SJK-ennakko 2019: Lakeuksien ylpeys ajelehtii edelleen ajopuuna – lähempänä putoamista kuin mitaleita

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.


Viime kausi

Vuonna 2007 perustetun Seinäjoen jalkapallokerhon nousu Suomen jalkapalloeliittiin oli tunnetusti nopea. Kakkosen ja Ykkösen SJK ”pelasi läpi” verrattain nopeaan tahtiin, ja jo ensimmäisellä veikkausliigakaudella 2014 Seinäjoella juhlittiin hopeamitaleita. Vuosi 2015 toi seurahistorian ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mestaruuden, ja seuraavastakin kaudesta muistoksi jäivät sekä pronssimitalit että cup-mestaruus.

Sitten, helmikuussa 2017 seurajohdon ja valmentaja Simo Valakarin sukset menivät peruuttamattomasti ristiin, sopimus purettiin ja menestyskoutsi muutti Pohjois-Norjaan. Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana SJK:lla on ollut peräti viisi eri päävalmentajaa, eikä Valakarin lähtöä seurannut turbulenssi ole vieläkään täysin laantunut.

Jälkikäteen ajateltuna kauden 2017 kutossija ja Suomen Cupin finaalipaikka olivat SJK:lta vielä hyviä suorituksia, sillä viime vuonna meni vielä paljon kehnommin. Lokakuussa 2017 uutta nousua rakentamaan palkattiin kolmivuotisella sopimuksella Tommi Kautonen, mutta entinen Pikkuhuuhkajien luotsi sai hoitaa tehtävää vain puolisen vuotta ennen potkujaan. Kautosen saldo alkukaudelta oli ainakin johdonmukainen: seitsemän peliä, seitsemän pistettä ja seitsemän tehtyä maalia.

Kautosen seuraajaksi SJK nimitti kokeneen Alexei Eremenkon. Entinen Veikkausliigan pelaajalegenda sai ”Augen” tapaan heti käteensä pitkän sopimuksen, joka ulottuu niin ikään vuoden 2020 loppuun saakka. SJK-pomo Raimo Sarajärvi on useissa haastatteluissa vannonut jatkuvuuden ja pitkäjänteisyyden nimiin. Näille puheille pontta antavat valmentajien pitkät sopimukset, mutta potkuherkkyys vihjaakin sitten jotain aivan muuta. Seinäjokisten valmentajaruletille on muualla Suomessa naurettu räkäistä röhönaurua.

Valmentajanvaihdoksen onnistumisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin Eremenko saa edelleen jatkaa tehtävässään. Hänestä onkin jo tullut SJK:n pääsarjahistorian toiseksi pitkäikäisin päävalmentaja Valakarin jälkeen.

Eremenkon johdolla SJK paransi sarjasijoitustaan kahdella nousten sijalta 11 sijalle 9. SJK:n pistekeskiarvo 0,96/peli oli kuitenkin ”Pappa-Jeren” aikakaudella jopa heikompi kuin Kautosen alkukaudella. Neljä pistettä vähemmän, ja SJK olisi ajautunut karsimaan sarjapaikastaan.

Eremenkon ensimmäisessä ottelussa SJK sai suoranaisen kylmän suihkun, sillä HJK tukisti seinäjokisia Töölössä maalein 4-0. Ensimmäistä voittoa saatiin odottaa Eremenkon viidenteen peliin – siinä kaatui TPS samoin 4-0 -numeroin.

Kokonaisuudessaan SJK:n kausi oli kuitenkin jatkuvaa tempoilua jossain suojuoksun ja aavikkovaelluksen rajamailla. Vähintään kolmen pelin tappioputkia kauteen mahtui kolme, eikä SJK onnistunut kertaakaan voittamaan yli kahta peliä peräkkäin. Itse asiassa kahden pelin ”voittoputkiakin” nähtiin vain yksi, kun SJK kukisti heinäkuussa kahdessa perättäisessä kotiottelussa FC Lahden ja RoPS:n.

