Näkökulma: Suomen Cup pääsee kunnolla vauhtiin – varaudu yllätyksiin näissä pareissa

© Kuva: Juha Tamminen

Nyt on lohkot ja karsintavaiheet läpsitty, ja Suomen Cupissa päästään itse asiaan. 16 joukkuetta on vielä mukana, mutta tänä viikonloppuna niistä karsitaan puolet pelistä pois. Nyt ei vertailla maalieroja tai pisteitä, vaan tasatilanteessa mennään jatkoajalle ja tarvittaessa rankkareille. Kevätkin on jo sen verran edennyt, että ”vain” puolet otteluista pelataan enää hallissa.

Uudistuneen cup-formaatin myötä jatkossa olevista joukkueista tasan puolet on pääsarjaseuroja. Veikkausliigalaisille neljännesvälierät tarjoavat automaattisen reissupelin, sillä jatkoon selvinneet Ykkösen, Kakkosen ja Kolmosen joukkueet (viimeksi mainittuja tosin vain yksi) pääsevät tässä vaiheessa isännöimään astetta tai kahta isompaansa.

Formaatti suosii veikkausliigaseuroja. Toki alempisarjalaisen automaattinen kotietu on hyvä asia cupin tässä vaiheessa, mutta aitoa reiluutta ja cup-henkeä olisi ollut se, ettei korijakoa olisi käytetty lainkaan. Ykkösen ja Kakkosen seuroilla olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet edetä kahdeksan tai neljän parhaan joukkoon, jos arpa olisi voinut heittää niille vastaan toisen samanmoisen.

Nyt jokaisen ottelun jokseenkin itsestäänselvä suosikki on vierasjoukkue. Todennäköisesti puolivälierissä tullaan näkemään korkeintaan 1-2 joukkuetta, jotka eivät pelaa alkavalla sarjakaudella Veikkausliigassa. Urheilussa kaikesta suurin yllätys olisi kuitenkin se, jos yllätyksiä ei tapahtuisi lainkaan. Siksi nostan itsekin etukäteen esille kolme ottelua, joissa Daavid saattaa nujertaa Goljatin.

Neljännesvälierien koko otteluaikataulu on katsottavissa tästä linkistä.

Pelastaako Gnistan Helsingin cup-edustuksen?

Ensimmäistä yllätyssaumaa povaan jo perjantai-illalle. Gnistan on ainoa Suomen Cupissa yhä mukana oleva helsinkiläisjoukkue, joten Oulunkylän Mustapekka Areenalle voi olla luvassa jopa pienimuotoinen yleisöryntäys. Gnistanin mukaan lipunmyynti on käynyt vilkkaana.

VPS voitti lohkovaiheen viidestä ottelustaan kolme ja varmisti jatkopaikkansa hyvissä ajoin. Kaksi viimeistä peliä toivat kuitenkin tappiot eikä ainuttakaan tehtyä maalia. Vaasalaisten joukkue on rakentunut melko verkkaisesti ja sille povataan hankaluuksia myös Veikkausliiga-kaudella. Helsinkiin on Pohjanmaalta pitkänpuoleinen matka, joten kenties Gnistanilla on yllätyssauma. Vaikka Steven Morrissey tekikin lohkovaiheessa kolme maalia, ei VPS ole tehoillaan juhlinut.

Gnistan on pelannut cupissa neljä ottelua, ja voittanut ne kaikki. Lohkovaiheessa kukistuivat GrIFK ja Viikingit, ja pudotuspeleissä vieraskentällä Honka Akatemia sekä Joensuun JIPPO.

Gnistan kuuluu alustavasti Kakkosen suurimpiin nousijasuosikeihin, ja on haalinut riveihinsä valtavasti myös veikkausliigakokemusta. Jo aiemmin ryhmään liittyivät HIFK:sta Tuomas Mustonen ja Pauli Kuusijärvi, ja torstaina Gnistan tiedotti Pekka Sihvolan liittymisestä joukkueeseen. Näillä kavereilla on kokemusta kovemmistakin paikoista.

