KuPS-ennakko 2019: Huono valmistautuminen vie mestaruussaumat – miksi maalitykki on jopa ongelma?

© Kuva: Juha Tamminen
Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Sisällysluettelo

Viime kausi

KuPS nostettiin ennen viime kautta HJK:n haastajaksi mestaruuskamppailuun. Ennen kauden alkua Jani Honkavaara kertoi SuomiFutis-sivuston haastattelussa, että Kuopiossa otetaan vasta ensimmäisiä askeleita kohti voittamisen kulttuuria.

Vaikka mediassa KuPS:n harteille asetettiin jonkinlaisia mestaruuspaineita, Honkavaara itse määritteli ennen kauden alkua tavoitteeksi europaikan uusimisen. Siinä KuPS myös onnistui, hyvin täpärästi kylläkin.

KuPS sijoittui sarjassa sensaatiomaisen kauden pelanneen RoPS:n jälkeen kolmanneksi. Sarjanousija Honka jäi neljänneksi, mutta vain maalieron turvin. Lopullinen ratkaisu nähtiin viimeisellä kierroksella Maarianhaminassa, kun kesken kauden hankittu brassihyökkääjä Rangel teki 2-1-voittomaalin vasta 88. minuutilla.

Maarianhaminaan matkustanut runsaspäinen kannattajajoukko sai todellakin rahoilleen vastinetta kauden päätösottelussa. KuPS:n kausi oli lopulta onnistunut, ainakin jos mitataan Honkavaaran itsensä asettamia tavoitteita.

KuPS:n suurimmat ongelmat olivat keskikentällä ja kenttätasapainossa. Kesä-heinäkuussa kuopiolaiset onnistuivat keräämään vain kaksi voittoa. Eurooppa-liigan karsinnoissa tie nousi pystyyn ryhdikkään esityksen jälkeen FC Kööpenhaminaa vastaan yhteismaalein 1-2.

KuPS sai kuitenkin käännettyä kelkkansa loppukauden osalta elokuussa. Tärkein pelaaja loppukaudella oli keskikentän keskustaan SJK:sta hankittu Reuben Ayarna, joka sai tuotua keskikentän pelaamiseen rauhallisuutta ja joukkueen kenttätasapaino parani huomattavasti. Ayarnan tulon jälkeen KuPS hävisi vain kerran, ja silloinkin mestari HJK:lle niukasti 0-1.

KuPS:n alkukauden valopilkku oli Urho Nissilä, joka vakuutti otteillaan ja siirtyi kesken kauden Belgian pääsarjassa pelaavaan Zulte Waregemiin. Alkukaudesta KuPS:n keskikentällä säkenöi Veikkausliigassa harvinainen tuttavuus, MM-kisoissa Mohamed Salahin rinnalla Egyptin paidassa pelannut Abdalla El Said.

KuPS:n paras maalintekijä oli Rasmus Karjalainen, joka teki 16 maalia. Karjalainen sijoittui Veikkausliigan maalipörssissä toiseksi, mutta hän menetti kauden edetessä ykköshyökkääjän tontin Rangelille.

Tulitukea antoi keskikentällä upean kauden pelannut Petteri Pennanen, joka teki 12 maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Pennanen valittiin myös kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Lisäksi KuPS:n vasempana laitapuolustajana loisti kolumbialainen Luis Murillo, joka jatkaa kuopiolaisten onneksi joukkueessa myös ensi kaudella.

Valmennus

KuPS teki viime syksynä 1+1-vuotisen jatkosopimuksen Jani Honkavaaran kanssa. Mediassa ihmeteltiin, miksi jatkosopimuksen tekeminen kesti lopulta niin kauan, mutta Kuopiossa haluttiin olla varmoja Honkavaaran suhteen.

Honkavaara on tehnyt Kuopiossa erinomaista tulosta. Honkavaara on myös saanut ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan sellaiset pelaajat ympärilleen, joiden kanssa voi hakea menestystä. KuPS:n näkökulmasta Honkavaara on ainakin tuonut juuri sitä, mitä häneltä on tilattu.

