Schalke ja Dortmund kohtaavat lauantaina Gelsenkirchenissä Ruhrin alueen perinteisessä paikallismatsissa.

Saksassa komean pelaajauran tehnyt Pasi Rautiainen tietää millainen merkitys tällä paikallisottelulla on.

– Ruhrin alueella molemmat, 33 kilometriä taitaa olla linnun tietä välimatkaa. Se kertoo ottelun statuksesta kaiken, Rautiainen toteaa SuomiFutis-sivustolle.

Ruhrin alue on yksi valtava teollisuuskeskittymä ja kaupungit sijaitsevat lähellä toisiaan.

– En tiedä miten nykypäivänä, onko kaikki kaivokset siellä suljettu, mutta kun kaivokset elivät huippuaikaansa, niin kaivosmiehet kyselivät hissivaunuissa mennessään alas, että oletko menossa matsiin ja siihen toinen vastasi totta kai. Työvuoroon menevä pyysi sitten kaveria tulemaan kaivoksen suulle huutamaan lopputuloksen.

– Tämä peli pysäyttää siellä kaiken. Sillä on isot traditionaaliset perinteet. Stadikoiden ja kaupunkien välinen välimatka on niin lyhyt. Siellä alueella olet joko siniverinen tai keltamustaverinen, Rautiainen tietää.

Rautiainen pelasi itse aktiiviurallaan Bayern Münchenissä, Werder Bremenissä, Arminia Bielefeldissä ja SG Wattenscheidissa. Rautiainen on käynyt paikan päällä Ruhrissa todistamassa teollisuuskaupunkien derbyjä.

– Muutaman matsin olen nähnyt paikan päällä ja voin kertoa, että ainakaan sellaisilla, ketkä ovat kasvaneet siihen perinteeseen, ei näiden kahden välillä ainakaan rakkautta ole, Rautiainen myhähtää.

Schalke – Dortmund lauantaina klo 16.30. Ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa.