Euroopan unioni aikoo kieltää kumirouheen käytön tekonurmikentillä, saksalaislehti Welt am Sonntag uutisoi Ilta-Sanomien mukaan.

Kumirouheesta keskusteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, kun Euroopan kemikaalivirasto selvitti rouheen terveyshaittoja.

Haittoja ei todettu tuolloin, mutta asia nousi uudelleen esiin EU:n mikromuovistrategiassa. Kentältä kumirouhe kulkeutuu vaatteiden ja ihmisten mukana luontoon, jossa renkaista tehty kumirouhe ei hajoa.

Ilta-Sanomien haastatteleman Palloliiton olosuhdepäällikön Tero Auvisen mukaan päätös olisi katastrofaalinen suomalaiselle jalkapallolle.

– Nythän se ei tarkoita vain mustaa rouhetta, vaan myös vihreää rouhetta ja luonnonkumirouheita. Myös nukkalanka on muovia. Jos sekin kiellettäisiin, vaihtoehdot olisivat aika vähissä, Auvinen sanoo IS:lle.

– Silloin varmaan palattaisiin hiekkakentille ja luonnonnurmille. Voi sanoa, että pohjoisessa Euroopassa jalkapallo loppuisi nykymuodossaan.

Auvinen muistuttaa kuitenkin, että päätöstä rouheen kieltämisestä ei ole tehty. Euroopan jalkapalloliitto Uefa pyrkii vetoamaan jalkapallon terveysvaikutuksilla eurooppalaiseen väestöön, jotta ehdotus saataisiin kumottua.

– Tietomme mukaan asia on kuulemisvaiheessa. Euroopan jalkapalloliitto aikoo valmistella lausunnon, johon on kerätty kaikilta jäsenliitoilta dataa kenttien ja kumirouheen määrästä sekä siitä, millainen vaikutus näillä kentillä on eurooppalaisten hyvinvointiin sekä lasten ja nuorten liikuttamiseen, Auvinen sanoo.

Jos säädös menisi läpi, Suomessa täytyisi uusia noin 400 jalkapallokenttää. Sen kokonaiskustannus olisi arviolta noin 80 miljoonaa euroa.