[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522315244674{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

HIFK lähti kovin tavoittein Ykköseen pudottuaan liigasta kauden 2017 päätteeksi. Päämääränä oli nostaa Helsingin IFK takaisin Veikkausliigaan, ja siinä punapaidat myös onnistuivat. Samalla hienoa työtä HIFK:n päävalmentajana tehnyt Teemu Kankkunen sai Palloliiton Helsingin piiriltä kunniamaininnan, kun hänet valittiin kauden 2018 Helsingin piirin Vuoden valmentajaksi. Kankkunen jätti valinnoissa taakseen esimerkiksi Suomen mestaruuden voittaneen Mika Lehkosuon.

HIFK nappasi lopulta Ykkösen voiton ja suoran nousun liigaan 16 voitolla ja kuudella tasapelillä. Tappioita HIFK kärsi koko kauden aikana viisi. HIFK:n selkeästi vaikein vastustaja oli AC Oulu, jolle helsinkiläiset hävisivät niin kotona kuin vieraissakin.

Teemu Kankkunen jatkaa HIFK:n apuvalmentajana. Kuva: Juha Tamminen.

Pienoinen suvantovaihe osui heinä-elokuulle, jolloin HIFK pelasi peräti viisi ottelua ilman voittoa, kuitenkin häviten viidestä ottelusta vain yhden. Loppukauden HIFK pelasi todella väkevästi ottaen kuusi peräkkäistä voittoa.

Ykkösen mestaruus ratkesi käytännössä kauden toiseksi viimeisessä ottelussa lopulta toiseksi sijoittunutta KPV:tä vastaan. Tuomas Mustosen ja Pekka Sihvolan osumat toivat HIFK:lle elintärkeän 2-1-voiton. Mustonen ja Sihvola olivat myös HIFK:n parhaat maalintekijät kaudella 2018. Mustonen iski 12 maalia ja Sihvola onnistui 11 kertaa. HIFK ei nähnyt käyttöä parivaljakolle kauden jälkeen, joten Mustonen ja Sihvola siirtyivät Kakkosessa pelaavaan Gnistaniin.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström pestasi uudeksi päävalmentajaksi norjalaisen Tor Thodesenin, jolla on pitkä kokemus muun muassa Norjasta ja Virosta. Apuvalmentajana jatkaa liiganousun tuonut Teemu Kankkunen, jolla ei olisi ollut vielä Veikkausliigassa päävalmentajaksi vaadittavaa Pro-lisenssiä. Kankkusen on tarkoitus saada Pro-lisenssi suoritettua tämän vuoden aikana.

Thodesen on työskennellyt päävalmentajana muun muassa Norjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla sekä Viron pääsarjassa FC Floran päävalmentajana. Lisäksi Thodesen on kuulunut apuvalmentajana muun muassa Viron A-maajoukkueen valmennusryhmään.

Talven aikana Thodesen on tuonut HIFK:n pelaamiseen melko tyypillisiä elementtejä sarjapaikasta taistelevalle joukkueelle. Talvella Thodesen on laittanut pelaajat todella kovaan rääkkiin, jotta joukkue jaksaisi juosta kentällä enemmän kuin vastustaja. Thodesenin HIFK pyrkii puolustamaan tiiviinä ja hyödyntämään positiiviset tilanteenvaihdot nopeasti.

Lisäksi HIFK pyrkii prässäämään ylhäältä, kun tilanne sen mahdollistaa. Ainakin vielä talvikauden otteluissa HIFK:n suurimmat heikkoudet puolustamisessa löytyivät keskikentältä, jonne syntyi aivan liian suuria tiloja. HIFK:n korkea prässi on ollut helppo purkaa, jonka jälkeen punaisia pelaajia jää auttamatta liian paljon pelin ulkopuolelle. Hyökkääminen on ollut HIFK:lle hankalaa talvella, eikä pelaamisesta ole ollut havaittavissa juurikaan toisteisuutta.

Thodesenin ura IFK:n päävalmentajana olisi voinut alkaa paremminkin. Mies nimittäin heti ensi töikseen twiittasi selfien IFK:ssa pelanneen Mikael Forssellin kanssa. Kuvassa Forssell poseeraa kuitenkin arkkivihollisen, HJK:n, vetimissä. Kuva herätti HIFK:n kannattajissa hämmennystä ja paheksuntaa.

Tor Thodesen

@ThodesenTor
Møtte spisstreneren til naboklubben i hallen idag. Hvem?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 12

HIFK:n talvi oli synkkä. Lähtökohtaisesti sarjanousija pelaa ensi kaudella vain ja ainoastaan säilymisestä. Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström on halunnut ammattimaistaa IFK:n toimintaa, mutta seura ottaa sen suhteen vasta ensimmäisiä askeleitaan.