Honkavaaran valmentamaan jalkapalloon on vahvasti liitetty positiivisten tilanteenvaihtojen hyödyntäminen. Sitä se toki edelleen osittain on, mutta KuPS:ssa Honkavaara on pystynyt tuomaan pelitapaan vuosi vuodelta enemmän pallonhallinnallisia elementtejä. Nykyisin Honkavaaran joukkue pelaa ennen kaikkea reagointifutista. Mikäli vastustajan selustassa on reilusti tilaa, se pyritään hyödyntämään nopeasti. Mikäli vastustaja vetäytyy omalle kenttäpuoliskolleen, lähtee KuPS rakentamaan hidasta hyökkäystä pallonhallinnan ja erilaisten kombinaatioiden kautta. Viime kaudella KuPS teki paljon maaleja hitailla hyökkäyksillä.

Jani Honkavaara on luonut KuPS:lle pelillisen identiteetin. Kuva: Juha Tamminen.

Puolustaessa Honkavaara pyrkii säätelemään prässitasoja. Parhaiten KuPS pelaa silloin, kun se onnistuu pelin sisällä hyödyntämään korkeaa prässiä ja vetäytymistä. Vetäytymisellä KuPS saa hinattua vastustajan puolustuslinjaa ylemmäs, jolloin vastustajan selustaan syntyy tilaa. Tuon tilan hyödyntämisessä muun muassa toppari Juho Pirttijoki sekä keskikenttäpelaaja Ville Saxman ovat erinomaisia pitkillä pystysyötöillään.

Honkavaaran yksi hankalimmista haasteista pelitavan ja peluutuksen suhteen on Rasmus Karjalaisen tilanne. Honkavaaran sapluunassa brassihyökkääjä Rangel tekee prässin ja puolustamisen kannalta parempia ratkaisuja kuin Karjalainen, joka toisaalta on potentiaalinen 20 maalin mies Veikkausliigassa. Karjalainen ei ole tiettävästi ollut täysin tyytyväinen rooliinsa Kuopiossa, ja se voi tietää myös Honkavaaralle ja seuralle ongelmia kauden edetessä.

Se sanottakoon vielä Honkavaaran kunniaksi, että mies on rakentanut KuPS:lle selkeän pelillisen identiteetin. Vielä pitäisi rakentaa se kuuluisa voittamisen kulttuuri.

Arvio

Sija: 4

KuPS:n talvi on ollut haastava. Suomen Cupissa tie nousi pystyyn jo lohkovaiheessa. Sen lisäksi kuopiolaisten olosuhteet ovat olleet otsikoissa. KuPS:n pelaajisto on joutunut harjoittelemaan lenkkarit jalassa, sillä Kuopio-hallin surkea tekonurmi vaihdetaan vasta keväällä kaupungin aikataulutusvirheen takia.

Joukkue pääsi vasta helmikuussa toista kertaa harjoittelemaan kokonaiselle kentälle Turkin leirillä. Valmistautuminen kauteen on ollut vähintäänkin haastavaa. Tulokset Suomen Cupissa olivat myös valmistautumisen mukaisia, huonoja.

Honkavaaran mukaan KuPS pääsi normaalirytmiin harjoittelun suhteen helmikuun puolivälissä Turkin leirillä. Huono valmistautuminen ei voi olla näkymättä kauden alussa, kun mestaruustaiston muut joukkueet, HJK ja Honka, ovat saaneet harjoitella hyvissä olosuhteissa koko talven.

KuPS tarvitsee heti kauden alusta onnistumisia. Kuva: Juha Tamminen.

Alkukaudesta KuPS kohtaa vieläpä viiden ensimmäisen ottelun aikana  HJK:n, Hongan ja RoPS:n kahdesti. Noista otteluista pitäisi jo kerätä pisteitä, mikäli KuPS haluaa mestaruudesta pelata. Siksi mestaruusjuna saattaa karata kuopiolaisilta jo aikaisessa vaiheessa.

KuPS:n joukkue ja valmennus ovat kuitenkin Suomen parhaimmistoa, joten mitään mahalaskua ei Kuopiossa tulla näkemään. Kun joukkue pääsee parempaan pelikuntoon, alkaa myös pisteitä kertyä. Parhaimmillaan KuPS on jälleen syksyn peleissä, ja lähes varmasti mestaruussarjan (ylempi jatkosarja) puolella.

Tärkein pelaaja – Petteri Pennanen

Petteri Pennasen oikea jalka on kuuma myös tulevalla kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudella suorastaan loistavassa formissa ollut Petteri Pennanen on tälläkin kaudella KuPS:n tärkein pelaaja. Pennanen viihtyy hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa, mutta viime kaudella Pennanen pelasi hieman enemmän vasemmalla laidalla. Rooli kuitenkin sopi hyvin Pennaselle, jolla on vasemmalta laidalta sisään leikatessaan yksi sarjan parhaimmista oikean jalan laukauksista. Maalintekotaidosta nähtiin erinomainen näyte, kun Pennanen tykitti huhtikuussa IFK Mariehamnia vastaan KuPS:n kaikki neljä osumaa 4-1-voitossa.

