottelussa ja päästänyt niissä taakseen 17 maalia.

Lauantaina 1.12. pelattava Werder Bremen-Bayern München näkyy suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplayssa klo 16.25 alkaen. Tero Kainulaisen selostaman ottelun parhaat palat ovat katsottavissa Viafreessä.