Näkökulma: Veikkausliigan avauspelit nostivat ikävän huolenaiheen nuorten tähtien kohdalla – esimakua tulevasta?

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliiga pyörähti komeasti käyntiin keskiviikkona. Pitkä odotus palkittiin kahdella varsin viihdyttävällä ottelulla Helsingissä ja Kuopiossa. Huolta herätti Veikkausliigan nuorten tähtipelaajien vähäinen vastuu avausotteluissaan.

Kausi on pitkä, tiedetään. Silti KuPS-hyökkääjä Rasmus Karjalaisen, 23, ja HJK:n 19-vuotiaan hyökkääjän Eetu Vertaisen vähäiset vastuut pistivät mietityttämään. Samaan aikaan esimerkiksi RoPS laittoi osittain loukkaantumisten takia pakotettuna kentälle muun muassa 17-vuotiaan Sampo Alan, joka teki rovaniemeläisten 2-2-tasoituksen lisäajalla.

Lisäksi on todettava, että keskiviikkona kentällä nähtiin runsaasti nuoria pelaajia. Huomio kiinnittyi kuitenkin ehkä niihin kirkkaimpiin tähtiin, Karjalaiseen ja Vertaiseen, joiden kohdalla kilpailutilanne on kovin mahdollinen.

Uusi sarjajärjestelmä, jossa pelejä kertyy vähemmän, on aiheesta herättänyt keskustelua suomalaisten nuorten pelaajien asemasta. Muun muassa Ilta-Sanomien analyytikko Marko Rajamäki nosti asian esille Pallokerho-podcastissa.

Rajamäki esitti tärkeän kysymyksen nuorten pelaajien kannalta: Antavatko suurseurat samalla tavalla mahdollisuuksia nuorille pelaajilleen, kun pelitaakka ei ole tällä kaudella niin kova, mutta panoksia on entistä useammassa kohdassa kautta ala- ja yläloppusarjoineen?

Avausottelussa HJK:n avauksessa oli kauden kynnyksellä hankittu 25-vuotias meksikolainen hyökkääjä Marco Bueno. Vertainen pääsi kentälle Buenon tilalle 81. minuutilla. Bueno pelasi HJK:n riveissä kelvollisen veikkausliigadebyytin, mutta ei hän tuonut kentälle mitään sellaista, mitä Vertainen ei olisi voinut tuoda.

KuPS:n kohdalla jo joukkue-ennakossa arvioimme, että Karjalaisella voi olla tukalat oltavat peliaikansa suhteen. RoPS:ia vastaan avauksessa aloitti odotetusti Lucas Rangel, joka iski myös KuPS:n 2-1-osuman. Karjalainen otettiin sisään lupaavan Tommi Jyryn tilalle 77. minuutilla.

Ottelun jälkeen Karjalainen oli hyvin pettynyt mies, mutta hän ei jäänyt surkuttelemaan. KuPS-hyökkääjä kävi pelin jälkeen hakemassa palloja ja jäi laukomaan niitä maaliin. Voittajan asenne.

On silti vähintäänkin omalaatuinen tilanne, että Karjalainen pelasi hiljattain EM-karsinnoissa Italiaa vastaan kahdeksan minuuttia, ja Veikkausliigan avausottelussa RoPS:ia vastaan minuutteja kertyi 14.

Artikkeli jatkuu alla olevan videon jälkeen.

RoPS oli keskiviikkona päinvastainen esimerkki nuorten pelaajien peluutuksen suhteen. On silti kysyttävä, että olisiko esimerkiksi Ala päässyt kentälle, jos RoPS-luotsi Toni Koskelalla olisi ollut paras mahdollinen kokoonpano käytettävissään. Ehkä, ehkä ei.

Kausi on kuitenkin vasta alkanut, joten Karjalainen, Vertainen ja monet muut nuoret pelaajat saavat varmasti vielä uusia tilaisuuksia. Tai ainakin toivottavasti saavat. Suomalaisen jalkapallon kehityksen kannalta se olisi todella tärkeää. Veikkausliiga haluaa olla kasvattajasarja, joten toivottavaa olisi, että päävalmentajat aidosti luottaisivat nuoriin.

Sekin fakta on tärkeä muistaa, että kilpailu vie nuoria pelaajia eteenpäin. Veikkausliiga on myös kehittymässä kovaa vauhtia entistä ammattimaisemmaksi sarjaksi, jossa jokainen peliminuutti pitää ansaita harjoituskentällä. Tasavertaisessa tilanteessa yhdenkään pelaajan hintalappu tai status ei saisi vaikuttaa peluutukseen. Varsinkin, jos Veikkausliiga haluaa todella olla kasvattajasarja.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


PÄIVÄN VIHJE: TOTTENHAM – LIVERPOOL

Syveneekö varjojen mailla taivaltavan Liverpoolin ahdinko Tottenhamin vieraana?