TOP 5: Veikkausliigan parhaat laitahyökkääjät ovat suomalaisia kiitureita

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kausi 2019 alkaa vain kahden päivän kuluttua, tulevana keskiviikkona kahdella ottelulla. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti, ja nyt ranking-listauksissamme esille pääsevät sarjan parhaat laitahyökkääjät.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Monessa kärkipään ryhmässä on huomattu, että tilanteita syntyy luontevasti pätevien laitalinkkien kautta. Vauhti on valttia, ja tehoja syntyy, jos laitahyökkääjä osaa lisäksi keskittää. Tulisesta laukauksestakaan ei haittaa ole. Laitahyökkääjäosasto ei ole aina ollut suomalaisen jalkapalloilun suurimpia vahvuuksia, mutta hiljalleen näyttää siltä, että maahan on kasvassa useita laadukkaita laitamenijöitä. Myös TOP 5 -listamme koostuu pääosin kotimaan kasvateista.

5) Ilari Mettälä, Ilves

Huhtikuussa 25 vuotta täyttävä Mettälä aloittaa toisen kautensa Veikkausliigassa, ja vaikuttaa olevan valmis lopulliseen läpimurtoon. Teki Ykkösessä jo kaudella 2016 peräti 11 maalia, ja oli TPS:n ehdotonta parhaimmistoa myös nousukaudella 2017. Nyt on aika astua eturiviin Veikkausliigassa.

Mettälän debyyttikauden Ilveksessä pilasi reisivamma, jonka vuoksi kausi pääsi alkamaan vasta juhannuksen alla. Ilveksen avauskokoonpanoon Mettälä murtautui elokuussa, ja loppukauden aikana tilille rapsahti kolme maalia (koko kauden saldo neljä osumaa).

Ilari Mettälä, valmis lopulliseen läpimurtoon Veikkausliigassa? Kuva: Juha Tamminen

Nyt Mettälä on saanut harjoitella terveenä, ja Suomen Cupissa tulosta on tullut. Seitsemässä cup-ottelussa Mettälä on tehnyt kolme maalia ja syöttänyt yhden. 192-senttisellä pelimiehellä on tulinen kuti, jota hän mielellään myös käyttää. Mettälää voidaan peluuttaa myös piikissä tai oikealla laidalla, mutta parhaiten hän viihtyy vasemmalla. Rahkeita kauden yllättäjäksi.

4) Lucas Kaufmann, Honka

28-vuotias brasilialainen saapui Suomeen jo vuonna 2011, mutta matka alemmilta sarjatasoilta Veikkausliigan kirkkaimpiin parrasvaloihin on ollut pitkä. Taival alkoi Kolmosen PKKU:sta, josta Kaufmann kipusi hiljalleen Kakkoseen ja edelleen Ykköseen. Läpimurtokausi 2015 EIF:ssä poiki Kaufmannille tilaisuuden Veikkausliigassa kaudeksi 2016 PK-35:n paidassa.

Kaudeksi 2017 brassi palasi kuitenkin Ykköseen. Sopimus Hongan kanssa syntyi, kun testijakso HJK:n kanssa ei johtanut kontrahtiin. Espoolaisten kanssa Kaufmann löysi nopeasti yhteisen sävelen, ja kausi päättyi nousujuhliin.

Viime kaudella läpimurto oli sananmukainen. Kaufmann valittiin kahdesti Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen, ja hän voitti kymmenellä maalisyötöllään koko sarjan syöttöpörssin. Päälle Kaufmann viimeisteli viisi maalia. Tämä onnistuminen syntyi siitä huolimatta, että Kaufmannin harjoituskausi jäi täysin torsoksi polvivamman takia.

Brasilialainen Lucas Kaufmann tuntee hyvin Suomen neljä ylintä sarjatasoa. Kuva: Juha Tamminen

172-senttinen väkkärä pystyy pelaamaan keskikentällä monia eri pelipaikkoja, mutta luontevimmin hän sijoittuu oikealle laidalle. Vesa Vasara on osoittanut saavansa Kaufmannin luovuudesta parhaan irti, ja tehoja tulee sen mukaan. Paljon vastuuta myös erikoistilanteissa.

3) Ilmari Niskanen, KuPS

Kiuruvedeltä kotoisin olevalla Niskasella on takanaan jo 115 veikkausliigaottelua, vaikka hän oli viime kauden päättyessä vasta 20-vuotias. Lokakuussa 21 täyttänyt Niskanen on siis todellinen nuori konkari, vaikka liitääkin silti edelleen tavallaan tutkan ulkopuolella.

Veikkausliigadebyyttinsä Niskanen teki 15-vuotiaana lokakuussa 2013. Nuorisomaaotteluita Niskanen on pelannut kaikkiaan 37, ja jos kehitys jatkuu samanlaisena kuin viime kaudella, tullaan ”Immi” näkemään lähivuosina myös A-maajoukkueessa.

Viime kaudella Niskanen pelasi KuPS:n kaikissa 33 sarjapelissä ja sijoittui koko sarjan syöttötilastossa jaetulle kolmannelle sijalla kuudella maalisyötöllään. Maaleja Niskanen teki neljä.

Ilmari Niskanen on vasta 21-vuotias, mutta sadan veikkausliigapelin raja meni rikki jo keskikesällä 2018. Ensi vuonna ulkomaille? Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigapelejä voisi Niskasella olla vieläkin enemmän, mutta kauden 2015 alla kiusasi selkärangan rasitusmurtuman esiaste ja alkuvuodesta 2016 vieläkin vakavampi vaiva -leikkauksella poistettu aivokasvain.