Päävalmentajahaku venyi ja seuran sisältä kantautui jo soraääniä siitä, löytääkö IFK lopulta ketään päävalmentajakseen. Apuvalmentaja Teemu Kankkunen ei ollut vaihtoehto, koska häneltä puuttuu Pro-lisenssi. Thodesen mainitsi heti saavuttuaan Suomeen, ettei tiennyt mitään suomalaisesta jalkapallosta. Opetteluun Thodesenilla ei ole hirveästi aikaa, sillä tulosta on taottava heti kauden alusta alkaen.

IFK:n pelaaminen Suomen Cupin lohkovaiheessa oli sen verran sekavaa, ettei punanutuille sovi kovin ruusuista veikkausliigakautta ennustaa. Uusia pelaajia on jonoksi asti, mutta useiden hankintojen kohdalla on paljon kysymysmerkkejä. Esimerkiksi Hannu Patronen ja Njazi Kuqi ovat takuuvarmoja pelimiehiä Veikkausliigaan, jos vain pysyvät terveenä. Loukkaantumiset ovat vaivanneet molempia nimimiehiä talvikaudella.

Sen lisäksi brassihankinnat ovat mysteerejä. Lönnström sanoi aiemmin, että osa hankinnoista on tehty kuulopuheiden perusteella. Lönnström lisäsi kuitenkin samassa yhteydessä, että kuulopuheet ovat tulleet luotettavista lähteistä. Uusia pelaajia saattaa vielä tulla kauden kynnyksellä, sillä Lönnström on lupaillut vielä ainakin paria hankintaa.

IFK:lle on luvassa vaikea kausi pääsarjassa. Varsinkin, kun muut sarjan häntäpäässä arviolta olevat joukkueet ovat enempi vähempi vakuuttaneet talven aikana. Esimerkiksi toinen sarjanousija KPV eteni cupin lohkovaiheesta jatkoon.

HIFK:n yllä on myös ikäviä uhkakuvia. Lönnström on kertonut, että HIFK on etsinyt mahdollisimman halpoja pelaajia, joiden palkan saattaa maksaa osittain joku muu taho kuin seura itse. Tuollainen palkanmaksukuvio ikävä kyllä lisää esimerkiksi ottelumanipulaation riskiä. Toivottavasti seura tietää mitä tekee.

Helsingin IFK on vielä kasvuvaiheessa ja seuraa eittämättä helpottaisi uusien sijoittajien löytyminen. SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan kiinnostusta on ollut jonkin verran ainakin jääkiekko-HIFK:n puolelta. Uusien sijoittajien myötä myös stadionhanke saisi varmasti tuulta purjeisiinsa. Tällä hetkellä HIFK on kuitenkin selkein putoajakandidaatti ja vaarassa leimautua hissijoukkueeksi liigan ja Ykkösen välille.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1552379108481{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Jukka Halme

[/vc_column_text][vc_column_text]

Jukka Halme on nähnyt HIFK:n kanssa useat nousut ja laskut. Kuva: Juha Tamminen.

HIFK teki talven aikana rohkeita liikkeitä siirtomarkkinoilla. Seurassa on näytetty ovea vanhoille ja kokeneille HIFK-pelaajille, joiden tilalle on pyritty tuomaan ammattimaisuutta. Siksi HIFK-varakapteeni Jukka Halme on seuralle ja joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja. Halme on Matias Hännisen ja Jani Bäckmanin kanssa pelaajia, jotka edustavat vielä ”iiäfkoolaisuutta”.

Pelillisesti Halme on myös tärkeässä roolissa IFK:n keskikentällä. Halmeen tehtävä on määrittää se, milloin joukkue prässää ylhäältä ja milloin se vetäytyy tiiviiksi pakaksi omalle kenttäpuoliskolleen. Kopissa Halmeella on pelillisiäkin asioita suurempi rooli joukkueen yhtenäistämisessä. IFK:lla on paljon uusia pelaajia, ja Halmeella riittää työsarkaa saadakseen kaikki pelaajat pelaamaan tähtilogolle.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”lupaus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1552553563809{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Läpimurtopelaaja – Kevin Larsson

[/vc_column_text][vc_column_text]Käpylän Pallosta HIFK:hon siirtynyt Kevin Larsson on yksi 2001-syntyneiden timanteista. Viime kaudella Kakkosessa KäPan paidassa 16 maalia tehnyt Larsson oli yksi HIFK:n pirteimmistä pelaajista talven Suomen Cupin lohkovaiheen otteluissa.

Mikäli Larssonille annetaan rohkeasti peliaikaa, voi ensi syyskuussa vasta 18 vuotta täyttävä laituri nousta kauden valopilkuksi. Cupissa Larsson väläytteli ja teki esimerkiksi Honkaa vastaan komean maalin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Väitteet

  • HIFK antaa kauden ensimmäiset valmentajapotkut.
  • HIFK putoaa kauden päätteeksi Ykköseen.
  • Uusia sijoittajia ei löydy kauden aikana.

