HJK on voittanut kuluvalla vuosikymmenellä jaetuista yhdeksästä Veikkausliigan mestaruudesta seitsemän, ja se lähtee jokaikiseen kauteen sarjan suurena suosikkina. Kansallisen mestaruuden pitäisi olla HJK:lle kärjistetysti lähes automaatio ja kauden onnistuminen mitataan varsinaisesti europeleissä.

Tämän kauden tavoitteekseen HJK ilmoitti reteästi – mutta perustellusti – kotimaan tuplamestaruuden sekä selviytymisen europeleissä lohkovaiheeseen. Olihan sillä turvanaan myös sarjan ylivoimaisesti mittavin pelaajabudjetti – yhtä suuri kuin suurimmiksi haastajiksi povatuilla Hongalla ja Ilveksellä yhteensä. Veikkausliigan sarjakärki Ilves operoi alle kolmanneksella HJK:n pelajaabudjetista.

Vaisut tulokset tehneet keväästä harmaan

Tavoite kuitenkin kaatui jo ennen veikkausliigakauden alkua, kun HJK jäi sensaatiomaisesti Suomen Cupissa alkulohkoon. Veikkausliigassa HJK:n maaliero on negatiivinen ja pistekeskiarvon puolesta se on sarjassa vasta viidenneksi paras. Pisteitä on kertynyt kuudesta pelistä yhdeksän.

Kaikkein huolestuttavinta on kenties se, ettei pelissä näy mitään kehittymisen merkkejä ja käyrä osoittaa päinvastoin alaspäin. Neljän ottelun kuntopuntari on pieni otanta, mutta siinä sarjan ainoa HJK:ta huonompi joukkue on sarjanousija KPV.

Kun katsotaan vielä syvemmin tulosten taakse, voi ryppyjä syntyä HJK-kannattajien otsille lisää. Klubi on sarjan ylivoimaisesti parhailla resursseilla operoiva joukkue, mutta kuuden kierroksen jälkeen se on ollut otteluissaan johtoasemassa vain 48 minuuttia.

Sarjan avauskierroksella ylivarovainen Inter keskittyi Töölössä lähes pelkästään puolustamiseen. Evans Mensah mursi puolustusmuurin 66. minuutilla, mutta Inter nousi tasoihin kahdeksan minuuttia myöhemmin. Mensahin toinen maali 76. minuutilla riitti lopulta voittoon.

Toisella kierroksella IFK Mariehamn oli lähellä hakea historiansa ensimmäisen vierasvoiton HJK:sta, mutta HJK nousi aivan lopussa urhoollisesti ja sinnikkäästi rinnalle ja ohi. Sebastian Dahlström teki 2-1 -voittomaalin lisäajan kolmannella minuutilla.

Seuraavaksi HJK haki sekä Kuopiosta että Seinäjoelta vieraspisteen kahden maalittoman tasapelin myötä. Huolestuttava merkki Klubin kannalta näissä peleissä oli se, että maalivahti Maksim Rudakov oli molemmissa otteluissa kentän paras pelaaja. Pistekin oli HJK:lle hyvä saavutus kenttätapahtumiin nähden.

Sama sävel jatkui myös Stadin derbyssä, jossa paikallisvastus HIFK oli lähempänä voittoa. HJK meni jälleen johtoon Akseli Pelvaksen maalilla, mutta tälläkin kertaa johtoasema kesti vain 16 minuuttia.

Maanantaina Turussa HJK menetti johtoasemansa jo kolmannen kerran tällä kaudella. Elderson vei vieraat johtoon jo ensimmäisellä minuutilla, mutta Timo Furuholm puski tasoituksen vain yhdeksän minuuttia myöhemmin. Sen jälkeen Inter meni menojaan. Lopullisesti ottelu ratkesi Faith Friday Obilorin rumasta pulkkataklauksesta saamaan ulosajoon. Loppunumerot 4-1 jopa mairittelevat HJK:ta.

Interin tarjoaman nöyryytyksen jälkeen HJK on ollut tappiolla kauden aikana kaikkiaan 92 minuuttia, eli lähes tuplaten pidempään kuin se on pelejään johtanut.

Onko tunteidenhallinta HJK:n kirous?

Pelin jälkeisessä haastattelussa HJK:n Kaan Kairinen sanoi ottelun olleen ”fifty-fifty” Obilorin joulukorttiin asti. Myöskään Mika Lehkosuo ei omiensa peliotteita juurikaan kritisoinut, mitä nyt soimasi Obilorin tunteidenhallintaa.

