Suomalaislegenda ennakoi Skotlannin herruustaistoa: ”Old Firm on mystinen ja ainutlaatuinen jalkapallokokemus”

© Kuva: Getty Images

Kaikkien aikojen suomalainen jalkapallomaalivahti ja entinen Glasgow Rangers-veskari Antti Niemi tietää, että Glasgow´n kaupungissa tulee olemaan äitienpäivänä tunteet pinnassa myös jalkapallokentällä.

-Jos ei nyt ihan sodasta puhuta, niin on tässä pelissä aina ihan järkyttävä lataus, Niemi ennakoi tulevaa Glasgow´n paikallistaistelua SuomiFutis-sivustolle.

Hän pelasi itse yhden Old Firm -ottelun Rangersin paidassa. Niemen mukaan ottelu ei nouse aivan hänen parhaimpien jalkapallomuistojensa joukkoon.

-Ei ollut ihan meidän paras päivämme. Päästettiin viisi maalia, joten miksikään triumfiksi tuo ei muodostunut, hän naurahtaa.

Niemen mukaan Glasgowin paikallisottelua ja siihen liittyviä tunnelmia on vaikea kuvata sanoin.

– Näissä kohtaamisissa on niin paljon kulttuurillista, historiallista ja uskonnollista latausta takana, että normaalin ennakointihöpinän voi heittää roskakoriin. Nämä ottelut ovat aivan jotain muuta kuin tavallinen jalkapallo-ottelu.

– Olen aina sanonut, että jos yhden matsin käy jossain ulkomailla katsomassa, niin Old Firmiä kannattaa vakavasti harkita, niin ainutlaatuinen jännite koko tapahtuman yllä on. Koko kaupungin yllä on pelipäivinä jotain mystistä, jonka pystyy kokemaan vain paikan päällä.

Vaikka ottelussa ei sarjasijoituksen suhteen ole enää panosta, Niemi tietää, että sillä ei ole mitään merkitystä tunnelmaan.

– Sarjasijoitukset ovat selvillä, mutta kukaan ei välitä sunnuntaina niistä, jokainen lopputulosveikkaus on aivan yhtä mahdollinen.

Antti Niemi pitää skottifutista mainettaan parempana, vaikka mm. nykyinen Rangers-manageri Steven Gerrard arvosteli sarjan tasoa viikko sitten.

– Toki Gerrard on itse pelannut vuosikausia huipulla, joten lausunnon ehkä jollain tavalla ymmärtää, jos sitä vertaa hänen omaan peliuraansa. En kuitenkaan täysin voi yhtyä Gerrardin kommentteihin, sillä skottifutiksessa on tiettyjä elementtejä kuten periksiantamattomuus ja loppuun saakka yrittäminen, jotka tekevät siitä erityislaatuisen sarjan.

– Täytyy muistaa myös se, että tietty pikkuveliasetelma on aina näkynyt skotlantilaisessa jalkapallossa verrattuna etelärajan takaiseen peliin. Parhaat pelaajat usein siirtyvät aika nopeasti Valioliigaan tai Championshipiin, mutta kyllä Skotlannin Valioliigan taso siltikin mielestäni aivan kilpailukykyinen muihin Euroopan keskisuuriin sarjoihin nähden, Antti Niemi arvioi lopuksi.

Katso Old Firm -ottelu Rangers-Celtic äitienpäivän kunniaksi sunnuntaina 12.5. klo 14.00 Viasatin jalkapallokanavilta sekä suoratoistopalvelu Viaplayssa.

Kimmo Mäkinen