Huuhkajilta vakuuttava voitto, Teemu Pukki nousi Mixu Paatelaisen rinnalle – Huuhkajiin saatiin myös uusi maalintekijä

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat tuli Vaduzin nurmelle itsevarmasti ja hoiti tyylikkäästi 2-0-voiton. Teemu Pukki iski kerran ja avaukseen yllättäen noussut Benjamin Källman viimeisteli toisen osuman.

Päävalmentaja Markku Kanerva teki muutaman muutoksen avauskokoonpanoon Bosnia-Hertsegovina-otteluun. Avaukseen nousivat Jukka Raitala, Lassi Lappalainen sekä hieman yllättäen hyökkääjä Benjamin Källman. Raitala korvasi Bosnia-ottelussa loukkantuneen Albin Granlundin. Bosnia-pelistä avauksesta putosivat Petteri Forsell sekä Simon Skrabb.

Suomen avaus:

10 Teemu Pukki, 7 Benjamin Källman
21 Lassi Lappalainen, 14 Tim Sparv (C), 6 Glen Kamara, 8 Robin Lod
22 Jukka Raitala, 4 Joona Toivio, 2 Paulus Arajuuri, 18 Jere Uronen
1 Lukas Hradecky (MV)

Liechtensteinin avauskokoonpanossa nimekkäimmät pelaajat olivat MLS-sarjassa, Sporting Kansasissa pelaava Nicolas Hasler, Empolin organisaatioon viime kaudella kuulunut, mutta peleittä jäänyt Marcel Büchel sekä Sveitsin pääsarjassa, FC Thunissa pelaava Dennis Salanovic.

Liechtensteinin avaus:

Hobi (MV)
Kaufmann
Hofer
Büchel
Sele
Kühne
10 Wieser
11 Salanovic
18 Hasler (C)
20 S. Wolfinger
22 Rechsteiner

Yhtä päätyä

Ensimmäinen puoliaika meni ennakkoasetelmien mukaisesti Huuhkajien hallinnassa. Suomi piti palloa, ja Liechtenstein valui todella matalaan blokkiin. Liechtensteinin alimman linjan edessä oli hyvin vähän tilaa, mutta Suomi onnistui useamman kerran pelaamaan kymppialueella taskuihin, joista päästiin myös murtautumaan.

Heti ensimmäisiltä minuuteilta oli selvää, että Liechtensteinin maalivahti Thomas Hobilta vaaditaan huippupeliä. Torjuntoja alkoi kertymään heti ensimmäisten minuuttien aikana. Teemu Pukki pääsi laukomaan useampaan otteeseen avauspuoliskolla.

Liechtensteinin hyökkäykset olivat vähissä avauspuoliskolla. Erikoistilanteet olivat ennakkoon Liechtensteinin paras mahdollisuus horjuttaa Suomea. 11. minuutilla Robin Lod rikkoi hieman huolimattomasti Marcel Büchelia, ja Liechtenstein sai vapaapotkun laukaisuetäisyydeltä. Salanovic laukoi muurin yli kohti vasenta yläkulmaa, mutta Lukas Hradecky venyi tärkeään torjuntaan.

Suomi onnistui yllättävän hyvin murtamaan linjoja, mutta viimeistelyssä jäi eniten parannettavaa. Helpotus tuli 37. minuutilla. Liechtenstein oli juuri onnistunut pysäyttämään Suomen hyökkäyksen, mutta Suomen vastaprässi käynnistyi heti pallonriiston jälkeen.

Robin Lod nappasi peivälineen komeasti, kulki kohti päätyrajaa ja lähetti kovan pallon keskustaan. Teemu Pukki oli oikeassa paikassa ja ohjasi Lodin kovan syötön maaliin. Osuma oli Pukille maajoukkueuran 18., ja hän nousi samalla Mixu Paatelaisen kanssa tasoihin maajoukkuemaaleissa.

Huuhkajille oli vielä ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla mahdollisuus lisämaaleihin. Paulus Arajuurella oli oma paikkansa, kun hän boksin sisällä taisteli jalan vapaaksi, mutta laukaus torjuttiin tolpan juuresta.

Hetki sen jälkeen Arajuuren topparipari Joona Toivio pääsi puskemaan kulmasta vahvasti, mutta laituri Aron Sele torjui maaliviivalta. Jatkotilanteesta Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pääsi vielä laukomaan, mutta Sele oli jälleen pallon edessä.

