SUEKilta uusia tietoja Suomen Cup -finaalin tapahtumista – ensiapu vaikeutui väkivallan takia, turvallisuudessa kommunikaatio-ongelmia

© Kuva: Juha Tamminen
La Ligassa Barcelona - Granada! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

SUEK eli Suomen urheilun eettinen keskus on julkaissut selvityksen Maarianhaminassa 15. kesäkuuta pelatun Suomen Cup -finaalin tapahtumista. Ilveksen ja IFK Mariehamnin välisen ottelun katsomotapahtumat ja järjestyksenvalvonta ovat aiheuttaneet paljon keskustelua.

Ottelun voittaneen Ilveksen kannattajat yrittivät päästä kentälle pelin päätyttyä, ja Safetorin järjestyksenvalvojat vastasivat katsojien ryntäykseen muun muassa pippurisumutteella. Myös viattomat katsojat saivat sumutteesta oireita. Katsojia oli etukäteen kielletty menemästä katsomosta kentän puolelle.

SUEK toteaa selvityksessään, että pippurisumutetta saaneiden katsojien ensiapu vaikeutui tai loppui osittain kokonaan, kun Ilveksen sumutetta silmiinsä saanut kannattaja tahattomasti tai tahallaan huitaisi ensiapuhenkilöä siten, että tämä löi päänsä aitaan saaden päähänsä haavan. Tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus.

Ensiapuhenkilöstö ei väkivaltaa nähtyään uskaltanut lähteä kannattajien keskelle auttamaan sumutetta saaneita oman turvallisuutensa takia. Lopulta sumutettuja autettiin vain vedellä, jota haettiin wc-tiloista tuoppien avulla. Vesipisteen hyödyntäminen oli puutteellista, koska siitä ei oltu tietoisia.

Selvityksen mukaan tapahtumanjärjestäjän ja järjestyksenvalvojien välinen kommunikaatio ei toiminut. SUEK toteaa, että järjestyksenvalvojilla oli keskenään eri käsitykset ottelun aikaisista toimintatavoista, mikä aiheutti lisää ongelmia.

Palloliitto ja järjestyksenvalvojat saivat ennen ottelua tietää Ilveksen kannattajien keskinäisestä tappelusta kaupungilla. Poliisi julkaisi myöhemmin tiedotteen, jonka mukaan joillakin Ilveksen kannattajilla oli ollut mukanaan teräaseita. Lisäksi jotkin poliisit ja järjestyksenvalvojat olivat kuulleet huhua, että IFK Mariehamnin kannattajat olivat aikeissa juosta kentälle pysäyttämään vieraskannattajat.

Lisäksi Palloliiton laatimassa turvallisuussuunnitelmassa oli ristiriita. Ruotsinkielisessä versiossa kentälle ryntäämistä pidettiin epätodennäköisenä, kun taas suomenkielisessä versiossa sitä pidettiin mahdollisena.

Voit halutessasi lukea koko tiedotteen täältä.


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.

La Ligassa Barcelona - Granada! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!