Johannes Laaksonen kuului viime kaudella SJK:n harvoihin onnistujiin. Kuva: Juha Tamminen.

SJK:n piti olla yksi HJK:n suurimmista haastajista viime kaudella, mutta kaudesta tuli täysi katastrofi. Jopa karsintoihin joutuminen oli täysin realistinen uhkakuva aivan viime kierroksille asti. Kerhon pelastukseksi – ja turkulaisten raitapaitojen kohtaloksi – koitui se, että se otti karsinnan kautta Ykköseen poistuneelta TPS:ltä täydet yhdeksän sarjapistettä. Jos TPS olisi kääntänyt yhdenkin SJK-pelin voitokseen tai kaksi tasapeliksi, olisi se säilyttänyt sarjapaikkansa. Niin lähellä karsintoihin joutumista SJK oli. Muut 10 joukkuetta SJK pystyikin kukistamaan yhteensä vain viisi kertaa.

SJK:ta vertaillaan usein HJK:hon, koska se on resursseiltaan ja olosuhteiltaan kenties kaikkein lähimpänä Stadin jättiläisiä, ja juuri SJK katkaisi HJK:n kuuden mestaruuden putken vuonna 2015. Jotta vertailuissa voitaisiin jatkossa välttyä huumoriarvolta, pitäisi SJK:n ensin tehdä HJK-kammolleen jotain.

Viime kaudella HJK voitti kaikki kolme keskinäistä yhteismaalein 6-0. Kun katsotaan vielä kauemmas historiaan, voidaan todeta HJK:lla olevan keskinäisistä jo huima seitsemän ottelun voittoputki, maalierolla 21-0. SJK ei ole tehnyt maaliakaan HJK:ta vastaan kahdeksaan viimeiseen otteluun.

SJK:n maalintekovaikeudet eivät tosin ole rajoittuneet pelkkiin HJK-otteluihin, vaan se jäi maaleitta peräti 15 ottelussa. SJK:n tehtyjen maalien määrä 28 olikin koko Veikkausliigan huonoin, jopa putoaja PS Kemiä pienempi. SJK:n sisäisen maalipörssin voittoon riittivätkin Johannes Laaksosen tekemät kuusi maalia. Kannattajia luulisi nyppivän, että tälle ongelmalle ei ole talven aikana tehty juuri mitään.

Valmennus

Alexei Eremenko pelasi Jarossa ja HJK:ssa yhden koko veikkausliigahistorian komeimmista peliurista, ja hänet valittiinkin ensimmäisten joukossa vuonna 2007 Veikkausliigan legendoihin. 360 veikkausliigaottelussa Eremenko viimeisteli kaikkiaan 64 maalia.

Valmennusuransa Eremenko aloitti kotiseudullaan Pietarsaaressa, ensin JBK:ssa pelaajavalmentajana ja sitten tutussa Jarossa. Minkäänlaista jalometallia ei seitsemän Jaro-vuoden aikana hihaan tarttunut, mutta Eremenko niitti silti arvostusta pitäen pienillä resursseilla operoineen Jaron jatkuvasti Veikkausliigan keskikastissa – tai vähintään pääsarjassa. Parhaimmillaan Eremenkon Jaro oli Veikkausliigassa jopa viides. Kauden 2015 päätteeksi Jaro lopulta putosi Ykköseen, ja seuraavana kesänä 2016 Eremenko sai potkut.

55-vuotiasta Eremenkoa arvostetaan yhä laajalti, mutta on hyvin perusteltua kysyä, onko arvostus edelleen vain pelaajauran peruja? Seikkailut Kazakstanissa ja Armeniassa jäivät hyvin lyhyiksi, eikä Eremenko ole voittanut valmentajana vielä mitään. Onko miehen koko pelikirja vieläkään siirtynyt tälle vuosikymmenelle?