Kenttätasapaino horjui, mutta yksilötaito nousi esiin

Tauolla Suoman valmennukseen kuuluva Mika Nurmela peräänkuulutti kenttätasapainoa, jotta Liechtensteinille ei aukeaisi vahingossakaan tekopaikkoja. Ensimmäisellä puoliajalla Suomi onnistui hyvin pysymään pallossa ja säilyttämään kenttätasapainon.

Toisen puoliajan alussa Suomen kenttätasapaino horjui, ja Liechtensteinille avautui huippupaikka. Kotijoukkue lähti nopeasti pystyyn pallonriiston jälkeen, ja kelpo peliä pelannut Salanovic pääsi nokikkain Hradeckyn kanssa, mutta viimeistely epäonnistui.

Hieman myöhemmin Liechtenstein sai vasemmalta laidalta vaarallisesta paikasta vapaapotkun. Salanovic lähetti hyvän keskityksen boksiin, mutta Suomen puolustus selvitti tilanteen ja lähti nopeasti hyökkäämään.

Hieman vaisusti ensimmäisellä jaksolla pelannut Lassi Lappalainen nappasi pallon mukaansa ja käynnisti nopeasti vastahyökkäyksen. Lappalainen käytti nopeuttaan ja teki pitkän juoksun aina Liechtensteinin boksiin sisään. Boksin sisällä HJK-laituri nosti katseen ylös ja lähetti syötön keskustaan, jossa avaukseen nostettu härkämäinen Benjamin Källman väänsi itsensä vapaaksi ja tuikkasi pallon sisään. 2-0.

Osuma oli Källmanin maajoukkueuran avausmaali. Källmanin ura maajoukkueessa on lähtenyt vahvasti käyntiin, sillä avausmaali tuli jo uran toisessa A-maaottelussa. Källman debytoi tammikuussa 2018 Jordaniaa vastaan harjoitusottelussa.

Valmennus reagoi

Lähes heti 2-0-osuman jälkeen päävalmentaja Kanerva reagoi, kuten odottaa saattoi. Kanerva otti kapteeni Tim Sparvin vaihtoon ja kentälle kirmasi Minnesota Unitedin keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller. Sparv on yhden varoituksen päässä pelikiellosta, joten Kanerva turvasi kapteenin pelaamisen syyskuun karsintaottelussa Kreikkaa vastaan Tampereella, mikäli vain Sparv on kunnossa.

74. minuutilla Kanerva antoi mahdollisuuden Pyry Soirille, joka jäi seurajoukkueessaan Admira Wackerissa todella vähäisellä vastuulle viime kaudella. Soiri tuli kentälle vahvan toisen puoliajan pelanneen Lassi Lappalaisen tilalle. Soiri on ollut A-maajoukkueessa isojen maalien mies. Toivoa sopii, että mies saisi Itävallassa ensi kaudella huomattavasti suuremman roolin, sillä huippukuntoiselle Soirille on tilausta Huuhkajissa.

Lopulta minuutteja annettiin myös Leo Väisäselle, joka tuli loppuminuuteiksi Jukka Raitalan tilalle. Sauli Väisäsen pikkuveli Leo sai samalla nimiinsä ensimmäisen A-maaottelun.

Vakuuttava voitto

Huuhkajat otti lopulta erittäin vakuuttavan voiton Liechtensteinista. Ajoittain Suomi suorastaan leikitteli kentällä pallon kanssa. Liechtensteinin muutamista vastahyökkäyksistä huolimatta Huuhkajilla ei ollut oikeastaan missään vaiheessa mitään hätää.

Suomi oli pelannut aiemmin kolmesti Liechtensteinia vastaan, joista saldona on ollut kaksi nihkeää tasapeliä ja yksi voitto. Tiistaina Huuhkajat esiintyi varmasti. Missään vaiheessa Suomi ei epäröinyt kentällä, vaan se oli aktiivinen pallollisena ja liikutti Liechtensteinia hyvin tehden kotijoukkueen puolustustaistelusta erittäin raskaan.

Voitto tarkoitti sitä, että Suomi vankisti asemaansa EM-karsintalohkon toisena. Samaan aikaan Italia nousi vaikeuksien jälkeen 2-1-voittoon Bosnia-Hertsegovinasta, jonka lisäksi Armenia yllätti vieraissa Kreikan.

EM-karsinnat jatkuvat ensi syyskuussa, kun Suomi kohta Tampereella Kreikan ja Italian. Katso Suomen lohkon tilanne TÄÄLTÄ.