Lisäksi Pennanen onnistuu juonimaan itsensä usein vapaaksi boksin sisällä, jossa hän on erinomainen viimeistelijä. Myös erikoistilanteissa Pennaselle on luvassa iso rooli ensi kaudella.

Lupaus – Tommi Jyry

Kuopiolaiset saavat myös ensi kaudella nauttia pienikokoisesta ja erittäin taitavasta nuorukaisesta. Kuva: Juha Tamminen.

Kuopiolaiset taidokkailla suorituksillaan lumonnut Urho Nissilä siirtyi kesken viime kauden Belgian pääsarjassa pelaavaan Zulte Waregemiin, mutta ei syytä huoleen. Jo viime kaudella Honkavaara yritti houkutella Tommi Jyryä Kuopioon, mutta nuorukainen pelasi lopulta sopimuksensa loppuun HIFK:ssa ollen isossa roolissa sarjanousun varmistamisessa.

Jyry on pelaajaprofiililtaan hyvin samanlainen kuin Nissilä. Talven aikana 19-vuotias Jyry on ollut KuPS:n parhaimmistoa kentälle päästessään. Kilpailu peliajasta on todella kovaa KuPS:ssa, mutta Jyry saattaa hyvinkin nousta jo ensi kaudella suureen rooliin kymppipaikalla.

Väitteet

 • KuPS häviää alkukauden viidestä ensimmäisestä ottelustaan kolme.
 • Tyytymätön Rasmus Karjalainen myydään kesällä.
 • Petteri Pennanen nousee A-maajoukkueeseen

Huono valmistautuminen harvemmin tuo hyvää tulosta. Kuopiossa alkukausi menee heräillessä. Maaliahne Karjalainen ei istu täysin Honkavaaran sapluunaan, mutta jos seura haluaa jotenkin hänestä hyötyä, täytyy mies myydä kesällä. Pennanen on ollut jo pitkään lähellä kutsua Huuhkajiin. Vahvat otteet tuovat Pennaselle ansaitsemansa kutsun ensi kesänä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1suomiOtso VirtanenMVMaalivahti3.4.1994
12suomiAleksi Honka-HallilaMVMaalivahti15.1.2001
31suomiHemmo RiihimäkiMVMaalivahti3.6.2003
4portugaliNuno TomásKPToppari15.9.1995
17kamerunTabi MangaKPToppari17.11.1994
18suomiJuho PirttijokiKPToppari30.7.1996
33suomiTaneli HämäläinenKPToppari16.4.2001
2norjaMats HaakenstadOPOikea laitapuolustaja14.11.1993
6suomiSaku SavolainenOPOikea laitapuolustaja13.8.1996
28suomiJiri NissinenOPOikea laitapuolustaja30.5.1997
30suomiJoel VartiainenOPOikea laitapuolustaja14.3.1994
19ghanaNana BoatengKKKeskikentän keskusta10.5.1994
20suomiVille SaxmanKKKeskikentän keskusta15.11.1989
23senegalIssa ThiawKKKeskikentän keskusta12.10.1992
25suomiTommi JyryKKKeskikentän keskusta16.8.1999
3suomiViljami AittokoskiKKKeskikentän keskusta13.3.2002
8suomiUrho NissiläHKKHyökkäävä keskikenttä4.4.1996
22suomiArttu HeinonenHKKHyökkäävä keskikenttä22.4.1999
11suomiIlmari NiskanenVHVasen laitahyökkääjä27.10.1997
21brasiliaPedro VitorVHVasen laitahyökkääjä20.3.1998
7nigeriaUsman SaleOHOikea laitahyökkääjä27.8.1995
24suomiTaneli HeiskanenOHOikea laitahyökkääjä28.5.2000
26portugaliBruno RodriguesOHOikea laitahyökkääjä3.10.1996
9brasiliaRangelKHKeskushyökkääjä29.12.1994
10viroAts PurjeKHKeskushyökkääjä3.8.1985
13nigeriaAniekpeno UdohKHKeskushyökkääjä11.11.1996
14suomiAlbert VauhkonenKHKeskushyökkääjä26.9.2002
32suomiEetu RissanenKHKeskushyökkääjä15.10.2002

