Bosnia-Hertsegovina murskasi kotonaan Huuhkajat maalein 4-1. Huuhkajien puolustuksesta joutui sivuun Paulus Arajuuri loukkaantumisen takia, eikä Suomen puolustus lauantaina ansainnut kehuja. Suomen kannalta upea asia oli Joel Pohjanpalon paluu kentälle, ja mies pääsi heti maalin makuun.

Huuhkajat lähti tärkeään vierasotteluun hyvin turvallisella avauskokoonpanolla. Oikeastaan Suomen avauksessa ei nähty yhtäkään yllätystä.

Huuhkajat

@Huuhkajat
Päävalmentaja Markku Kanerva on julkaissut avauskokoonpanon illan otteluun! Huuhkajat ovat valmiina kohtaamaan Bosnia-Hertsegovinan!🦉🇫🇮 Ottelu alkaa klo 19.00 ja voit seurata Huuhkajien taistoa suorana lähetyksenä @viaplayurheilu ja @viafreefi -palvelusta! OI SUOMI ON! #BIHFIN

Bosnia-Hertsegovina oli tehnyt useita muutoksia avauskokoonpanoonsa. Miralem Pjanic oli vähemmän yllättäen johtamassa kotijoukkueen peliä keskikentän keskustassa kapteeninnauha kädessään, kun Edin Džeko oli loukkaantumisen takia sivussa.

Džekon tilalla nähtiin hyökkäyksen keskellä Unkarin pääsarjassa pelaava Armin Hodžic.

Bosnia hurjana

Bosnia-Hertsegovinan tilanne karsintalohkossa ennen Suomi-ottelua oli se, että sille riittäisi vain voitto Suomesta, mikäli EM-kisapaikka haluttiin pitää vielä mahdollisena. Se näkyi ja kuului Zenicassa ensimmäisellä puoliajalla. Bosnia tuli peliin todella energisesti ja aggressiivisesti. Kotiyleisö oli myös äänekkäästi omiensa takana.

Suomella oli suuria vaikeuksia ensimmäisellä puoliajalla. Kotijoukkue löysi kerta toisensa jälkeen tiloja Suomen linjojen välistä ja laidoilta.

Jo toisella minuutilla Suomi pelastui, kun pallo osui rangaistusalueen sisällä Suomen keskikenttäpelaaja Glen Kamaran käteen. Ottelun erotuomari Ivan Kružliak ei kuitenkaan nähnyt tilanteessa rikettä.

Viidennellä minuutilla Suomen puolustuslinjan johtohahmo Paulus Arajuuri loukkasi jalkansa. Arajuuri piteli reittään ja kävi kentän laidalla paikattavana, mutta palasi kuitenkin kentälle.

Bosnia-Hertsegovina joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa jo 18. minuutilla. Edin Visca loukkasi itsensä, ja hänen tilalle tuli Izet Hajrovic. Pitkään ei vaihdosta sisään tullut Hajrovic ehtinyt olemaan kentällä, kun verkko jo heilui.

Arajuuri kävi tekemässä hyvän katkon, mutta samalla hänen taakseen syntyi tila. Ilmeisesti jalka ei ollut parhaassa kunnossa, sillä topparin paluu omalle paikalleen kesti liian kauan. Zoran Kvrzic näki tilan ja käytti sen hyödykseen syöttämällä loistavan Suomen puolustuslinjan puhkovan syötön boksin sisään, jonka jälkeen Hajrovic viimeisteli voimalla pallon ohi Lukas Hradeckyn.

Arajuuri ei pystynyt jatkaamaan peliä, vaan puolen tunnin kohdalla Sauli Väisänen kirmasi kentälle hänen tilalleen. Arajuuren loukkaantuminen on valtava takaisku Huuhkajille, sillä hän on muodostanut Joona Toivion kanssa erinomaisen toppariparin.

Suomelle oli luvassa lisää murheita 35. minuutilla. Tällä kertaa erotuomari Kružliak näki käsivirheen, kun pallo osui Pyry Soirin rintaan boksin sisällä. Suomalaiset protestoivat ratkaisua, mutta slovakialaistuomari oli päätöksensä tehnyt. EM-karsintaotteluissa ei ole käytössä VAR-teknologiaa, joten Kružliakilla ei ollut myöskään mahdollisuutta tarkastaa tilannetta.

Suomi ei pystynyt hallitsemaan palloa juuri ollenkaan ensimmäisellä jaksolla. Suomen ehdoton vahvuus on aikaisemmin ollut positiiviset tilanteenvaihdot, mutta avausjaksolla Huuhkajat onnistui vain pariin otteeseen kääntämään pelin nopeasti.

– Kyllä meidän pitää olla perusasioissa parempia. Kun saimme pallon, menetimme sen samantien, Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Mika Nurmela sanoi tauolla Viasatin lähetyksessä.

