Seuraa näitä kolmea Huuhkajaa Qatarin maaotteluissa – onnistuuko HJK-lupaus debyytissään?

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat aloittaa EM-karsintavuotensa pelaamalla kaksi harjoitusmaaottelua Qatarissa. Tiistaina vastaan asettuu länsinaapuri Ruotsi ja perjantaina kohdataan Suomenlahden derbyssä Viro.

Kilpailullista panosta näillä A-maaotteluilla ei ole, ja hyvä niin. Onhan sekä Huuhkajien että sen vastustajienkin varsinainen runko levällään pitkin Eurooppaa.

Pääpaino Markku Kanervan vetämässä leirityksessä on uusien pelaajien sisäänajossa, vähemmän maajoukkueessa nähtyjen pelaajien opastamisessa Huuhkajien pelitavan saloihin ja kynnyksen madaltamisessa Pikkuhuuhkajista Huuhkajiin. Varsinaisen A-maajoukkueen pelaajia joukkueessa on tällä kertaa vain noin puolisentusinaa.

Mentoreina joukkueessa toimivat muun muassa kokeneet Joona ToivioRasmus Schüller ja kapteeni Tim Sparv. Heidän ei näyttöjä Kanervalle enää tarvitse antaa, kuten ei tarvitse Rangersiin pian siirtyvän Glen Kamaran tai kakkosvahti Jesse Jorosenkaan. Qatarin ryhmän nuorin kaarti puolestaan on matkassa lähinnä ilmapiiriä haistelemassa. Rasmus Leislahdesta voi toki tulla maajoukkuehistorian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja, mutta varsinaiseen ykkösryhmään hänellä on vielä pitkä matka.

Kentällä nähdään kuitenkin joitain pelaajia, joille ottelut Ruotsia ja Viroa vastaan ovat erinomaisia näyttöpaikkoja. Ovathan kyseessä Suomen viimeiset harjoituspelit ennen EM-karsintojen alkua, ja kilpailijoiden poissaollessa osakkeiden nostoon aukeaa erinomainen tilaisuus. Nostamme esiin kolme tällaista pelaajaa, joilta lisänäyttöjä kannattaa odottaa suurella mielenkiinnolla.

3) Sebastian Dahlström

Huuhkajien keskikentältä ovat väistyneet takavasemmalle edelleen seurajoukkueuraansa jatkavat Perparim Hetemaj ja Alexander Ring. Sparv ja Kamara ovat keskikentän pohjalla tällä hetkellä rautainen ja elintärkeä kaksikko, ja Schüller ja Joni Kauko ovat onnistuneet paikkaajina mukavasti. Leveys ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, ja 22-vuotias Dahlström voi hyvinkin tunkea mukaan Huuhkajien vaihtopenkille jo EM-karsinnoissa.

Helsinkiläissyntyinen Dahlström oli HJK:n avauskokoonpanossa lähes kaikissa viime kauden otteluissa, ja isoa roolia miehelle suunnitellaan edelleen. Siirto ulkomaillekin lienee vain ajan kysymys. Tekee Qatarissa A-maajoukkuedebyyttinsä.

Sebastian Dahlströmille seuraava looginen askel on A-maajoukkue. Kuva: Juha Tamminen

2) Simon Skrabb

Tammikuussa 24 vuotta täyttävä taskuraketti oli Huuhkajien mukana jo koko Nations League -taipaleen, mutta minuutteja tuli vain lokakuisessa Kreikka-ottelussa Tampereella, kun Skrabb otti kentällä alkuhetkillä loukkaantuneen Teemu Pukin paikan. Viidessä maaottelussaan Skrabb ei ole vielä maalinteossa onnistunut, mutta Allsvenskanissa mies on pelannut jo kaksi seitsemän maalin kautta.

Skrabb on todennut kyttäävänsä siirtoa vielä tasokkaampaan liigaan. Onnistumiset Qatarissa parantaisivat varmasti myös miehen mahdollisuuksia peliaikaan Huuhkajissa, sillä keskeisin kilpakumppani Jasse Tuominen jäi Nations Leaguessa Skrabbin tavoin maaleitta. Joel Pohjanpalon tervehtyminen saattaa tosin jättää molemmat vaihtopenkille.

Joko Simon Skrabbin avausmaali A-maajoukkueessa näkisi päivänvalon? Kuva: Juha Tamminen

1) Juhani Ojala

Paulus Arajuuren ja Joona Toivion yhteistyö Suomen keskuspuolustuksessa oli Huuhkajien Nations League -taipaleen suurimpia ilonaiheita. Suomella on kokeneessa kaksikossa luotettava kivijalka, mutta topparin pelipaikalla ollaan myös alttiita loukkaantumisille ja varoitustilin täyttymisille. Aina valmiita tuuraajiakin tarvitaan.

Vaikeat jalkavammat ovat häirinneet Juhani Ojalan uraa, mutta viime kauden lopulla minuutteja alkoi Häckenissä taas herua. Kaikkiaan ”Jude” on pelannut 21 A-maaottelua. Säännöllisimmin luottoa tuli vuonna 2017, kun hän pelasi Huuhkajien takalinjoilla neljä täyttä 90-minuuttista.

191-senttisenä pelaajana Ojala on vahva pääpelaaja, jollaiselle voisi olla hyvinkin käyttöä Italian, Bosnia-Hertsegovinan ja Kreikan korstoja vastaan. Mikäli tammikuussa 30 vuotta täyttävä Ojala osoittaa lähestyvänsä samaa tasoa kuin ennen loukkaantumisiaan, hän voi hyvinkin haastaa ainakin Sauli VäisäsenThomas Lamin ja Markus Halstin kisaan kolmostopparin paikasta.

Suomi-Ruotsi ottelu on nähtävissä Viasat Jalkapallo -kanavalta, Viaplaysta sekä ilmaiseksi Viafree-palvelusta. Ottelu pelataan tänään, tiistaina, klo 18.45.

Heikki Kuparinen