Veikkausliiga pomppasi esiin kansainvälisessä tilastovertailussa – Honka samaa kastia PSG:n ja Barcelonan kanssa

© Kuva: Juha Tamminen

Valtavan määrän erilaisia jalkapallotilastoja tuottava ja muun muassa pelaajien ja seurojen arvoja tarkasteleva CIES-Football Observatory on ottanut tällä kertaa tarkasteluun keskimääräiset syöttöjen pituudet Euroopan eri sarjoissa ja seuroissa. Tarkastelussa on ollut peräti 35 eurooppalaista sarjaa.

Kaikkien joukkueiden analyysissä ero lyhyimpiä syöttöjä ja pisimpiä syöttöjä jakavien välillä on lähestulkoon kahdeksan metriä. Kaikkein lyhyimpiä syöttöjä on antanut Ligue 1 -jätti PSG, jonka syötöt ovat keskimäärin 15,85 metriä pitkiä. Pisimpiä syöttöjä on puolestaan tarkastelujaksolla antanut Englannin Mestaruussarjasta pudottanut Rotherham, jonka syötöt olivat keskimäärin 23,42 metriä. Tarkastelujakso on kausi 2018-2019 siten, että viimeiset mukaan lasketut pelit on pelattu 15.5.2019.

Lyhyimpiä syöttöjä antavien joukkueiden kärkipää koostuu lähes pelkästään huippujoukkueista. TOP 25:ssä on 17 joukkuetta Euroopan viidestä suurimmasta liigasta (Valioliiga, La Liga, Bundesliiga, Serie A ja Ligue 1), ja niiden lisäksikin lukuisia keskisuuria tai eurokentillä loistaneita, kuten esimerkiksi Ajax, tai sarjojaan hallinneita joukkueita, kuten Celtic.

Siksi listalla pomppaakin suurena yllättäjä esiin Veikkausliigan Honka. Honka nimittäin on tilastossa jaetulla kolmossijalla Chelsean kanssa, heti PSG:n ja Barcelonan jälkeen. Hongan ja Chelsean keskimääräinen syöttöjen pituus on 16,65 metriä. Puheet Hongan nopeasta pallonliikuttelusta ja ”tikitakamaisuudesta” saavat siis tilastosta uutta pontta, sillä muun muassa Ajaxilla syöttöpituus on niukasti Honkaa pidempi. Onko Honka siis Suomen Barcelona?

Suurten tai keskisuurten liigojen ja seurojen ulkopuolelta 25 joukkueen kärkeen mahtuu Hongan lisäksi ainoastaan sijalta 11 löytyvä Sundsvall, sijalla 18 oleva romanialaisseura Viitorul Constanta sekä Valioliigaan Mestaruussarjan mestarina noussut Teemu Pukin Norwich, sijalla 20.

Pisimpiä syöttöjä jakavista joukkueista 25:n kärjestä noin puolet, eli 12 pelaa Britteinsaarilla. Myyttiä englantilaisista pitkistä kukkupalloista ei kannata siis kokonaan vielä unohtaa. Valtaosa pitkiä syöttöjä viljelevistä joukkueista löytyy myös oman sarjansa alemmalta puolikkaalta tai aivan häntäpäästä, mutta La Ligan viidenneksi sijoittunut Getafe muodostaa tässä poikkeuksen.

Vaikka Honka onkin ainoa erikseen mainittu suomalaisseura, on muillakin veikkausliigaseuroilla selkeästi verrattain lyhyttä syöttöpeliä, sillä Veikkausliiga on sarjana tilaston ykkösenä yhdessä Ligue 1:n kanssa. Sekä Suomen että Ranskan pääsarjoissa syöttöjen keskimääräinen pituus on 18,89 metriä.

TOP 5:n täydentävät Italian Serie A, Ruotsin Allsvenskan – jossa myös pelaa lukuisia suomalaisia – sekä Turkin Superliiga. Valioliiga on vertailun kuudes, La Liga seitsemäs ja Saksan Bundesliiga yhdestoista.

Ja jälleen myytti brittifutiksen pitkistä palloista saa uutta pontta, kun vilkaistaan sarjavertailun häntäpäähän. Keskimäärin pisimmät syötöt ovat nimittäin käytössä Skotlannin Valioliigassa ja Englannin Mestaruussarjassa.