Seinäjoella Eremenkolla on käytössään upeat puitteet ja sarjan tasoon suhteutettuna aiempia pestejään tukevampi pelaajabudjetti. Näytöt ovat kuitenkin tähän saakka olleet hyvin vaisuja. SJK:n rahkeilla pitäisi olla mahdollistaa peluuttaa niin sanottua ”suurseurafutista”, mutta luottaako Eremenko yhä pikkuseura Jaron resepteihin?

Viime kauden selviytymistaistelu on jo historiaa, nyt Eremenkolta vaaditaan tuloksia. Kuva: Juha Tamminen.

Eremenkoa pidetään vaativana valmentajana, mutta miksei hän silti saa pelaajistaan enempää irti? Viime kaudella SJK oli täynnä alisuorittajia. Onko taktiikkakansio liian köyhä, ja puuttuvatko kirjasta kokonaan luovia murtautumismalleja tarjoavat sivut? Viimeaikaista SJK:ta kuvailee parhaiten adjektiivi ”aneeminen”.

Eremenkon nostalgianälkää vain alleviivaavat SJK:n tekemät pelaajahankinnat. Kesken viime kauden seuraan tuotiin jo Jarosta tutut Didier Kadio, Shahdon Winchester ja Peter Opiyo. Tällä kaudella joukkoon liittyikin sitten jo valmentajan oma poika Sergei Eremenko. Nuorimies ei ole Suomen Cupissa vakuuttanut, joten isä-poika -suhde heittää kauden ylle myös oman kysymysmerkkinsä. Onko Pappa-Jerellä kanttia penkittää poikaansa, jos peli ei kulje? Ja jos Sergei pelaa, muttei vastaa odotuksiin, kestävätkö isän hermot katsomosta kaikuvan kritiikin?

Fysiikkavalmentaja Mikko Kujala on SJK:n valmennustiimiin mielenkiintoinen vahvistus. 41-vuotiaalla Ilves-kasvatilla on kokemusta kaksista MM-kisoista, joissa hän toimi Iranin fysiikkavalmentajana Carlos Quierozin valmennustiimissä.

Arvio

Sija: 8

SJK on joukkue, jonka kuuluisi periaatteessa olla vuodesta toiseen Veikkausliigan mitalikamppailussa. Vauhtisokeus kuitenkin iski, ja Simo Valakarin lähdettyä Norjaan Kerho putosi korkealta ja kovaa.

Nyt ollaan rakentamassa uutta SJK:ta, ja varmasti mielessä on jälleen menestys, eurokentät ja miksei seurahistorian toinen mestaruuskin. Alexei Eremenkon sopivuudesta projektin arkkitehdiksi vaan ei oikein kukaan ole varma. Myös pelaajahankinnoissa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Suomen Cupin lyhyeksi jäänyt taival tuskin kannattajien mieliä rauhoitti.

SJK lähtee tavoittelemaan viime kaudella edelleen sijoittuneita joukkueita pieneltä takamatkalta. Seuran itsestään selvän tavoitteen täytyy olla ylempi loppusarja, mutta sinne riittää tunkua. Uudistettu sarjajärjestelmä suosii niitä, joiden paketti on kasassa jo keväällä, eikä SJK näytä erityisen valmiilta. Suomen Cupin lohkovaiheessa joukkue ei voittanut peliäkään, ja harjoituspelissä myös Ykköseen pudonnut TPS otti seinäjokisista voiton.

Jos hankinnat osuvat nappiin, voi SJK onnistua tunkeutumaan kuuden parhaan joukkoon ja kisaamaan paluusta eurokentille – minne seura kieltämättä olosuhteidensa ja resurssiensa puolesta kuuluisikin. Puitteet ovat Veikkausliigaan erinomaisella tasolla, organisaatio on järkevästi rakennettu ja tiedottaminen on koko sarjan parasta. Seuraavaksi huudetaan urheilullisen menestyksen perään.

