Näkökulma: Nostaako huolestuttava terveystilanne uusia pelaajia Huuhkajiin? – Roman Eremenkon kutsusta ei kahta sanaa

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi aloittaa ensi viikolla karsinnat ensi vuoden EM-turnaukseen haastavimmassa mahdollisessa paikassa, Udinessa pelattavassa vieraspelissä Italiaa vastaan. Markku Kanerva julkistaa joukkueensa huomenna keskiviikkona.

Niin harmillista kuin se onkin, leijuu Huuhkajien yläpuolella juuri nyt paljon kysymysmerkkejä. Viikonlopun sarjaotteluista oli mukana useampi maajoukkueen vastuunkantaja, joiden pelikunnosta ensi viikolla ei ole vielä täyttä varmuutta (lue loukkaantuneista ja poissaolijoista lisää täältä).

Mikäli vaikkapa Jere UronenSauli Väisänen tai Paulus Arajuuri ei pysty maajoukkueen mukaan lähtemään, tarvitaan pelaajarinkiin tietysti uusia pelaajia. Pohdimme hetken, ketkä suomalaiset saattaisivat nousta maaliskuun maaotteluihin viime vuodelta tutun pelaajapermanentin ulkopuolelta.

Puolustuksessa uhkana pahin miesvaje

Laitapuolustajista terveiden kirjoissa ovat ainakin Juha PirinenAlbin Granlund ja Jukka Raitala. Kahden ensinmainitun seurajoukkuekausi ei kuitenkaan ole vielä alkanut ja Raitala on ollut vaihtopenkillä MLS-kauden kahden ensimmäisen kierroksen ottelut. Neljänneksi laitapakiksi voisi olla tarpeen tullen tarjolla Los Angeles City FC:n Niko Hämäläinen, joka hänkään ei tosin ole joukkueensa kokoonpanoon mahtunut. Voi tosin olla, että mukaan otetaan vain kolme nimellistä laitapakkia, ja tarvittaessa hädän hetkellä laidalla stunttaisi toppari tai keskikenttäpelaaja.

Jos Väisänen ja Arajuuri joutuvat sivuun, voitaneen Joona Toivion topparipariksi nostaa vaikkapa Thomas Lam tai Markus Halsti. Topparinelikon täydentäjäksi saattaisi kuitenkin nousta täysin uusikin pelaaja. Roda JC:n Richard Jensen on valitettavasti loukkaantunut, ja belgialaista Waasland-Bevereniä viime aikoina kipparoinutkin Valtteri Moren oli viikonloppuna niin ikään sivussa. Kenties A-maajoukkuekutsun saakin vaikkapa Aapo Halme tai Leo Väisänen?

196-senttinen Halme on pelannut tällä kaudella viidessä Leedsin edustusjoukkueen ottelussa ja saa nauttia Marcelo Bielsan epäilemättä laadukkaasta valmennuksesta. Viime aikoina 20-vuotias Halme on pelannut enemmän Leedsin reservijoukkueessa, mutta kenties aika on jo kypsä myös A-maajoukkuekutsulle?

Mielenkiintoinen nimi puolustuksen keskustaan voisi olla myös 21-vuotias Leo Väisänen, Sauli Väisäsen nuorempi veli. Leo Väisänen on pelannut joulukuun alusta lähtien Eredivisien nousuun tähtäävän Den Boschin riveissä pelkkiä 90-minuuttisia ja on tehnyt Hollannin toisella sarjatasolla myös kolme maalia. Huuhkajien valmennustiimiin kuuluva Mika Nurmela kävi Leo Väisästä helmikuussa Hollannissa myös tapaamassa.

Pyry Soiri ja Jasse Tuominen täysin vailla pelituntumaa

Keskikentällä ja hyökkäyksessä loukkaantumistilanne on parempi, sillä jonkinlainen kysymysmerkki häilyy lähinnä kapteeni Tim Sparvin yllä – joskin hänkin on jo palannut Midtjyllandin harjoitusvahvuuteen. Luonnollisesti poissa on myös pitkäaikaistoipilas Joel Pohjanpalo.

