Pelipaikan vaihdos sai Huuhkajien keskikenttäpelaajan uuteen lentoon – ”Se oli hyvä juttu”

© Kuva: Pekka Mäntylä

Hienoa kautta tanskalaisessa Esbjergissä pelaava Joni Kauko pelaa tällä hetkellä uransa parasta jalkapalloa. Aiemmin keskikentän pohjan rouhijana tunnettu Kauko on noussut pykälän ylöspäin ja on samalla lyönyt itsensä läpi niin seura- kuin maajoukkuetasolla.

Suomen maajoukkue valmistautui lauantaina Italiaa vastaan pelattavaan EM-karsintaotteluun Udinenin liepeillä komeissa vuoristomaisemissa. Joukkue kokoontui jo tiistaina ja on saanut keskittyä rauhassa tulevaan koitokseen.

– Tosi hyvä fiilis taas. Meillä on hyvät tulokset Nations Leaguesta takana ja jengistä näkee, että fiilikset ovat korkealla ja kaikilla on itseluottamus kohdillaan, Kauko kertoo SuomiFutis-sivustolle joukkueen tunnelmista.

Suomi voitti hieman yllättäen oman Nations Leaguen lohkonsa ja ansaitsi mahdollisuuden päästä EM-kilpailuihin pudotuspelien kautta. Kaukon mukaan Nations Leaguen menestys pönkitti joukkueen uskoa itseensä.

– Kyllä se tuo itseluottamusta. Kukaan ei odottanut meiltä mitään. Näytimme sekä faneille että itsellemme, että puhaltamalla yhteen hiileen, pystymme saavuttamaan isoja asioita. Sitä samaa lähdemme tekemään näissä karsinnoissa.

Kauko on pelannut Tanskassa hienoa kautta ja hän on kunnostautunut erityisesti maalintekijänä. Hän on tällä kaudella viimeistellyt komeasti seitsemän maalia, joka on yhtä paljon kuin kolmella edelliskaudella yhteensä.

– Totta kai sitä aina miettii, että paremminkin voisi mennä. On kuitenkin myönnettävä, että on mennyt tosi hyvin.

– Kauko nähtiin aiemmin pääasiassa keskikentän pohjalla, jonka päätehtävänä oli vastustajan pelin katkominen. Nyt hänet on siirretty pykälän ylöspäin ja samalla vastuu hyökkäyspelaamisessa on kasvanut.

– Suurin asia on ehkä se, että pelipaikka on muuttunut sen verran, etten ole enää sellainen istuva pohjapelaaja. Minulla on nyt aika vapaa rooli ylempänä. Tietenkin minun on muistettava myös puolustusvelvoitteeni, mutta hyökkäyspäässä minulla on aika vapaat kädet. Pystyn toteuttamaan itseäni aika paljon enemmän. Olen saanut tasoni todella korkealle ja olen saanut pidettyä sen siellä koko kauden, iloitsee Kauko.

– Vakiinnuin jo nuorempana keskikentän pohjalle, mutta olen aina tiennyt osaavani tehdä maaleja. Se ei kuitenkaan koskaan oikein käynyt mielessä. Se ei ollut ajankohtainen ennen kuin siirryin Esbjergiin. Minulla oli pari huonoa vuotta Randersissa ja halusin uuden suunnan uralleni ja ajattelin Esbjergin olevan hyvä juttu. Nyt näyttää siltä, että se oli hyvä juttu, turkulainen jatkaa hymyillen.

Huuhkajilla on lauantai-iltana edessään suuri haaste, kun vastaan asettuu lohkon ennakkosuosikki Italia. Kaukon mukaan Huuhkajat ovat valmiina.

– Olemme käyneet Italian pelaamista läpi ja olemme yrittäneet löytää aseita millä Italiaa horjuttaa. He yrittävät varmasti hallita palloa ja aina, kun he menettävät pallon, he prässäävät todella kovaa ja yrittävät saada sen takaisin mahdollisimman nopeasti. Sitten, kun pääsemme vastahyökkäyksiin, meidän pitää olla tarkkana miten pidämme palloa ja miten hyökkäämme.

Huuhkajat pääsee lähtemään otteluun paineitta, sillä ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Kauko pitää kuitenkin pientä yllätyksen kipinää elossa.

– Ei meiltä kukaan odota mitään. Italia luulee kävelevänsä ylitsemme. He ajattelevat, että pieni Suomi tulee jostain pohjolan perukoilta ja se on myös meidän etumme. Saimme vähän samalla taktiikalla Nations Leagusta tuloksia ja meidän on pystyttävä olemaan yhtenäisiä.

EM-karsintaottelu Italia-Suomi näkyy lauantaina 23.3. klo 21.40 alkaen Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa ja ilmaiseksi Viafreestä.

Ottelun ennakkostudio alkaa kello 21.00. Kaikki EM-karsintojen ottelut näkyvät Viaplayssa.

Salttu Forsström, Udine


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.