Jürgen Klinsmannin vuoro hehkuttaa Qataria: ”Niistä voi tulla kaikkien aikojen MM-kisat”

© Kuva: Getty Images

Sunnuntaina päättyneet yleisurheilun MM-kisat Qatarin pääkaupungissa Dohassa eivät kiitosta keränneet. Majoitusolosuhteita arvosteltiin, stadion kumisi tyhjyyttään ja tunnelma jäi vaisuksi, ja paahtava helle ja kosteus tekivät stadionin ulkopuolella käydyistä kestävyyslajeista ”ihmiskokeita”.

Vieläkin paljon suuremman huomion Qatar tulee saamaan vuonna 2022, kun se isännöi seuraavia jalkapallon MM-kisoja. Kisoja on arvosteltu jo vuosikausia, eikä mitenkään heppoisin perustein. Qatarin uskotaan saaneen kisat korruption ja lahjonnan avulla, ja stadioneita kerrotaan rakennetun orjatyöllä. Rakennustöissä arvellaan jo nyt kuolleen pitkälti toistatuhatta ihmistä, ja aiheellisesti pelätään, että uhrimäärä vielä rajusti nousee.

Monia suomalaisia jalkapallon ystäviä kuitenkin shokeerasi ja puistatti se, kuinka Jari Litmanen kehui kursailematta Qatarin kisojen järjestelyjä maassa vierailtuaan. Eikä Litmanen ole ainoa huippufutaaja, jolta Qatar saa ylistyslauluja. Qatarin jalkapalloilun keulakuvana näyttäytyy Barca-legenda Xavi, joka päätti pelaajauransa ja aloitti valmentajauransa Qatarissa. Äskettäin kehujien joukkoon liittyi myös Tottenhamin valmentaja Mauricio Pochettino.

Tuoreimman kehuryöpyn Qatarin tuleva MM-turnaus on saanut saksalaislegenda Jürgen Klinsmannilta, joka koki pelaajana kolmet ja (Saksan ja USA:n) valmentajana kahdet MM-kisat. 55-vuotias Klismann puhui lehdistölle maanantaina pelatun Saksan ja Italian legendojen välillä pelatun ottelun yhteydessä Fürthissä.

– Minä luulen, että edessä olevista MM-kisoista tulee ensiluokkainen turnaus, Klinsmann sanoi Der Spiegelin mukaan.

– Luulen, että koko alue ei anna tilaisuuden livetä käsistään näyttää maailmalle, mihin se pystyy. Minä maltan tuskin odottaa. Luulen, että kisoista tulee suurenmoinen elämys.

Klinsmann muistutti samalla myös siitä, että epäilyksiä oli myös Venäjän MM-kisojen alla, mutta kisat onnistuivat lopulta hienosti. Se on hänen mukaansa mahdollista myös Qatarissa.

– Qatarille täytyy antaa tilaisuus esitellä itseään. Kuka tietää, ehkä niistä tulee kaikkien aikojen parhaat MM-kisat. Luulen, että ihmiset ovat ansainneet sen, Klinsmann päättää.