Askel eteenpäin, mutta ei valtavia edistysloikkia. Kuva: Juha Tamminen.

SJK:n keitoksessa on kuitenkin yhä liian monta sopimatonta maustetta, eikä se pelaa vieläkään kokonsa edellyttämällä tasolla. Me uskomme, että Seinäjoella pelataan syksyllä alempaa loppusarjaa. Joukkue on riittävän laadukas sarjassa säilyäkseen, ja alemman loppusarjan voittajalle tarjolla oleva europlayoff-paikka on hyvä tavoite Pohjanmaan syksyn peleihin.

Tärkein pelaaja – Denys Oliinyk

SJK:ssa on paljon kokeneita pelimiehiä, joita varmasti kuunnellaan pukukopissa vaikeina hetkinä. On entistä kapteenia Mihkel Aksalua, nykyistä kapteenia Mehmet Hetemajta ja vaikkapa paljon nähnyttä Jarkko Hurmetta. Jokainen näistä voi ottaa ison pelillisen roolin myös kentällä, mutta me nostamme tärkeimmäksi pelimieheksi nurmikon puolella 31-vuotiaan ukrainalaislaiturin Denysin.

Denys saapui viime kesänä Veikkausliigaan varsin kovalla CV:llä. Historiikista löytyy Ukrainan suurseuroja, 12 A-maaottelua, kaksi täyttä Eredivisie-kautta sekä jopa neljä peliä Saksan Bundesliigasta. Denys pelasi Bundesliigaa Darmstadtin riveissä yhteensä vain noin yhden puoliajan verran, mutta iski silti yhden maalinkin Hoffenheimin verkkoon. Polvi kuitenkin alkoi reistailla, eikä näyttöpaikkoja enempää herunut.

SJK:ssa Denys vastasi heti huutoon ja lukeutui joukkueen syyskauden valopilkkuihin. Laituri oli avauksessa lähes kaikissa SJK:n peleissä ja nousi neljällä maalillaan joukkueen toiseksi parhaaksi maalintekijäksi, vaikka kuului ryhmään alle puolet kaudesta. Kaiken lisäksi Denysin maalit tuppasivat olemaan varsin hienoja: vauhdikkaita ja rohkeita murtautumisia laidasta ja tarkkoja, kovalla itseluottamuksella tykitettyjä kuteja.

Ukrainalaislaituri Denys teki tehokkaan sisääntulon SJK:hon. Kuva: Juha Tamminen.

Vire oli tallella myös Suomen Cupin lohkovaiheessa, jossa Denys viimeisteli kaksi SJK:n seitsemästä maalista. Hyvä potkutekniikka, toimiva peliäly ja oletettavasti suuret peliminuutit tekevät Denysista ehdokkaan jopa maalikuninkuudesta kilvoittelemaan. Saanee Alexei Eremenkolta aika paljon vapauksia.

Läpimurtopelaaja – Jeremiah Streng

Vasta 17-vuotias Jeremiah Streng kuuluu SJK:n kiinnostavimpiin nimiin. SJK värväsi Strengin yhdessä Daniel Håkansin kanssa VIFK:sta, ja antoi molemmille hyvien näyttöjen jälkeen peräti viisivuotisen ammattilaissopimuksen. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei Streng pelaa Veikkausliigassa kovinkaan montaa vuotta ennen ulkomaille siirtymistään.

186-senttinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja viimeisteli Suomen Cupissa kolme maalia ja jakoi maalipörssin kärkisijan lohkovaiheen jälkeen. Miesten sarjat tulivat tutuksi jo viime kaudella, kun hän huhki VIFK:ssa täyden kauden Kakkosta. Poikien maajoukkueestakin tutun Strengin saldoksi Kakkosessa tuli neljä tehtyä maalia. Juniorisarjat oli jo nähty – siitä riittää todisteeksi kahdeksan maalia neljässä A-poikien SM-sarjan pelissä.