Koko suomalainen jalkapalloyleisö saakin olla kiitollinen, että nyt Niskanen on saanut pysytellä terveenä. Tulosta tuli viime kaudella komeasti, ja tulee mitä todennäköisimmin tällä kaudella lisää. Jakaa mehukkaita passeja (kummalta tahansa) laidalta KuPS:n kärkimiehille ja panee nopeudellaan puolustajat lujille. Mikäli tahti ei hidastu, voi Niskasen tie viedä viimeistään ensi talvena ulkomaille.

2) Juha Hakola, Honka

31-vuotiaan Hakolan siirto VPS:stä Honkaan oli kenties off-seasonin merkittävin Veikkausliigan sisäinen siirto. Uransa aikana ennen Honkaa viisi maata ja kahdeksan seuraa kokenut Hakola siirtyi nyt ensi kertaa kotikaupunkinsa Espoon jalkapalloiluun lippulaivaan. Odotukset ovat välittömästi kovat, sillä tehoja vasemmalta laiturilta odotetaan ja erikoistilannevastuutakin on luvassa.

Hakolan urapolku ei ole ollut aivan tavallisin. Poikamaajoukkuepelaaja lähti jo 19-vuotiaana Flora Tallinniin, ja pelasi mahtavan kauden. Hakola valittiin tuolloin – vuonna 2007 – Viron pääsarjan vuoden pelaajaksi. Jo kesken kauden Hakola kävi antamassa näyttöjä La Ligan Espanyolille, mutta seuraava siirto tapahtui kuitenkin Eredivisien Heraclesiin. Tulppaanimaan jälkeen matka jatkui Unkariin, Savoon, Kyprokselle, Pohjanmaalle ja sieltä vihdoin takaisin kotiin pääkaupunkiseudulle.

Huuhkajissa Hakola ei ole päässyt pelaamaan kuin yhdeksän minuuttia – kymmenen vuotta sitten ystävyysottelussa Portugalia vastaan. Suomella oli kentällä kultainen sukupolvi kultaisimmillaan, ja ottelun ratkaisi pelin ainoalla maalilla rankkarista muuan Cristiano Ronaldo.

Juha Hakola on kolunnut Suomesta ja ulkomailta liki kaikki ilmansuunnat, mutta palasi vihdoin kotikonnuilleen. Kuva: Juha Tamminen

Vähäiseksi jääneestä maajoukkuevastuusta huolimatta Juha Hakolasta on sittemmin tullut veikkausliigatasolla tähti. Viime kauden tehot 6 maalia ja 8 maalisyöttöä olivat Vepsulle elintärkeitä. Ne olivat Hakolan parhaat tehot sitten viime vuosikymmenen Viron vuosien.

Hongassa jälki voi olla vielä parempaa, kun hyökkäyksiä päättämässä on sarjan eliitin pelaajia. Nopeajalkainen Hakola oli jo Suomen Cupissa tikissä, sillä seitsemässä pelissä hän teki kaksi maalia ja syötti myös kaksi.

1) Lassi Lappalainen, HJK

20-vuotias HJK-laituri on kiistatta tulikuuma nimi, sillä onhan hän noussut jo peräti Suomen EM-karsintajoukkueeseen. Lappalainen sai Markku Kanervalta minuutteja maaliskuun Italia-ottelussa, ja haastoi Azzurrin maailmantähtiä ennakkoluulottomasti.

HJK:ssa Lappalaiselta odotetaan todella paljon. Vasemman laitalinkin lähtönopeus on sarjan kärkeä, ja nuorukainen on jo osoittanut maalintekotaitonsa. Puolitoista kautta kestänyt lainapesti RoPS:iin teki Lappalaiselle ehdottomasti hyvää.

Lassi Lappalainen oli viime kauden hopeajoukkue RoPS:n johtavia pelaajia. Kuva: Juha Tamminen

Ennen Lappiin lähtöään Lappalainen oli pelannut HJK:ssa 15 veikkausliigaottelussa ilman tehomerkintöjä. RoPS:ssa luottamusta kuitenkin tuli heti, ja nuorukainen kiitti siitä kuten parhaiten osasi. Jo ensimmäinen kauden puolikas toi tilastoihin 13 ottelussa neljä maalia ja kolme maalisyöttöä, ja kaudella 2018 Lappalainen kuta kuinkin tuplasi lukemat: 26 ottelua, kahdeksan maalia ja viisi maalisyöttöä.

Kausi oli Lappalaisen todellinen läpimurto, mutta Klubissa voidaan hyvällä syyllä odottaa kymmenen maalin rajan rikkoutumista – vähenevästä ottelumäärästä huolimatta. Todennäköisin este tuon ennusteen toteutumiselle on se, että Lappalainen siirtyy ulkomaille jo kesken kauden. Kiinnostuneista ottajista ei nimittäin todennäköisesti ole pulaa.

Bubbling under:

Kuten listoillemme yleensä, niin tällekin listalle mahtui vain viisi pelaajaa. Jaamme kuitenkin kunniamaininnan myös muutamalle muulle laitamenijälle, jolta on lupa odottaa paljon.

Ilveksen toisella laidalla viilettää Iiro Järvinen, joka voi hyvinkin parantaa viime kauden neljästä maalistaan. SJK:n Denis Oliinyk pystyi samaan maalimäärään vain 13 ottelussa, ja ukrainalainen lienee tälläkin kaudella joukkueensa vaarallisin pelaaja.

Veikkausliigaan palannut espanjalainen Josu väläytteli Suomen Cupissa pariin otteeseen erinomaista kaukolaukaustaan, ja FC Lahden laituri voi tehdä muutamankin highlight-koostemaalin kauden edetessä. RoPS:iin lainapestille palanneella Timo Stavitskilla on iso näytönpaikka penkillä vierähtäneen syyskauden jälkeen.

Heikki Kuparinen