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Juho Pirttijoki, 22, GIF Sundsvall

KuPS menetti puolustusosastoltaan Henri Toivomäen HJK:hon, mutta sai tilalle erinomaisen paikkaajan, kun Juho Pirttijoki siirtyi Kuopioon. Loppukaudesta KuPS:n riveissä lainalla pelannut Pirttijoki oli erinomainen vahvistus, ja nyt mies hankittiin pysyvällä siirrolla KuPS:n riveihin. Pirttijoki on erinomainen toppari jalalla, ja hän pystyy niin avaamaan peliä pitkillä syötöillä vastustajan selustaan kuin rytmittämään hitaampia hyökkäyksiäkin.

 • Babacar Diallo, 29, ilman seuraa

Toinen kova vahvistus talven aikana tuli niin ikään toppariosastolle, kun vanha tuttu Babacar Diallo solmi KuPS:n kanssa vuoden sopimuksen. Diallo pelasi KuPS:ssa kausina 2015 sekä 2016, ja kuului silloin sarjan parhaimpiin toppareihin. 193-senttinen preesens tuo jykevyyttä erikoistilanteisiin ja pääpalloihin. Diallo-Pirttijoki on ennakkoon yksi Veikkausliigan parhaista topparipareista.

 • Issa Thiaw, 26, Ilves

Seitsemän maalin mies on harvemmin jäänyt näin vähäiselle huomiolle siirtonsa myötä. Issa Thiaw paukutti Ilvekselle viime kaudella seitsemän maalia ja antoi päälle vielä yhden maalisyötön. Kovia tehoja keskikenttäpelaajalle. KuPS:ssa Thiawin rooli on vielä hieman arvoitus. Peliaikaa tulee varmasti vaihtopenkin kautta, mutta avaukseen ei välttämättä ole asiaa. Ensin toki mies pitää saada kuntoon. Honkavaaran mukaan Thiawilla on sivusidevamma, ja hänen toipumisensa voi venyä kesään saakka.

 • Kalle Taimi, 27, FC Lahti

KuPS:n kanssa talvella harjoitellut ja itseään pitkän loukkaantumisen jäljiltä kuntouttanut Kalle Taimi kirjoitti lopulta sopimuksen kuopiolaisten kanssa. A-maajoukkueessa tammikuussa 2018 debytoineen Taimin pelikunto on vielä arvoitus, mutta kunnossa ollessaan Taimi on ehdottomasti Veikkausliigan laitapuolustajien eliittiä. Kun pelikunto kohenee, on Taimi varmasti vahva ehdokas KuPS:n oikean laitapuolustajan tontille.

 • Tommi Jyry, 19, HIFK
 • Vinko Soldo, 21, Dinamo Zagreb (Kroatia), laina
 • Cam Felek, 22, FC Levadia (Viro)
 • Joel Vartiainen, 24, SC KuFu-98
 • Arttu Heinonen, 19, SC KuFu-98
 • Eetu Rissanen, 16, PK-37
 

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Joni Mäkelä, 25, KPV
 • Henri Toivomäki, 27, HJK
 • Reuben Gabriel, 28, Najran SC (Saudi-Arabia)
 • Johannes Kytilä, 19, MYPA
 • Albert Vauhkonen, 16, PK-37
 • Viljami Aittokoski, 16, PK-37
 • Sharp Räsänen, 19, ilman seuraa
 • Hamed Coulibaly, 22, ilman seuraa

Ihanneavaus

Veikkausliiga: Kuopion Palloseuran ihanneavaus 2019

KuPS-uutiset

Hallitseva mestari tyrmäsi HIFK:n vartissa – Urho Nissilältä vakuuttava paluu Veikkausliigaan

Veikkausliiga saatiin käyntiin kuluvan kauden osalta keskiviikkona viiden ottelun voimin. Hallitseva mestari aloitti kautensa voitokkaasti, kun se tyrmäsi HIFK:n Helsingissä lukemin 0-3. KuPS sai otteluun...

Kauden avausmaali nähty Veikkausliigassa – hallitsevalta mestarilta räjähtävä startti kauteen

Veikkausliigakausi polkaistiin vihdoin keskiviikkona käyntiin viiden ottelun voimin. Kauden avausmaali nähtiin Helsingissä, kun KuPS siirtyi HIFK:ta vastaan johtoon ottelun alkuhetkillä. Brasilialaiskärki Lucas Rangel puski Urho...

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!