TOP 5: Veikkausliigan keskikenttärankingissa kokemus on valttia

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kausi 2019 starttaa ylihuomenna keskiviikkona kahdella ottelulla. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti, ja nyt TOP 5 -listauksissamme käsittelyyn otetaan sarjan parhaat keskikentän keskustan pelaajat.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Keskikentän keskustassa operoi joukkueidensa tärkeimpiin kuuluvia nimimiehiä. Ilman laadukasta keskikenttää on tuskin mikään joukkue missään mestaruuksia voittanut. Hallitseva Ballon d’Or -voittaja Luka Modric huseeraa keskikentällä, ollen vain yksi esimerkki siitä, miten näitä dynamoita on alettu arvostaa. Keskikenttäpelaajat ovat linkki puolustuslinjan ja hyökkääjien välillä, ja heiltä vaaditaan ennen kaikkea nopeita hoksottimia.

Keskikenttäpelaajien tulee janota palloa ja tehdä itsensä pelattavaksi, mutta samalla heidän tulee osata luopua siitä juuri oikealla hetkellä. Heillä on myös valtavan tärkeä tehtävä vastustajan hyökkäysten katkojina. Veikkausliigassa pelaa monta hienoa keskikenttäpelaajaa, mutta päädyimme valinnoissamme tällä kertaa seuraavaan kvintettiin.

5) Hendrik Helmke, KPV

31-vuotias saksalais-brasilialainen alkaa olla jo melkein jojo. Helmke palasi nyt Suomeen jo neljännen kerran ensimmäisen lähtönsä jälkeen, ja sarjanousija KPV:ssä on valtavan iso ruutu tarjolla.

Ensimmäisen kerran Helmke pelasi Veikkausliigassa jo kaudella 2011 IFK Mariehamnin paidassa. Hän teki Veikkausliigaan ystäviin lähtemättömän vaikutuksen jo ensivisiitillään, mutta lähti pian Malesian pääsarjaan. Vuosien varrella tutuiksi ovat tulleet myös Norja, Iran ja Egypti, mutta aina Helmke on tullut takaisin Suomeen – kaksi kertaa Jaroon, viimeksi FC Lahteen ja nyt sitten Kokkolaan.

Hendrik Helmke nousi Jarossa Veikkausliigan tähtikaartiin. Nyt Kokkolassa toivotaan miehen yltävän samalle tasolle. Kuva: Juha Tamminen

Helmken edellinen visiitti FC Lahdessa ei mennyt täysin putkeen, mutta talvikauden merkit viittaavat siihen, että vire on taas kunnossa. KPV laskee joka tapauksessa paljon Hamburger SV:ssäkin juniorina pelanneen Helmken varaan.

Helmke uurastaa laajalla säteellä, liikkuu hyvin ja hallitsee fyysisen pelin. Miehellä on painava kaukolaukaus, joka voi tuota Pallo-Veikoille useitakin kauniita maaleja. Mahtikauden 2014 tehoihin (8 maalia + 13 maalisyöttöä Jarossa) on utopiaa, mutta Helmken voi silti odottaa kuuluvan jälleen sarjan keskikenttäpelaajien parhaimmistoon.

4) Sebastian Dahlström, HJK

HJK:ta 13-vuotiaasta edustanut Dahlström nousi täksi kaudeksi Klubin kapteeniksi. Dahlströmin rooli HJK:ssa on kasvanut vuosi vuodelta, ja jotta menestystä tulisi, on ”Dalen” Klubin keskikentällä myös onnistuttava. Mikään ei tosin viittaa siihen, etteikö näin myös kävisi.

Salibandyssa juniorien suomenmestaruuksia voittanut Dahlström on 22-vuotiaana HJK:n pelillisiä johtajia. Hän ei juurikaan häikäise, tai loista millään erityisellä osa-alueella, vaan tekee kaiken tasaisen hyvin. Peliäly Dahlströmillä on huippuluokkaa, ja hän onkin epäilemättä klassisia valmentajien lempipelaajia.

