Näkökulma: Roman Eremenkon poisjäänti oli looginen ratkaisu – kuka nousee Teemu Pukin pariksi hyökkäykseen?

© Kuva: Getty Images

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi tänään, keskiviikkona, Helsingin Kalastajatorpan Hilton-hotellissa ryhmän, joka matkustaa EM-karsintojen kahteen ensimmäiseen otteluun Italiaa ja Armeniaa vastaan. Hieman yllättäen Roman Eremenkoa ei nimilistasta löytynyt, mutta siihen löytyi täysin loogiset syyt.

Eremenko oli mitä ilmeisemmin Kanervan papereissa jo merkattu ryhmään mukaan, mutta joukkue muuttui vielä viime hetkillä. Kolmessa edellisessä ottelussa täydet 90 minuuttia pelannut Eremenko ei kokenut olevansa parhaassa kunnossa, ja mies päätti asiasta ilmoittaa rehdisti Kanervalle.

MTV:n tietojen mukaan Eremenko oli valittu ryhmään, mutta lopullisesta ryhmästä hänen nimeään ei löytynyt. Sen sijaan median eteen Kalastajatorpalla tuotiin HJK:n 20-vuotias laituri Lassi Lappalainen. Lappalainen paljasti lehdistölle saaneensa tietää nimityksestään tiistaiaamuna.

Kanerva kertoi, että Eremenkon lonkankoukistajat olivat kipeytyneet sen verran, ettei paluu Huuhkajiin ollut mahdollista. Eremenko ei halunnut lähteä koko kansan katseiden eteen puolikuntoisena, mikä on täysin ymmärrettävää. Eremenkon tekemisiä seurataan todella tarkkaan kokaiinikäryn seurauksena. Eremenko haluaa palata Huuhkajiin tyylillä, ja se hänelle suotakoon.

LUE MYÖS: Näin Markku Kanerva perusteli Roman Eremenkon puuttumista maajoukkueesta

Jensen Pukin pariksi

Eremenko olisi ollut kunnossa ollessaan luonnollinen valinta Huuhkajien 4-4-2-pelijärjestelmässä Teemu Pukin aisapariksi hyökkäykseen. Nations Leaguessa Pukin parina pelasi Jasse Tuominen, joka jäi EM-karsintojen avauksesta pois loukkaantumisen takia.

Tuominen sai kritiikkiä osakseen Nations Leaguen otteluissa varsinkin viimeistelystä. Paikkoja Tuominen sai, mutta maaliin pallo ei mennyt hyvistä tekopaikoista huolimatta millään. Sen sijaan Tuomisen puolustuspelaaminen jäi pienemmälle huomiolle. Tuomisen prässääminen ja työmäärä oli elintärkeässä roolissa Kanervan sapluunassa. Nyt ”Rive” joutuu puntaroimaan tarkkaan, kuka ottaa Tuomisen roolin Pukin vierellä.

Italiaan matkustavasta ryhmästä selkein valinta Pukin aisapariksi on Augsburgissa hiljalleen enemmän vastuuta saanut Fredrik Jensen. Bundesliigassa viidessä ottelussa tällä kaudella pelannut Jensen on päässyt pelikuntoon ja peliaikaa on tullut tämän vuoden puolella neljässä ottelussa. Viime viikonloppuna Jensen oli RB Leipzigiä vastaan avauskokoonpanossa pelaten 82 minuuttia.

Jensen on profiililtaan hieman samanlainen pelaaja kuin Roman Eremenko. Mikäli pelikunto on todella nyt löytymässä, voi Jenseniltä myös vaatia suurta työmäärää puolustussuuntaan, vaikka se ei hänelle ehkä luontaisinta olekaan. Kanervan pelitavassa hyökkääjien käynnistämä prässi on koko puolustuspelaamisen keskiössä. Ja varsinkin Italiaa vastaan Suomen hyökkääjät joutuvat juoksemaan runsaasti kilometrejä.

Jensen pystyy myös pallollisena tekemään oivaltavia ratkaisuja, joten siltäkin osin hän sopii hyvin Kanervan ryhmitykseen Pukin vierelle, tai tarkemmin sanottuna Pukin alle.

Toinen mahdollisuus olisi peluuttaa Robin Lodia ylhäällä, mutta Kanerva on käyttänyt Lodia enempi laidalla. Tällä hetkellä Huuhkajien laitapelaajien pelituntuma on puutteellinen. Pyry Soiri ei ole pelannut minuuttiakaan tämän vuoden puolella itävaltalaisessa Admira Wackerissa ja Robert Taylor odottaa Tromsøn kanssa vielä Norjan pääsarjan alkamista.

Lassi Lappalainen on pelannut vakuuttavasti Suomen Cupin lohkovaiheen otteluissa HJK:n laidalla, mutta hyppäys talven hallipeleistä Udinen nurmelle Italiaa vastaan saattaa olla vielä turhan suuri. Näin ollen voisi kuvitella, että Kanerva haluaa Lodin laidalle eikä keskustaan.

Puolassa pelaavat paluun Huuhkajiin tehnyt Kasper Hämäläinen ja viikonloppuna upean osuman viimeistellyt Petteri Forsell aloittavat lähtökohtaisesti penkiltä. Kumpikin kärkkyy kuitenkin peliminuutteja molemmissa otteluissa.

Suomi avaa EM-karsinnat Udinessa Italiaa vastaan lauantaina 23.3. Sen jälkeen Huuhkajat kohtaa Armenian tiistaina 26.3. Jerevanissa.

Arvio avauskokoonpanosta Italiaa vastaan