On totta, että Obilorin itsehillintä petti täysin, sillä taklaus oli todella järjetön ja raju. Turhautuminen oli silti tavallaan ymmärrettävää, sillä Inter vei peliä ja rakenteilla oli lupaava hyökkäys, joka olisi jättänyt HJK:n kahden maalin taakse. Obilor tulee toivottavasti saamaan pulkastaan pitkän pelikiellon, mutta tavallaan tunne on kenties silti juuri sitä, mitä HJK eniten kaipaa. Kevään Klubi on ollut virkamiesmäinen, ylivarovainen ja aneeminen – ja kuka ties Obilorin temppu oli merkki jostain syvemmästä patoumasta. Ehkä HJK:n pelaajat kaipaavat vapauksia, luovuutta ja taidetta?

Se, että väittää HJK:n olleen Interiä vastaan tasaisesti pelissä mukana, on Kairiselta ja Lehkosuolta itsepetosta. HJK:n ainoa maali oli Inter-vahti Henrik Moisanderilta ilmainen lahjamaali – ei suinkaan miehen kauden ensimmäinen – ja muita maalipaikkoja Klubilla ei sitten ollutkaan. Edes toista laukausta kohti maalia se ei saanut. Interillä sen sijaan oli paikkoja useampaankin osumaan, ja jo ennen Obilorin ulosajoa Miro Tenhon vaparista puskema maali jäi vain muutaman kymmenen senttimetrin päähän.

Etelään palannut Lassi Lappalainen täysin yössä

Riittämättömän pelaajamateriaalin taakse HJK:n ei kannata edes yrittää mennä. Halusipa sitä myöntää tai ei, HJK:n joukkue on Veikkausliigan mittapuulla tähtisikermä, jonka kokoonpanosta lähes jokainen pelaaja – vaihtopenkkiä myöten – mahtuisi lähes minkä tahansa sarjan joukkueen avauskokoonpanoon. Juuri nyt HJK on kuitenkin valtavan paljon pienempi kuin osiensa summa.

Otetaan esimerksi viime kauden sensaatio, RoPS:ssa lainalla pelannut Lassi Lappalainen. 20-vuotias laitahyökkääjä on jo osoittanut tasonsa riittävän Markku Kanervan Huuhkajiin vaikkapa Italiaa vastaan, mutta Veritas Stadionilla Lappalainen oli pelokas ja näkymätön.

Vuosi sitten RoPS:ssa Lappalaisen tilastot näyttivät kuuden pelatun pelin jälkeen neljää tehtyä maalia ja yhtä maalisyöttöä. Nyt Lappalaisella on molemmissa sarakkeissa pyöreä nolla. Myös runsaasti peliminuutteja saaneet Marco Bueno ja Eetu Vertainen ovat tässä vaiheessa kautta nollan maalin tahdissa.

Kauden onnistujat on helppo luetella. Maksim Rudakovia ei voi siitä syyttää, että HJK on saanut viimeisestä neljästä pelistään vain kolme pistettä 12 mahdollisesta. Myös Nikolai Alho on ollut hyvä, mutta hänkään ei Turussa pelannut.

Mestaruus ei ole ratkennut vielä huhtikuussa, vaikka HJK onkin kaksi peliä vähemmän pelannutta Ilvestä pisteen verran jäljessä. Vaisua starttia ei silti kannata väheksyä, sillä tasapeleillä on harvemmin marssittu mestaruuteen ja HJK:n koko alkuvuosi on ollut tasaisen kehno. Pallonhallintaan pelinsä perustavan joukkueen pitäisi pystyä pitämään johtoasemastaan kiinni edes joskus.

HJK on pelannut kauden otteluistaan jo yli viidesosan, joten kysymys kuuluukin, kuinka kauan Klubilla on aikaa odottaa kelkan kääntymistä? Vedonlyöntiyhtiö Betsson pitääkin Mika Lehkosuota jo ykkössuosikkina Veikkausliigan ensimmäisten potkujen saajaksi. Jos valmentajanvaihtoon joskus päädytään, niin europelejä ajatellen ei uutta käskyttäjää tulisi saman tien syvään päähän heittää.

Seuraava tilaisuus kasvojenpesuun HJK:lle tarjoutuu jo perjantaina, kun se saa Töölöön vieraakseen sarjakärki Ilveksen. Tappio tuosta pelistä, niin HJK:n pukukopissa ilma alkaa käydä entistäkin raskaammaksi hengittää.