Pohjanpalo irti

Tauolla Markku Kanerva reagoi ja teki toisen vaihtonsa. Pyry Soiri tuli vaihtoon ja hänen tilalleen tuli raastavan pitkän loukkaantumisen kokenut Joel Pohjanpalo, jolle minuutit olivat ensimmäiset virallisessa ottelussa sitten Huuhkajien harjoitusottelun Pohjois-Makedoniaa vastaan maaliskuussa 2018.

Jasse Tuominen siirtyi kärjestä vasemmalle laidalle Soirin tilalle. Pohjanpalo nostettiin kärkeen Pukin hyökkääjäpariksi.

Suomen hutera puolustus vapisi

Bosnia oli läpi ottelun todella aggressiivinen. Suomen tilanteisiin meno oli sen sijaan vaisua, lisäksi reagointi oli todella huonoa. Huuhkajien oman boksin puolustaminen oli suorastaan karmivaa ajoittain.

Vajaan tunnin kohdalla Bosnia loi painetta Suomen maalille. Suomalaispuolustajat ehtivät peittämään laukauksia, mutta reagointi sen jälkeen oli heikkoa. Bosnialaispelaajat olivat ensimmäisinä paluupalloissa. Lopulta pallo pomppi Bosnian tähtipelaaja Miralem Pjanicille, joka tykitti upealla laukauksella pallon vasempaan yläkulmaan. Peli oli Suomen osalta viimeistään nyt ohi.

Arajuuren poissaolo näkyi Suomen puolustuslinjassa. Toivion ja Sauli Väisäsen yhteispeli ei ollut niin kliinistä, mitä Arajuurelta ja Toiviolta on aiemmissa otteluissa nähty. Puolustuslinja ei ollut tiivis, eikä yhtenäinen, mihin on viime aikoina totuttu.

Bosnian aggressiivisuus näkyi joka tilanteessa. Suomalaisilla ei ollut yhtään ylimääräistä aikaa pallon kanssa.

Armin Hodzic vei isännät 73. minuutilla jo 4-0-johtoon. Jälleen kerran Huuhkajien puolustus oli paluupalloissa perässä. Suomen kannalta on todella toivottava, että Arajuuren loukkaantuminen ei ole vakava, ja että hän pystyisi pelaamaan ensi tiistaina elintärkeässä kotiottelussa Armeniaa vastaan.

Pieni, suuri ilo

Joel Pohjanpalo ehti olla puolitoista vuotta sivussa pelikentiltä nilkan telaluuvamman takia. Hyökkääjän koko ura oli jopa lähellä päättyä, kun nilkan telaluu oli puolen sentin päässä halkeamisesta.

Jo pelkkä pääsy Huuhkajien mukaan oli Pohjanpalolle todella suuri ja merkittävä asia. Bayer Leverkusenissa ei vielä ollut tullut peliminuutteja virallisissa peleissä, mutta harjoituksissa Pohjanpalo oli vakuuttanut.

Toisella puoliajalla Pohjanpalo oli heti Suomen parhaimmistoa. Pelituntuman puute toki näkyi hieman esimerkiksi syötöissä, mutta energiaa mies toi rutkasti.

Tunnin kohdalla Pohjanpalo pääsi hyvään paikkaan, kun Teemu Pukki teki vahvan juoksun ja syötti hyökkääjäparilleen 16:n rajalle. Pohjanpalo otti pallon haltuun ja laukoi, mutta pallo meni hiukan vasemmalta ohi. Vielä ei nähty Pohjanpalolta aivan terävintä laukausta.

79. minuutilla se sitten tapahtui. Moni olisi varmasti nähnyt Pohjanpalon osuman syntyvän juhlallisemmissa merkeissä, mutta tällä kertaa tarina ei saanut aivan parasta mahdollista kliimaksia. Suomi hyökkäsi oikealta. Lopulta pallo pomppi boksin sisällä Pohjanpalolle, ja nyt ruuti oli kuivaa. Pohjanpalo tykitti kovan laukauksen yläriman kautta maaliin. Pitkä kuiva kausi oli virallisesti ohi.

Pohjanpalon onnistuminen teki miehelle itselleen varmasti todella hyvää, mutta oli myös tärkeä signaali tulevaa Armenia-ottelua silmällä pitäen.

Ylipäätään Suomi pelasi paremmin hyökkäyssuuntaan viimeisen kymmenen minuutin aikana. Toki Bosnia oli jo ottanut omasta pelaamisestaan pari napsua alas.

Ei kahta sanaa, Suomi oli lauantaina huono. Nyt Huuhkajille osui tiukkaan paikkaan täydellinen ohipeli. Kisaunelman kannalta elintärkeää on, että Kanerva tiimeineen saa suunnan muutettua nopeasti, kun tiistaina Turkuun tulee vieraaksi Armenia. Tällaisella esityksellä ei Armeniakaan kaadu.