Ennusmerkit eivät ole ihanteelliset HIFK:n kaudelle. IFK on etsinyt jo pitkään uusia sijoittajia, mutta ainakaan vielä mitään konkreettista ei ole ilmennyt. Seuralla on pitkät perinteet, mutta mikäli tulokset kentällä eivät miellytä, saattaa sijoittajien kiinnostus lopahtaa. Ennen kauden alkua IFK:n tilanne näyttää vähintäänkin haasteelliselta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=67 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1553510012187{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

  • Njazi Kuqi, 35, ilman seuraa

HIFK haki siirtomarkkinoilta hyvänä maalintekijänä tunnetun Njazi Kuqin. Kuqi teki edellisellä veikkausliigakaudellaan seitsemän maalia 18 ottelussa FC Interille. Kuqi tuo joukkueeseen paljon kaivattua viimeistelytaitoa, mutta samalla myös suuren riskin joukkuehengelle. Kuqi voi parhaimmillaan ja terveenä pelatessaan taistella jopa maalipörssin voitosta, mutta mikäli asiat eivät mene hyökkääjätähden mielen mukaan, edessä saattaa olla ikäviä ongelmia.

  • Tero Mäntylä, 27, FC Inter

Tero Mäntylä pelasi viime kaudella vahvasti Interissä, mutta mies ei kuitenkaan kuulunut uuden päävalmentajan, José Riveiron, suunnitelmiin. Uusi työpaikka löytyi Helsingistä. Mäntylä on parhaassa iässään ja häneltä odotetaan paljon HIFK:n puolustuksen johtajana yhdessä Hannu Patrosen kanssa. Talvea ovat varjostaneet pienet vammat.

  • Arnold Origi, 35, Kongsvinger (Norja)

HIFK vahvisti odotetusti maalivahtiosastoaan cupin lohkovaiheen jälkeen. Uutena miehenä sisään tuli 35-vuotias maalivahti Arnold Origi. Origi on tuttu mies Thodesenille, joten siinä mielessä hankintaa voidaan pitää melko varmana. Origi on pelannut pitkän uran Norjassa, minkä lisäksi tililtä löytyy myös 33 ottelua Kenian A-maajoukkueessa. Kyseessä on varsin nimekäs hankinta jo siitäkin syystä, että maalivahdin serkku, Divock Origi, pelaa Liverpoolissa.

  • Joel Mattsson, 19, IFK Mariehamn

Jos nostimme Kevin Larssonin läpimurtopelaajaksi, niin samaa voi luvalla sanoa myös 19-vuotiaasta Joel Mattssonista. IFK Mariehamnissa viime kaudella, varsinkin loppukaudesta, vahvasti pelannut Mattsson on tulevaisuuden huippunimi. Poikamaajoukkueiden vakiokalustoon kuulunut laituri tuo IFK:lle juonikkuutta ja osaamista 1vs1-tilanteisiin.

  • Silver Grauberg, 22, FC Flora
  • Tino Palmasto, 20, FC Honka
  • Xhevdet Gela, 29, FC Lahti
  • Samuel Haglund, 21, Oskarshamn (Ruotsi)
  • Mauro Severino, 19, Ilves
  • Kevin Larsson, 17, KäPa
  • Tobias Vibe, 28, Tromsdalen (Norja)
  • Tiquinho, 24, Rio Branco AC (Brasilia)
  • Toró, 32, SC Sagamihara (Japani)
  • Hassan Sesay, 31, FC Lahti
  • Riku Selander, 24, EIF
  • Hannu Patronen, 34, HJK
  • Jakob Dunsby, 19, Sandefjord (Norja), lainalla

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522308514542{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Esa Terävä, 31, PK-35
  • Antti Ulmanen, 19, EIF
  • Tuukka Kurki, 19, KTP
  • Daniel Rantanen, 20, EIF
  • Tuomas Mustonen, 33, Gnistan
  • Pauli Kuusijärvi, 32, Gnistan
  • Tommi Jyry, 19, KuPS
  • Jaakko Lepola, 28, ilman seuraa
  • Jirijoonas Kanth, 31, ilman seuraa
  • Otto-Pekka Jurvainen, 33, lopetti
  • Pekka Sihvola, 34, Gnistan
  • Jarkko Lahdenmäki 27, ilman seuraa
  • Reza Heidari, 22, ilman seuraa
  • Tomi Maanoja, 32, ilman seuraa
  • Tommi Vesala, 32, ilman seuraa

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

Veikkausliiga: HIFK Fotboll ihanneavaus 2019[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][td_block_11 custom_title=”HIFK-uutiset” tag_slug=”HIFK” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]