Huolta hyökkäävissä rooleissa sen sijaan voi aiheuttaa se, etteivät Jasse Tuominen ja Pyry Soiri ole pelanneet vielä ainuttakaan kilpailullista ottelua koko vuonna. Tuomisella on taustalla marraskuussa tullut nilkkavamma – sekä tietysti Valko-Venäjän pitkä off-season – mutta Soiri ei yksinkertaisesti ole mahtunut joukkueensa Admira Wackerin pelaavaan kokoonpanoon kevätkauden kolmella ensimmäisellä kierroksella.

Yksi vaihtoehto Kanervan papereissa laitahyökkääjän rooliin saattaisi olla 20-vuotias Mikael Soisalo, joka on pikkuhiljaa saanut jalansijaa Belgian pääsarjan Zulte-Waregemissa. Soisalolle on herunut minuutteja kaikkiaan 19 ottelussa, ja tilastoihin on kirjattu yksi maali ja yksi maalisyöttö.

Täysin pois laskuista ei liene myöskään 19-vuotiaan Saku Ylätuvan maajoukkuekutsu. Ylätupa esiintyi edukseen Huuhkajien Qatarin leirillä ja on aloittanut hyvin myös uuden seuransa AIK:n paidassa.

32-vuotias Kasper Hämäläinenkin on päässyt kevään aikana taas välillä pelaamaan, joten kenties ”Kappekin” voidaan nähdä Huuhkajissa puolentoista vuoden poissaolon jälkeen?

Markkanen, Sadik vai ei kumpikaan?

Hyökkäyksen osalta on mielenkiintoista nähdä, vieläkö Eero Markkanen kutsutaan Indonesiasta mukaan. Kolossi on takonut Indonesian cup-otteluissa maaleja toisensa jälkeen, mutta sarjakausi ei ole sielläkään käynnissä. Ja onhan Markkasen liiga tällä hetkellä aivan toista kaliiperia kuin vaikkapa Berat Sadikin.

32-vuotias Sadik siirtyi tammikuussa Espanjan toiselle sarjatasolle Gimnástic de Tarragonaan Kyproksen liigan maalipörssin kärkinimenä. Segundassa Sadik on pelannut nyt kuusi ottelua, joista puolet avauskokoonpanossa. Ensimmäisen maalinsa hän teki viikonloppuna lisäjalla rangaistuspotkusta.

Erän Gimnásticin fanisivuston kirjoituksen mukaan valtaosa joukkueen kannattajista oli hyvin epäluuloinen Sadikin astuessa ampumaan rankkariaan. Sadik osoitti kuitenkin ”suurta rohkeutta ja kylmäverisyyttä” ampuessaan pallon maaliin – ja hymyili pelin jälkeen korvasta korvaan. Suomalaisen alku Espanjassa on ollut nihkeä, mutta avausmaalin toivotaan kasvattaneen itseluottamusta. Kenties tuolle itseluottamukselle on käyttöä Huuhkajissakin.

Eremenkon valinnan pitäisi olla päivänselvä juttu

Kaikkein odotetuin ”uusi” nimi maajoukkueessa on tietenkin Roman EremenkoVielä kuukausi sitten pohdimme, voittaako Roma kilpajuoksun aikaa vastaan ja ehtiikö hän täyteen pelikuntoon ennen Italia-ottelua. Nyt kysymykseen on saatu vastaus.

Eremenko on pelannut Rostovin kaikissa kolmessa kevätkauden kilpailullisessa ottelussa täydet minuutit, ja on raporttien mukaan ollut myös terävä, uuttera ja luova. Eremenko on rakennellut maalipaikkoja antanut erikoistilanteita. Maajoukkuevalinnassa ei pitäisi olla enää minkäänlaista epäselvyyttä.

Paljon kysymyksiä, joihin keskiviikkona saadaan varmasti myös vastauksia. Huuhkajien runko oli vuonna 2018 hyvin tiivis ja onnistui peleissään loistavasti. Joitain muutoksia pelajaryhmään kuitenkin lienee tulossa – osin olosuhteidenkin pakosta.

Heikki Kuparinen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.