SJK:ssa peliajasta samalla tontilla kisaavat muun muassa Sergei Eremenko ja Maximo Tolonen, mutta alkuvuoden perusteella näyttää vahvasti siltä, että Streng tulee tuosta taistelusta voittajana ulos.

Osiota päivitetty 26.3. klo 00.30. Tekstiin oli livahtanut lapsus, ja Obed Malolo vaihdettu tekstistä Maximo Toloseen.

Väitteet

 • Kumpikaan Eremenkoista ei ole enää syksyllä SJK:n listoilla
 • SJK on sarjan eniten punaisia kortteja ottava joukkue
 • Moshtagh Yaghoubi tekee ainakin kaksi maalia suorista vapaapotkuista

SJK:ssa on rima korkealla, ja niin pitääkin. Alkukausi on jälleen tukkoinen ja seurassa nähdään tälläkin kaudella valmentajanvaihdos. Mosa Yaghoubi ja Mehmet Hetemaj kilvoittelevat sarjan korttitilaston voitosta.

Kokoonpanolista

#   Pelaaja Positio Pelipaikka Ikä
24 suomi Walter Viitala MV Maalivahti 9.1.1992
1 suomi Jesse Öst MV Maalivahti 23.10.1990
gambia Salifu Senghore MV Maalivahti 1.10.2000
2 uusi-seelanti Nikko Boxall KP Toppari 24.2.1992
15 kolumbia Cristian Valencia KP Toppari 4.12.1991
5 suomi Tero Mäntylä KP Toppari 18.4.1991
4 suomi Matias Vainionpää KP Toppari 2.10.2001
17 suomi Ville Tikkanen KP Toppari 8.8.1999
16 suomi Joonas Sundman VP Vasen laitapuolustaja 20.1.1998
22 brasilia Murilo VP Vasen laitapuolustaja 2.12.1995
21 argentiina Rodrigo Arciero OP Oikea laitapuolustaja 12.3.1993
18 suomi Niko Markkula OP Oikea laitapuolustaja 27.6.1990
6 ghana Jude Arthur PKK Puolustava keskikenttä 8.6.1999
58 suomi Mehmet Hetemaj (C) PKK Puolustava keskikenttä 8.12.1987
7 nigeria Hope Akpan KK Keskikentän keskusta 14.8.1991
8 ruotsi Gustaf Backaliden KK Keskikentän keskusta 15.9.1997
- suomi Pyry Hannola KK Keskikentän keskusta 21.10.2001
19 suomi Robin Sid VL Keskikentän vasen laita 21.9.1994
11 ukraina Denys Oliinyk VH Vasen laitahyökkääjä 16.6.1987
9 argentiina Emmanuel Ledesma OH Oikea laitahyökkääjä 24.5.1988
14 englanti Jake Jervis OH Oikea laitahyökkääjä 17.9.1991
45 suomi Serge Atakayi OH Oikea laitahyökkääjä 30.1.1999
25 suomi Daniel Håkans OH Oikea laitahyökkääjä 26.10.2000
88 kamerun Ariel Ngueukam KH Keskushyökkääjä 15.11.1988
20 suomi Joonas Lepistö KH Keskushyökkääjä 22.6.1998

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Moshtagh Yaghoubi, 24, HJK (ilman seuraa)

Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi kuuluu eittämättä koko sarjan nimekkäimpiin kiinnityksiin. Kyseessä on tyyppiesimerkki klassisesta ”high risk, high reward” -hankinnasta. Taitotasoltaan Mosa kuuluu Veikkausliigan ehdottomaan eliittiin. Jalat tikkaavat ompelukoneen lailla ja potkutekniikka riittää helposti eurogoalseihin. Ei Mosa suotta ole seitsemää A-maaottelua ja 120 veikkausliigaottelua pelannut.