Sebastian Dahlströmin ruutu HJK:n keskikentällä on entistäkin suurempi. Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajissa tammikuussa debytoinut Dahlström pelaa hyvin kahteen suuntaan, mutta HJK-faneja ei varmasti haittaisi, jos hyökkäystehoissa nähtäisiin tällä kaudella kunnon pomppu. Jos Dahlström ottaa kauden aikana harppauksen eteenpäin, voivat ensi vuonna ulkomaiset sarjat kutsua.

3) Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

Ilves antoi helmikuussa kannattajilleen suurenmoisen hiihtolomalahjan, kun se tiedotti päässeensä sopuun kaksivuotisesta jatkosopimuksesta oman kasvattinsa kanssa. Riemun syy ei ollut vain ”oman pojan sitouttaminen kotiin”, vaan myös se, että Ala-Myllymäki lukeutuu omalla pelipaikallaan yksinkertaisesti sarjan parhaisiin pelaajiin.

Ala-Myllymäki on pelannut nuorisomaajoukkueissa yli 50 ottelua, ja tulevaisuudessa voi hyvinkin siintää myös A-maajoukkue. 21 vuoden ikään mennessä ”Lämmi” on tehnyt Veikkausliigassa jo komeat 19 maalia. Ilves voi lähteä kauteen huoletta, kun keskikentän keskustassa odottaa tuttu pallon eteenpäin jakaja, johon valmentajakin voi täysin luottaa. Jarkko Wiss valmensi Ala-Myllymäkeä jo aikanaan 19-vuotiaiden maajoukkueessa.

Lauri Ala-Myllymäen jatkopahvi oli Ilves-kannattajille talven paras uutinen. Kuva: Juha Tamminen

Koko uransa Ilveksessä pelannut Ala-Myllymäki tähyili tiettävästi pelipaikkaa myös ulkomailta, mutta koska sopivaa tarjousta ei kuulunut, jatkuu ura edelleen Tampereella. Jos hän pelaa tällä kaudella antamamme ranking-sijoituksen mukaisesti, voi lähtö olla edessä tulevana talvena.

2) Javi Hervás, Honka

Hongalle oli melkoinen kunnianosoitus, että kesällä 30 vuotta täyttävä Hervás otti alkuvuodesta itse yhteyttä Honka-johtoon ja ilmoitti halustaan palata joukkueeseen. Se oli selkeä signaali siitä, että Espoossa oli hoidettu asioita hyvin. Eikä tälle miehelle sanota ei.

Uransa lähinnä Espanjan toisella sarjatasolla tehnyt – joskin myös yhdeksän La Liga -ottelua pelannut – Hervás oli yksi koko viime kauden ehdottomasti parhaista hankinnoista. Hervás toi Honkaan raudanlujaa rutiinia ja voittamisen tahtoa ja taitoa. Hänen peliälynsä on veitsenterävä, sijoittuminen huippuluokkaa ja fyysiset valmiudet riittävät Veikkausliigaan heittämällä.

”Täällä määrään minä”. Kuva: Juha Tamminen

Hervasin syöttörepertuaari on laaja, ja jälki voi olla tuhoisaa, kun hän pääsee jakamaan palloa Hongan äärimmäisen potentiaalisille laitamenijöille ja kärkimiehille. Jos Hongasta on haastamaan HJK mestaruustaisteluun tosissaan, niin Javi Hervás voi olla lähellä koko sarjan parhaan pelaajan palkintoa.

1) Petteri Pennanen, KuPS

28-vuotias Kuopion Palloseuran kapteeni iski viime kaudella kehiin mahtavat tehot 12 maalia ja kuusi maalisyöttöä. Tehot eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Pennanen on KuPS:n henkinen johtaja, juonikas pelintekijä ja henkinen selkäranka.

Pennanen oli viime kaudella KuPS:n avauksessa kaikissa sarjaotteluissa, ja yhtä iso rooli odottaa tälläkin kaudella. Konkarin valttina on myös monipuolisuus. Pennasen omin rooli löytyy kymppipaikalta, mutta viime kaudella hän pelasi paljon myös laiturina. Jos tarve vaatii, voidaan Pennanen heittää vaikka keskikentän pohjalle.

