Näkökulma: Mika Ojalan paluu Veikkausliigan eliittiin kevään kaunein tarina – enää viimeinen silaus uupuu

© Kuva: Juha Tamminen

Vajaalle 3 000 Veritas Stadionille saapuneelle katsojalle Veikkausliigan ottelu Inter-HJK tarjosi maanantaina hienoja elämyksiä ja upean, jännittävän ottelun. Dramatiikkaa ei pelistä totisesti puuttunut, ja tunnelma kohosi Kupittaalla paremmaksi kuin aikoihin.

Inter on ollut viime vuosina Veikkausliigan surkeimpia kotijoukkueita, ja kolmen viime kauden kotipelien pistekeskiarvo 1,1 pistettä/peli puhuu karua kieltä. Joukkueen vaisuilla otteilla kotiyleisön edessä on ollut iso osansa siihen, miksi kannattajat ovat lähteneet stadionilta kotiin suupielet alaspäin – palaamatta kenties pitkään aikaan takaisin.

Inter-perheen onneksi on kuitenkin HJK. Klubin kaataminen ei ole Interille mikään vieras juttu. Kesällä 2015 HJK kukistui maalein 3-0 tulevan klubilaisen Vincent Onovon hattutempulla, ja syksyllä 2016 HJK taipui Veritaksella maalein 3-2. Tämän kesän europeleihin Inter raivasi tiensä voitettuaan viime vuonna Töölössä pelatussa Suomen Cupin loppuottelussa HJK:n 1-0. Tämän vuoden cupissakin veikkausliigajätti kaatui 1-0, mutta helmikuista halliottelua ei kovinkaan moni silmäpari päässyt todistamaan.

Klubin kurittajana on kunnostautunut erityisesti Mikko Kuningas, joka teki molemmat maalit kummassakin edellämainitussa cup-mittelössä. Maanantaina Kuningas teki puolestaan majesteettisen esityön Interin 2-1 -voittomaaliin.

Yksi sankari olisi kuitenkin ansainnut ehdottomasti äänekkäät aplodit Kupittaan kotiyleisöltä, mutta tuo standing ovation jäi valitettavasti väliin katsojien viettäessä edelleen maalijuhlia. Mika Ojala, 30-vuotias Interin oma kasvatti, tuli nimittäin vaihtoon 64. peliminuutilla tarjoiltuaan juuri illan toisen maalisyöttönsä.

Paimiolaislähtöisen Ojalan kevätvire onkin ollut koko veikkausliigakevään ehdottomasti aurinkoisimpia uutisia. Epäilemättä oman pojan loistovire on myös omiaan lämmittämään Inter-kannattajien mieliä ja vetämään jatkossakin väkeä katsomoihin.

Ojalan taitotaso on kaikkien suomalaisen jalkapallon ystävien tiedossa. Suotta ei miestä ole valittu kolme kertaa Veikkausliigan vuoden keskikenttäpelaajaksi. Huipputehokkaat kaudet 2011 (16 maalia ja 19 maalisyöttöä) ja 2012 (12+18) nostivat Ojalan aina A-maajoukkueeseen asti.

Ruotsalaisessa Häckenissä ja Aalenissa Ojalalla ei tähtistatusta ollut, ja sekä onnistumiset että myöhemmin myös vastuu jäivät vähäisiksi. Veikkausliigaan ”Moukku” palasi kesällä 2017, mutta tehot olivat tiessään.

Kadonnut tatsi ja menneen loiston puuttuminen varsinkin erikoistilanteissa lienee painanut Ojalaa sen verran pahasti, että kesken viime kauden hän sairastui uupumiseen. Ojalan oli pakko pitää kesken kesän breikkiä, jotta elämä ja pelaaminen alkaisivat taas maistua. Sittemmin Inter-ikoni on puhunut uupumuksestaan avoimesti useissa haastatteluissa (lue lisää täältä, täältä ja täältä).

Mielen järkkymistä ja uupumusta ei varmasti kukaan kenellekään toivo, joten veikkausliigayleisölle on yhteinen ilo, että Ojala on tullut tänä keväänä näyttävästi takaisin. Ennen maanantaita Ojala oli Filip Valencicin kanssa ainoa maalinteossa onnistunut Inter-pelaaja, ja kaksikko onkin löytänyt toisensa mainiosti.

HJK-ottelussa oli sitten maalisyöttöjen vuoro, ja etenkin keskitys Juuso Hämäläisen 3-1 -maaliin oli tuttua Ojalaa: millintarkka pallo puolustajan puskettavaksi HJK-maalin takanurkkaan. Kauas ei jäänyt tosin Ojalan maali suorasta vapaapotkustakaan, ja kenties sellainenkin vielä tällä kaudella nähdään.

Nyt Ojala ja Valencic ovat yhdessä myös Veikkausliigan tehokkaimmat pelaajat. Valencicin saldo on kuuden pelatun ottelun jälkeen neljä maalia ja kaksi maalisyöttöä ja Ojalan kolme maalia ja kolme maalisyöttöä. Minuutteihin suhteutettuna Ojala on ollut jopa koko sarjan tehokkain, sillä Valencicilla on sata minuuttia enemmän pelattuna. Miehen tehot ovat jo nyt paremmat kuin koko viime kaudella yhteensä (3 maalia ja kaksi maalisyöttöä).

Tutun Mika Ojalan paluu on ollut iloista seurattavaa, mutta täydelliseksi tarina muodostuu vasta, kun Ojala onnistuu maalinteossa myös kotoisella Veritas Stadionilla. Ojalan edellisestä maalista Veritaksella kun on kulunut jo yli vuosi – tuolloin, 21. huhtikuuta, hän maalasi Turun derbyssä ottelun viimeiseksi jääneen 1-2 -maalin.

Interin kotiotteluissa käytetään muun muassa Saksan Bundesliigasta tuttua tapaa, jossa kuuluttaja huudattaa yleisölle maalintekijän sukunimen kolmesti putkeen. Se hetki, kun katsomosta kajahtaa seuraavan kerran OJALA lienee sellainen, että kokeneen pelimiehen rinnassa liikahtaa vähän isompikin palanen ja kuka ties katsomossa huulikin väpättää.

Tervetuloa takaisin Veikkausliigan huipulle, Mika Ojala!

Heikki Kuparinen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.