Ruotsin hallitseva mestari AIK tiedotti tiistaina tehneensä pitkän sopimuksen 19-vuotiaan Saku Ylätuvan kanssa, lue uutinen tästä.

Espoolaisen jalkapallokoulun kasvatti Saku Ylätupa debytoi Veikkausliigassa HJK:ssa, mutta teki lopullisen läpimurtonsa kaudella 2017 RoPS:n paidassa. Vielä samana vuonna hän siirtyi hollantilaisen suurseuran Ajaxin organisaatioon.

Ylätupa pelasi Suomen U19-maajoukkueen kapteenina vahvat EM-kisat viime kesänä. Sen jälkeen hänen tavoitteensa oli parannella asemiaan Ajaxissa, mutta vakiopaikka seuran kakkosjoukkue Jongissa jäi vielä ottamatta. Tammikuussa Ylätupa debytoi A-maajoukkueessa Ruotsia vastaan.

– Kiinnostus tuli maajoukkuepelien jälkeen ja minulle se tuli aika puskista. Tietysti minun piti pohtia asiaa paljon. Ajaxissa on varmasti parhaat olosuhteet nuorelle pelaajalle kehittyä, teeniolosuhteet ja kaikki ovat todella hyviä. Toisaalta AIK:ssa on monta hyvää puolta, Allsvenskan on hyvä sarja. Pääsen pelaamaan miesten kanssa, se on hyvä vaihtoehto.

– Sain noin puolitoista viikkoa sitten tiedon, että he haluaisivat minut. Sen jälkeen asiaa on käännetty ja väännetty, mutta lopulta pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen, Ylätupa avaa SuomiFutis-sivustolle

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Saku Ylätupa, Suomi U19 EM-kisat.
Aidat saivat Ylätuvalta kyytiä kesän U19-EM-turnauksessa, kun pallo ei uponnut maaliin. Kuva: Juha Tamminen

Ylätuvan sopimus Ajaxin kanssa oli kesään 2020. Sopimus AIK:n kanssa on voimassa kesään 2022 saakka.

– Ajaxin edustusjoukkueeseen on kenen tahansa vaikea päästä. Se ei olisi ollut helppoa. Saan seurasta mukaani jokapäiväisessä toiminnassa olleen ammattimaisuuden. Pelillisesti taas paljon teknisiä ja taktisia asioita.

Alkaisipa jo kausi.

– Tietysti se, että uusi sopimus on pitkä, helpottaa tekemistä. Se tuo tekemiseen rauhaa.

AIK:n mukaan perjantaina

AIK:n joukkue matkasi maanantaina Dubaihin leirille. Ylätupa liittyy seuraan perjantaina käytyään vielä Amsterdamissa. Allsvenskan käynnistyy maaliskuun viimeisenä päivänä.

[readmore from=”ylatupa-saku”]

– Odotan tulevaa todella innoissani, alkaisipa jo kausi. Varmasti annan kaikkeni, että saan mahdollisimman paljon peliaikaa ja hyvän roolin niin, että voin auttaa joukkuetta.

– He pelaavat kolmen keskikentällä, joista yksi on alempi. Minun paikkani on siinä ylempänä. Puhuimme siitä ennen siirtoa ja se kuulostaa minusta hyvältä.

AIK voitti kaudella 2018 liigamestaruuden. Toiseksi sijoittui Simon Skrabbin edustama IFK Norrköping ja kolmanneksi Malmö FF.

– Tavoitteeni on ilman muuta olla heti avauksen pelaaja, Ylätupa linjaa.

Tavoitteet pitää aina olla korkealla.

Vuonna 1999 syntynyt Ylätupa on edustanut Suomea kaikissa juniorimaajoukkueissa. Hän oli U19-poikien kapteeni kesän EM-kotikisoissa ja nousi heti sen jälkeen U21-maajoukkueeseen. Tammikuussa hän debytoi Huuhkajissa ottelussa Ruotsia vastaan, kun joukkue leireili Qatarissa.

– Se oli onnistunut maajoukkueleiri joukkueelta ja minulta henkilökohtaisesti. Pelit ja treenit menivät hyvin. Toivon totta kai, että mahdun seuraavillakin leireillä Huuhkajiin. Tavoitteet pitää aina olla korkealla.