– Gnistan on pelannut ulkona pitkään ja me olemme vasta totutelleet siihen. Se ei kuitenkaan saa vaikuttaa pelaamiseemme. Jos hallitsemme palloa paljon ja vastustaja vetäytyy, on kentällä tilaa vähemmän. Olisihan se mielenkiintoista, jos vetäytyisimme matalaan blokkiin ja iskisimme vastahyökkäyksillä, VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen kommentoi Veikkausliigan kotisivuilla.

– Gnistanilla on hyviä pelaajia ja he ovat tehneet hankintoja myös viimeisimpien peliensä jälkeen. Heillä tavoite nousta on ja se näkyy heidän toiminnassaan. Päävalmentaja Roberto Nuccio on kollega valmennuskursseilta ja sanoisin häntä ystäväkseni.

– Gnistan on meille uusi vastustaja ja he voivat tehdä jotain odottamatontakin. Kyseessä on Cup-ottelu ja uskon, että pelin luonne tulee olemaan vähän erilainen. Tulemme veikkausliigajoukkueena sinne ja Gnistan haluaa meidän päänahkamme. Nämä ovat aina vaikeita pelejä, Vuorinen kuittaa.

Valkeakoskellakin kaverukset vastakkain

Cup-taival päättyi Veikkausliigan viime kauden mitalisteiltä HJK:lta ja KuPS:lta jo lohkovaiheeseen. Täpärälle meni hopeajoukkue RoPS:llakin, sillä jatkopaikka varmistui vasta KuPS-ottelun lisäajalla, kun 17-vuotias Sampo Ala ampui upealla kaukolaukauksella rovaniemeläiset jatkoon.

RoPS:lla on vierasotteluunsa pitkä matka, sillä arpa heitti sen vastustajaksi perinteikkään Valkeakosken Hakan. 12 cup-mestaruutta voittanut Haka on Suomen Cupin historian toiseksi menestynein seura HJK:n jälkeen, joten sitä velvoittavat jo perinteetkin. Hakalla on puolellaan kotiedun lisäksi myös olosuhde-etu, sillä RoPS pelaa lauantaina ensimmäistä kertaa tänä vuonna ulkokentällä.

Hakan päävalmentajana on upean pelajaauran tehnyt Teemu Tainio, jolle tekee kentän laidalla seuraa entinen työtoveri Toni Koskela.

– Tonin kanssa valmensimme yhdessä Klubi 04:ssä ja olemme hyviä ystäviä. Nyt se sitten nähdään, kumman ansiota se Klubi 04:n nousu sillä kaudella oli, Tainio naurahti FC Hakan verkkosivuilla arvontatuloksen selvittyä.

– Vastaan oli joka tapauksessa tulossa Veikkausliigan joukkue, joten siinä mielessä altavastaajia olemme. Mutta Hakalla on cupissa pitkät perinteet, joten niin pitkälle yritetään, kun rahkeet riittävät.

RoPS on joutunut harjoittelemaan alkuvuoden aikana usein melko vajaalla joukkueella lukuisten loukkaantumisten ja ulkomaalaispelaajien myöhäisten saapumisten vuoksi. Hakan paketti saattaakin olla vieraita paljon valmiimpi. Hyökkäyksessä Antto Hilska ja Elias Ahde tekivät yhteensä viisi maalia neljässä ottelussa. RoPS puolestaan ei viidessä pelissä pitänyt maaliaan puhtaana kertaakaan.

Yllättääkö KTP Kotkassa?

Yllätyssaumaa povaan myös vahvaa joukkuetta kasaavalle KTP:lle, jolle kotoisa Arto Tolsa Areena on ollut hyvä paikka pelata. Tuukka Kurki ja Kalle Multanen mättivät lohkovaiheessa yhteensä viisi maalia ja peliformi on alkanut melko hyvin jo löytyä.

Ilveksenkin lohkovaihe sujui mallikkaasti, mutta Kotka ei ole helppo paikka pelata. Nuori joukkue ei hävinnyt lohkovaiheessa kertaakaan, mutta miten se sopeutuu suosikin asemaan? Ilves on usein pelannut parhaat pelinsä silloin, kun se saa lähteä peleihin altavastaajana.

Kaikki ottelut ovat nähtävissä suorina lähetyksinä Ruutu-palvelusta.

Heikki Kuparinen


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.