Puhutaanpa suomalaisesta jalkapalloilusta, Mestarien liigasta, maaotteluista tai lähes mistä tahansa jalkapallon pääsarjasta, ovat joukkueita ja tuomaristoa kentälle saattavat lapset tuttu näky. Useimmiten nämä saattajat ovat jalkapallojunioreita, mutta joskus ikimuistoinen elämys tarjoutuu lapselle esimerkiksi jonkin sponsorin järjestämän kilpailun kautta.

Englannin Valioliigassa saattajan tehtävästä kuitenkin rahastetaan, eikä edes mitenkään pieniä summia. BBC paljasti, että valioliigaseurat saattavat laskuttaa lähes 800 euroa siitä, että perheen lapsi pääsee hetkeksi aikaa huippufutaajan käsipuoleen.

Kaikkein kalleinta saattajan tehtävä on Evertonin kotipeleissä, sillä siellä perheiltä veloitetaan kokemuksesta 718 puntaa, eli 797,50 euroa. West Ham laskuttaa samasta tehtävästä nykykurssilla 777,50 euroa ja Leicester 666,30 euroa.

Summalla saa kuitenkin vähän muutakin kuin kirjaimellisesti arvokkaan muiston ja mahdollisen vilahtamisen televisiossa. Lapsi voi saada kotiinviemisiksi esimerkiksi kyseisen seuran pelipaidan, housut ja nappulakengät, ottelun pääsyliput sekä valokuvia pelaajien kanssa ja näiden nimikirjoituksia.

Merkillepantavaa on, että Mestaruussarjassa pelaava Swansea veloittaa kokemuksesta 530,80 euroa. Swansea olisi summalla Valioliigaseurojen keskuudessa neljäntenä, jos vielä pääsarjassa jatkaisi. Walesilaisseuran laskuttamalla summalla saa tosin neljä VIP-pääsylippua, aterian sekä osallistumisoikeuden puoliajalla järjestettävään rankkarikisaan.

Saattajan tehtävää markkinoidaan perheille muun muassa sanoilla ”täydellinen lahja, jota lapsesi ei ikinä unohda”. Pelkkää ahneutta ei valioliigaseurojen saattajakampanjointi kuitenkaan ole. Muun muassa Everton laskuttaa hommasta vain 2-3 pelissä vuosittain, ja tuotot se ohjaa hyväntekeväisyyteen. West Hamilla puolestaan on jokaisessa pelissään saattajana yksi lapsi, jolta ei kunniavirasta veloiteta mitään.

Poikkeuksiakin silti on. Bournemouth veloittaa saattajien perheiltä 205 euroa, eikä summalla saa vielä pääsylippua itse otteluun.

Kaikki valioliigajoukkueet eivät kuitenkaan pelaajia saattavien lasten perheitä kokemuksesta laskuta. Saattajat pääsevät kentälle ilmaiseksi Arsenalin, Chelsean, Fulhamin, Huddersfieldin, Liverpoolin, Manchester Cityn, Manchester Unitedin, Newcastlen ja Southamptonin peleissä.

– On täysin käsittämätöntä, että rikkaammat lapset voivat ostaa tiensä saattajalistan kärkeen. Kun minä olin lapsi, maskotin tehtävä oli palkinto uskollisuudesta, kuluttajasivusto Resolverin Martyn James kommentoi.

– Se, että näistä paketeista laskutetaan, on sopimatonta – eikä asiaa edes tunneta hyvin. Se pilkkaa kaikkea, mitä kansallispelimme ajatellaan edustavan.

Claire Blake osti pojalleen Cianille 282 euron arvoisen saattajapaketin syyskuiseen Cardiff-Manchester City -otteluun 8-vuotissyntymäpäivälahjaksi.

– Meillä kävi tuuri, että pääsimme niin isoon peliin. En ole varma, olisimmeko innostuneet maksamaan saman summan ottelusta muita joukkueita vastaan, Claire Blake pohtii.

– Cian sai pelipaidan ja nimmarilla varustettuja kuvia, tapasi (valmentaja) Neil Warnockin ja piti hauskaa. Paikkamme katsomossa olivat kuitenkin kehnoja ja pelaajien tapaaminen vähän kiireinen.