Kääntopuolena on sitten Mosan tulinen luonne ja korttiherkkyys. Hyväsydäminen, mutta temperamenttinen taituri on ottanut uransa aikana useita tyhmiä varoituksia, ja punainenkin on varsin tuttu väri. Viime kaudella Yaghoubin tuittu- ja Mika Lehkosuon kovapäisyyden yhdistelmä johti siihen, että sopimus HJK:n kanssa purettiin jo kesken kauden. Alexei Eremenkon kanssa sarvia ei ole vielä ainakaan julkisesti kalisteltu, mutta riski voi hyvinkin olla olemassa.

 • Sergei Eremenko, 20, Spartaks Jurmala (Latvia)

Sergei Eremenkon uraa on luonnollisesti seurattu tarkasti jo pitkään, sillä onhan perheen kuopuksella menestyneen isän lisäksi myös menestyneet veljet. Sekä Alexei Eremenko Junior että Roman Eremenko ovat antaneet Huuhkajillekin paljon, mutta Sergei Eremenko päätti viime vuonna vaihtaa Venäjän maajoukkueeseen – jos kutsu on joskus tullakseen. Veljessarjan nuorimman tie on vienyt Baselin ja Jurmalan kautta Moskovaan, mutta nyt on aika hakea vauhtia synnyinmaasta.

 • Nadson, 34, KS Samara (Venäjä)

SJK löysi toppariosastolleen kokeneen vahvistuksen 34-vuotiaasta brasilialaisesta. Ura lähestyy vääjäämättä loppuaan, mutta Seinäjoella toivotaan Nadsonin tilkitsevän takalinjat. Meriittilista on ainakin kova. CV:ssä on muun muassa viisi peliä Mestarien liigan lohkovaiheessa Genkin riveissä sekä 15 peliä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa Genkissä ja Sheriff Tiraspolissa. Viimeiset 5,5 kautta Nadson on pelannut venäläisessä Krylja Sovjetov Samarassa.

 • Jeremiah Streng, 17, Vaasa IFK
 • Dion Acoff, 27, Valur (Islanti)
 • Jude Ekow Arthur, 19, Liberty Professionals (Ghana)
 • Daniel Håkans, 18, Vaasa IFK
 • Trevor Elhi, 25, Botev Vratsa (Bulgaria)
 • Serge Atakayi, 20, Rangers (Skotlanti), lainalla

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Peter Opiyo, 26, ilman seuraa
 • Richard Dorman, 30, lopetti
 • Shahdon Winchester, 26, ilman seuraa
 • Anders Bååth, 27, Syrianska
 • Teppo Marttinen, 21, KPV
 • Emile Paul Tendeng, 26, Ilves
 • Elias Ahde, 22, FC Haka
 • Jordan Mustoe, 27, Dinamo Bukarest
 • Matti Klinga, 24, FC Lahti
 • Aristote Mboma, 24, IFK Mariehamn
 • Johannes Laaksonen 28, Sandnes Ulf

Ihanneavaus

 

SJK-uutiset

Suomalaisseuroille kivikovia vastustajia europelien mahdollisella toisella kierroksella – KuPS:lla paras arpaonni

Suomea tänä kesänä miesten europeleissä edustava joukkuenelikko HJK, KuPS, SJK ja Inter ovat saaneet tiistaina ja keskiviikkona tietää ensimmäisiä eurovastustajiaan. Mestarien liigan ja HJK:n...

Suomalaisseurojen Konferenssiliigan avausvastustajat selvillä – SJK:lle Tallinnan reissu

Veikkausliigajoukkueista KuPS, SJK ja FC Inter Turku pelaavat tänä vuonna Euroopan Konferenssiliigan karsinnoissa. Avausvastustajat arvottiin Sveitsin Nyonissa tiistai-iltapäivällä. Tutuimman oloinen vastus saatiin kenties SJK:lle -...

Heikki Kuparinen

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!