IL: Aki Riihilahdelta suorat sanat HJK:n kaudesta: ”Ollaan saatu tasan, mitä on ansaittu”

© Kuva: Juha Tamminen
Suomen Cupissa KuPS - RoPS! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Helsingin Jalkapalloklubin toimitusjohtaja Aki Riihilahti ei säästele sanojaan puhuessaan kuluvasta kaudesta Iltalehden haastattelussa.

Riihilahti myöntää, että kausi on ollut iso pettymys. HJK kertoi tavoittelevansa Suomen cupin ja Veikkausliigan mestaruutta sekä lohkovaiheeseen pääsyä Euroopassa. Noista yhtä vaille kaikki on jo kuopattu, eikä Veikkausliigassakaan lupaavalta näytä.

Suomen cupista HJK tippui karsintalohkovaiheessa ja eurokarsinnoissa matka tyssäsi viime torstaina latvialaiseen Rigaan, joka pudotti helsinkiläiset vierasmaalisäännön turvin Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella (3-3).

– Riga oli kaksiosaisessa ottelussa meitä parempi, jota ei pitäisi olla. Jos aiotaan olla uskottava tekijä, niin meidän pitää Rigan tasoinen joukkue voittaa, Riihilahti kommentoi Iltalehdelle.

Veikkausliigassa HJK on viidentenä, kun runkosarjaa on kaksi peliä jäljellä, ja sillä on pisteiden valossa lyhyempi matka alempaan loppusarjaan kuin kärjessä viilettäviin joukkueisiin.

– Se on meille hälyttävämpi asia kuin se, että tiputaan europeleistä. Se kertoo enemmän, kuinka persiilleen tämä on mennyt.

– On tärkeä todeta, että tämä kausi on ollut valtava pettymys.

– Sitä ei kannata selitellä sen enempää. Ollaan saatu tasan, mitä on ansaittu. Jos katsoo tammikuusta tähän päivään asti, niin ei meidän peliesityksillä ole parempia tuloksia ansaittu.

HJK reagoi huonosti käynnistyneeseen kauteen toukokuussa antamalla päävalmentaja Mika Lehkosuolle potkut. Hänet korvasi hänen entinen apulaisensa Toni Koskela, joka hankittiin korvausta vastaan Rovaniemen Palloseurasta.

Päävalmentajan vaihtuminen toi luonnollisesti omat haasteensa. Riihilahti myöntää, että HJK lähti kauteen liian kunnianhimoisella peli- ja treenitavalla, jota ei osattu kääntää tuloksiksi.

– Meillä ei yksinkertaisesti riittänyt osaaminen siihen. Me emme olleet niin hyviä, mitä itse toivottiin. Korjausliikkeitä on tapahtunut. Siinä kestää jonkin aikaa.

– Valmentajavaihdoksen kautta meidän treeneistä on tullut huomattavasti fyysisempiä. On keskitytty enemmän siihen, että pelaajat pääsisivät tekemään omilla vahvuusalueillaan ja huomattavan kovatempoisia harjoituksia.

– On ollut vähemmän taktisia harjoitteita ja enemmän sellaisia, joissa pelaajat joutuvat haastamaan itseään. He menevät jopa äärirajoille asti.

Riihilahden mukaan myöskään tämän kauden joukkue ei ole yltänyt toivotulle tasolle. Tarkoituksena oli, että viime kesänä olisi saatu tämän kauden joukkueeseen muutama pelaaja ja talvella haettu vielä muutama täsmävahvistus. Riihilahti nostaa käden pystyyn virheen merkiksi ja kertoo, että joukkuetta on vaivannut erityisesti johtajien puute.

– Kaikkein isoin asia on tullut selväksi. Meillä ei ole tarpeeksi johtavia pelaajia pelillisesti eikä pukukopissa. Silloin, kun tarvii, ei ole pukukopissa Mako Heikkistä, Teemu Tainiota, jotka nostavat muitten pelaajien tasoa. Meillä ei ole tarpeeksi pelaajia, jotka ovat sitoutuneita tähän hommaan. Se ei riitä, millainen taito sinulla on.

– Yleensä joukkueesta nousee, jos siellä ei ole luontaisia johtajia, mutta tässä ei kukaan ole ottanut sitä roolia.

– Jokainen joukkue tarvii yhden tai kaksi henkisesti vahvaa, pelillisesti vahvaa johtajatyyppiä. Kuka tahansa voi olla hyvä ja iloinen silloin, kun kaikilla menee hyvin.

– Kun tulee vaikeampi paikka, silloin kysytään niitä. Nyt meillä ei ole niitä pelaajia löytynyt tai kasvanut. Me tarvitaan sillä puolella selkeästi enemmän johtajatyyppejä. Ei kukaan saa koskaan ulosmitattua taitoaan ja ominaisuuksiaan, jos ei myös henkinen puoli ja sitoutuneisuus ole kunnossa.

Vastaavaa kautta Riihilahti ei halua enää nähdä.

– Aiotaan satsata joukkueeseen enemmän kuin koskaan HJK:n historiassa on satsattu.

– Tästä vuodesta pitää ottaa paljon opiksi.


500% talletusbonus – 10€ talletuksella 60€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10 euroa.
  3. Saat pelitillesi heti 60€ pelirahaa vedonlyöntiin (maksimibonus 50€)

Suomen Cupissa KuPS - RoPS! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!