Näkökulma: HJK:lla on Latviassa uskomaton mahdollisuus jymypaukkuun – näihin asioihin ottelupari ratkeaa

© Kuva: Juha Tamminen

HJK saa vastaansa Riga FC:n Eurooppa-Liigan otteluparissa, jonka voittaja etenee karsinnan playoff-kierrokselle. Ensimmäinen osaottelu pelataan tänään Latviassa.

HJK:n vastustaja ei ole mahdoton este jatkoonpääsyn kannalta. Latvian maajoukkuepelaajia joukkueessa kyllä vilisee, mutta pelaajamateriaaleja katsottaessa HJK on kohtalaisen lähellä vastustajaansa.

Pelaajamateriaalia ajatellen HJK antaa kuitenkin tasoitusta yhdessä asiassa: yhtenäisyydessä. HJK:lla on menossa yhden kauden sisällä toinen joukkueenrakennuksen kierros, kun ensimmäinen meni Mika Lehkosuon potkujen ja muiden asioiden takia täysin vihkoon. HJK on pelaajistoltaan uusiutunut. Vain päiviä ennen otteluparia se sai kymppipaikan taiturin, Petteri Forsellin, riveihinsä.

Yhtenäisyys taktisesti sekä yhtenäisyys henkisesti näyttelevät suurta roolia tiukoissa paikoissa.

Taktisesti otteluparissa kohtaa kaksi aivan erinäköistä kollektiivia. Riga FC on klassinen 4-4-2-muodon ja pystysuunnan joukkue, kun taas HJK uskoo positional playn oppeihin, eli numeraalisten, positionaalisten ja laadullisten ylivoimien luontiin.

HJK:n on otettava huomioon muutama erityinen seikka, jota Riga FC viljelee pelaamisessaan.

Yksi on erittäinkin suoraviivainen eteneminen, joka perustuu neljän ylimmän pelaajan, eli kärkiparin ja laitalinkkien, pystysuuntaiseen dynaamisuuteen. Kun Riga saa palloa avoimen jalan tilanteisiin keskialueella, toinen kärjistä hakee tiloja linjojen väleistä ja toinen sinkoaa pystyyn. Samaa periaatetta noudattavat laitalinkit.

Pelaajat pysyvät hyvin usein omilla raiteillaan. Rigan muoto venyykin hyökätessä usein järjestelmäksi 4-2-4. Se eroaa HJK:n edellisestä vastustajasta paljon, sillä Punaisen tähden hyökkäyspään pelaajat loivat numeraalisia ylivoimia kaistalta toiselle. Riga hyökkää usein tasavoimaisesti yksi vastaan yksi-, ja kaksi vastaan kaksi-asetelmiin sekä vauhtiin luottaen.

Sinänsä Rigan pystysuuntaiset etenemisen mallit ovat pysäytettävissä hyvällä ennakoinnilla ja oman selustan puolustamisella, mutta numeraalinen asetelma luo HJK:n Toni Koskelalle viheliäisen pulman. Rigan maalipaikkojen luonti riippuu usein neljän ylimmän pelaajan suoraviivaisista liikkeistä ja HJK on puolestaan tottunut puolustamaan neljän pelaajan puolustuslinjalla. Tämä aiheuttaa sen, että HJK:n viimeisessä linjassa voi usein olla numeraalisesti tasavoimaisia tilanteita – joiden vauhdikkaasta ratkomisesta siis Rigan hyökkäyspeli elää.

Se ei ole puolustajille helppo asetelma. HJK:n on huolehdittava, että ylemmistä linjoista keretään antamaan omalle alimmalle linjalle riittävä tuki. Jos tuet ovat lähellä, voi HJK jopa nollata Rigan avoimessa pelissä.

Epävarmempaa olisi luottaa, että omat pelaajat selvittävät numeraalisesti tasavoimaiset tilanteet täydellisesti 180 minuutin ajan.

Pallollisena HJK:lla on todennäköisesti vastassa harvinaisen selvä ja klassinen 4-4-2-blokki. Ainakin sellaisella muodolla Riga puolusti edellisessä otteluparissa. Riga pyrkii olemaan blokissaan puolittain aggressiivinen ja ohjaamaan peliä laitakaistoille.

Rigan 4-4-2-muotoinen blokki voi parhaimmillaan olla HJK:lle hunajaa. HJK:n on vain päästävä Rigan kärkiparista ohi ja saatava pelaajat Rigan kahden keskimmäisen keskikenttäpelaajan ympärille hyviin peliasentoihin. Etenemispaikkoja tullee runsaasti – kysymys on siitä, miten HJK ne hyödyntää.

Avoimen pelin lisäksi erikoistilanteet tarjoavat mielenkiintoisen vivahteen ottelulle.

Riga puolusti edellisessä otteluparissa kulmat totaalisen aluepuolustuksen keinoin. Se toi kaksi pelaajaa ottamaan vastustajan lyhyen kulman pois ja jätti yhden pelaajan rangaistusalueen rajalle. Näin ollen seitsemän pelaajan ryhmä otti maalin edessä tärkeimmät maalintekoalueet pois aluepainotteisesti.

Toni Koskelan on pohdittava rajusti, miten kulmapotkuista luotaisiin maalipaikkoja. Onko järkeä pelata pitkiä kulmia esimerkiksi ykkösmaalintekoalueelle, jossa vastustajalla on viisi tai kuusi hyvää pääpelaajaa odottamassa palloa laadukkaassa peliasennossa?

Entä miten HJK hoitaa Rigan pitkät sivurajaheitot, joita se silloin tällöin viljelee hyökkäyskolmanneksellaan?

Otteluparista on tulossa jälleen tasainen. Siksi erikoistilanteet tarjoavat yhden väylän tehdä pieni ero ja painella playoff-kierrokselle.

Jussi Leppälahti