Euroopan jalkapalloliitto UEFA ja Euroopan jalkapalloseurojen yhdistys ECA ovat puuhanneet jo jonkin aikaa suuria uudistuksia Mestarien liigaan ja muihin europeleihin. Lyhykäisyydessään Mestarien liigaan kaavaillut uudistukset voi tiivistää vaikkapa näin: lisää suoria paikkoja suurten liigojen suurille seuroille ja vähemmän paikkoja karsintojen kautta. Käytännössä paikat olisivat suurille vakiot, ja liigasta voisi pudota ja sinne nousta. Rikkaat rikastukoon.

Tämähän ei keskisuurten liigojen johtavia seuroja miellytä. Ja syytkin on helppo ymmärtää.

Kun Mestarien liigassa siirryttiin yhden lohkovaiheen malliin kaudella 2003-2004, pääsi lohkovaiheeseen suoraan 16 joukkuetta. Loput 16 ratkaistiin karsintojen kautta. Näin toimittiin kuuden kauden ajan. Kaudesta 2009-2010 lähtien karsinnoista pääsi mukaan enää kymmenen joukkuetta. Viimeisten kahden kauden ajan suoria lohkovaihepaikkoja on jaettu jo 26, joten karsinnoista pääsee Mestarien liigaan vain kuusi joukkuetta.

Tilanteen raadollisuus on helppo ymmärtää hollantilaisen Ajaxin kautta. Ajax pelasi viime keväänä sensaatiomaisesti Mestarien liigassa, ja sillä oli jo toinen jalka loppuottelussa, kunnes Tottenhamin lisäajan maali päätti matkan välieriin. Siitä huolimatta Ajax joutui aloittamaan tälläkin kaudella karsinnat jo toiselta kierrokselta, sillä Hollannin maaranking on sen verran kehno. Ja karsintataival on ollut kaikkea muuta kuin helppo.

Niinpä Ajax on käynnistänyt yhdessä skotlantilaisen Celticin ja tanskalaisen FC Kööpenhaminan kanssa ”vastarintaliikkeen”, joka taistelee ECA:n ehdottamaa ”Superliigaa” vastaan, ja pyrkii suojelemaan pienempien jalkapalloliittojen intressejä. Kolmikko on työskennellyt jo kolmen vuoden ajan vaihtoehtoisen mallin luodakseen, ja nyt tuota ideaa on avattu Ekstrabladetissa. Espanjalainen AS otti käsittelyyn ”kapinallistrion” mallin pääkohdat.

UEFA perustaa paikanjakonsa (ja arvontakorisijoituksensa) sekä seurojen että kansallisten liittojen koeffizienttiin. Näissä tarkastellaan seurojen ja maiden tuloksia viimeisten viiden kauden aikajänteellä europeleissä. Ajaxin, Celticin ja FC Kööpenhaminan mallissa haluttaisiin kuitenkin luopua kansallisten liittojen koeffizienttien vertailusta ja keskityttäisiin pelkkään seurojen ranking-listaukseen.

Kolmen seuran ehdotuksessa suorien lohkovaihepaikkojen määrää vähennettäisiin 26:sta 20:een. Näin karsintojen kautta voisi selvitä 12 joukkuetta mukaan lohkovaiheeseen. Vieläkin olennaisempaa on, että nämä 20 paikkaa jaettaisiin seurojen koeffizientin mukaan, ei kansallisten liittojen rankingsijoitusten.

[readmore from=Mestarien-liiga]

Ajax on tällä hetkellä kyseisen seurarankingin sijalla 20, joten tällä mallilla se pääsisi suoraan mukaan. Hollanti on kuitenkin maarankingissa vasta sijalla 14, joten siksi Ajax joutuu käymään läpi pitkän karsintaruljanssin.

ECA-pomo Andrea Agnellin mallissa 32 lohkovaiheen joukkueesta kahdeksan putoaisi joka kausi, ja kahdeksan uutta nousis tilalle. Kaikki Euroopan TOP 5 -sarjat ovat kuitenkin vastustaneet Agnellin ehdotusta.

On uusi malli mikä tahansa, tullee se näillä näkymin voimaan aikaisintaan kaudella 2024-2025. Asiasta oli määrä keskustella ECA:n ja Euroopan liigojen yhdistyksen kokouksessa 11. syyskuuta, mutta UEFA:n puheenjohtaja Aleksandr Ceferin päätti siirtää kokousta.