Jokohan Petteri Pennasen kauden 2019 näytöt riittäisivät maajoukkueeseen? Kuva: Juha Tamminen

Pennanen oli juniorina ikäluokkansa suurimpia lupauksia, ja hän kävikin alle parikymppisenä hakemassa oppia Twenten organisaatiosta. Peliaikaa ei kuitenkaan herunut, ja niin edessä oli paluu Suomeen. Palloseurat tulivat tutuiksi niin Turussa kuin Rovaniemelläkin, kunnes veri veti takaisin Kuopioon. Keväällä 2017 Pennanen käväisi nimikaima Forsselin seurana puolalaisessa Miedz Legnicalle, mutta palasi jälleen kesällä Savoon. Ja KuPS:ssa Pennanen on ottanut pomon roolin.

Sanavalmis Pennanen on myös kiinnostava some-käyttäjä, jonka paikka KuPS:n kokoonpanossa on kiveen hakattu. Se, mitä Pennasen uralta vielä puuttuu, on A-maajoukkuekutsu. Suomen paidassa tuli aikanaan vyölle kymmeniä nuorisomaaotteluita, ja monen mielestä hän olisi ansainnut kutsun tammikuun Qatarin leirille. Pennanen kommentoi nimensä puuttumista Huuhkajien listalta joulukuussa itsekin.

Haastajat:

Veikkausliigassa on useita laadukkaita ja kiinnostavia keskikenttäpelaajia, eikä listan typistäminen viiteen ole helppoa. Siksi jaamme tälläkin kertaa myös kunniamainintoja.

KuPS:n keskikenttä on Veikkausliigaan väkivahva, ja tarjolla oli muitakin kuin Pennanen. Reuben Ayarna oli keskikentälle kesken viime kauden nappivärväys SJK:sta, ja hän tasapainottaa joukkueen peliä nytkin. Myös Ville Saxmanin pyyteetön uurastus on kuopiolaisille kullanarvoista.

VPS:n Jerry Voutilainen on parantanut vuosi vuodelta peliään, ja 24-vuotias KuPS-kasvatti voi löytää itsensä ensi kaudella tältä samaiselta listalta. Kaikki ainekset lopulliseen läpimurtoon koko sarjan eliittiin. Seuratoveri Sebastian Strandvall puolestaan teki viime kaudella oman yhden kauden maaliennätyksensä, ja tulee tälläkin kaudella olemaan vahva varsinkin erikoistilanteissa.

Veikkausliigan kokenein tulokas on 35-vuotias Daniel Sjölund. ”Dajan” sisääntulo Veikkausliigaan tulee olemaan kiinnostavaa seurattavaa, mutta ihan keltanokka 262 Allsvenskan-pelin ja 36 A-maaottelun Sjölund ei ole. Sjölundiakin parempi hankinta IFK Mariehamnille saattaa kuitenkin olla skotti Robbie Crawford.

Tarkasti kannattaa luonnollisesti seurata myös SJK:hon siirtynyttä Moshtagh Yaghoubia. ”Mosan” taidot riittävät tunnetusti aivan sarjan eliittiin, mutta jälleen kerran kysytään ennen kaikkea henkisen kantin kestävyyttä – ja miksei sitäkin, sopiiko SJK:n pelitapa Yaghoubille.

Rovaniemellä toivotaan, että Lucas Lingman parantaisi edelleen loistavasti menneestä viime kaudesta. Pikkuhuuhkajiin noussut Lingman kuuluu sarjan tuleviin tähtiin, ellei jo ole sellainen. Ilveksen Emile Paul Tendeng on pelipaikkansa parhaimmistoa tälläkin kaudella, ja Interissä uskotaan vakaasti, että kärkikastiin lukeutuu myös Lahdesta hankittu Aleksi Paananen.

Heikki Kuparinen


Jamaika – Meksiko | Jamaika venyy! ⭐️⭐️½