Yhä useammat maailman eturivin naisjalkapalloilijoista ovat siirtyneet pelaamaan Espanjan liigaan. Vuoden kuluttua myös Real Madridilla on määrä olla pääsarjassa oma naisjoukkue, ja Barcelona eteni viime keväänä naisten Mestarien liigan finaaliin. Keväällä Atlético Madridin ja Barcelonan välistä ottelua seurasi yli 60 000 katsojaa.

Naisten La Ligan taso on siis nousussa, mutta juuri nyt sarja on otsikoissa lähestyvän lakon takia. Liigan pelaajien on määrä aloittaa toistaiseksi voimassa oleva lakko marraskuun puolivälissä.

Pelaajat ovat neuvotelleet minimipalkasta jo pitkään, mutta ”loputtomasta kärsivällisyydestä” huolimatta neuvottelut eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen. Pelaajayhdistys ilmoitti maanantaina medialle, että lakko käynnistyy 16. marraskuuta.

Miesten jalkapalloilussa liikkuviin miljoonakorvauksiin verrattuna naispelaajien vaatimuksissa puhutaan karkkirahoista. Aiemmin pelaajat olivat vaatineet 20 000 euron vuotuista palkkaa pelaamisesta, mutta viimeaikaisissa neuvotteluissa vaatimus laskettiin 16 000 euron minimipalkkaan, ja edelleen 12 000 euroon. Sekin oli vastapuolelle liikaa. Seurojen ehdotuksen mukaan pelaajat saisivat vuodessa puolet lakisääteisestä minimipalkasta eli 8 000 euroa. Siis reilut 660 euroa kuussa.

– Olemme neuvotelleet 13 kuukauden ajan, ja seurat pysyvät jäykästi asemissaan, naispelaajien edustajana neuvotteluissa ollut María José López totesi pelaajayhdistyksen tiedotteessa.

Kaikkiaan tapaamisia sovun löytämiseksi on järjestetty 13 kuukauden aikana 18. Alun perin lakon oli määrä kestää vain kaksi päivää, mutta myöhemmin se muutettiin määräajattomaksi. Lakko koskee vain Espanjan liigan otteluita, ei maaotteluita tai kansainvälisiä otteluita.

Riidan keskiössä on ollut se, että pelaajat vaativat seuroilta täyspäiväisiä työsopimuksia, kun seurojen yhdistys tarjoaa vain osa-aikaisia. Se tarkoittaa sitä, että pelaajille pitäisi maksaa vain puolet lakisääteisestä minimipalkasta. Espanjan naisten maajoukkueen entinen maalivahti Ainhoa Tirapu vakuutti kuitenkin naisten olevan täysiverisiä ammattilaisia siinä missä miehetkin – jos vain taloustilanne sen sallii.

– Olemme sataprosenttisesti jalkapalloilijoita. Menemme aikaisin nukkumaan aamun treenien takia, syömme terveellisesti pysyäksemme kunnossa ja olemme jatkuvasti seurojen käytettävissä mainostilaisuuksia varten, Tirapu totesi.

Vielä tulevana viikonloppuna naisten liigaa pelataan, mutta mahdollisesti erikoisissa tunnelmissa lähestyvän lakon takia. Pelaajat eivät olleet valmiita lakkoon heti, jotteivät he joudu lakiteknisiin vaikeuksiin sääntöpykälien takia. Seuraavana viikonloppuna vietetään maaottelutaukoa.

Jalkapallon kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPRO on ilmaissut naispelaajien lakolle täyden tukensa. Viimeisimmässä kokouksessa Liga Iberdrolan pelaajista 93 prosenttia äänesti lakon puolesta.

Italiassa laki määrää amatööristatuksen

Espanjan liigassa ei suomalaisnaisia pelaa, mutta toisin on tilanne Italiassa. Sielläkin naispelaajat neuvottelevat parempien työolojen puolesta.

Italiassa keskeinen kysymys on naispelaajille laissa määritelty amatööristatus, joka määrää pelaajille palkkakaton. Sen mukaan pelaajat voivat ansaita vuodessa korkeintaan 30 000 euroa bruttopalkkaa.

– On olemassa valtava kuilu, ja kaikki tietävät sen, Juventuksen hyökkääjä Barbara Bonansea totesi viime viikolla.

– Ennen kuin puhumme palkoista, meidän pitäisi puhua tunnustuksesta. En halua edes ajatella miesten jättipalkkoja. Meidän kuuluisi kuitenkin saada osamme siitä, että pelejämme televisioidaan enemmän ja sponsoreita on enemmän. Haluamme vain sen, mikä meille kuuluu, ja sen puolesta taistelemme, Torinon yliopistossa taloustieteen opintojaan pian lopetteleva Bonansea julisti.

[readmore from=Naisfutis]

Italian jalkapalloliitto sekä urheiluministeri Vincenzo Spadafora ovat suhtautuneet vaatimukseen suopeasti, mutta muutos vaatisi ensin vuonna 1981 säädetyn lain romuttamista.

– Se on täysin aikansa elänyt laki ja häpeä. Jos haluamme modernin, avoimen ja demokraattisen yhteiskunnan, pitää naispelaajia kohdella arvokkaasti, Italian maajoukkueen valmentaja Milena Bertolini totesi.

Lähteet: AS, FIFPro, Der Spiegel ja Sportschau