Raju tuomariväkivalta puhuttaa Saksassa – seura vetäytyi sarjasta, Berliinin erotuomarit lakkoon

Saksan jalkapalloilun kerma pelaa tiistain ja keskiviikon aikana cup-otteluita, mutta varsinaisena puheenaiheena Saksan jalkapalloilussa on viime päivinä ollut lisääntynyt väkivalta erotuomareita kohtaan. Useat uhkaavat ja vaaralliset tapaukset Saksan amatöörijalkapalloilussa ovat saaneet oikeudenjakajat pelkäämään turvallisuutensa puolesta, ja maan pääkaupungissa Berliinissä mentiin jopa lakkoon.

Kaikkein puhuttanein tapaus sattui Hessenin osavaltiossa pelatussa piirisarjan ottelussa (11. sarjataso) FSV Münsterin ja TV Semdin välillä. 22-vuotias erotuomari Nils Czekala ajoi hieman ennen ottelun loppua Münsterin 28-vuotiaan pelaajan punaisella kortilla ulos, ja tämä tulistui päätöksestä niin, että alkoi lyödä oikeudenjakajaa. Tapauksesta tallentui myös sosiaalisessa mediassa nopeasti levinnyt video.

Czekala menetti lyöntien seurauksena tajuntansa ja hänet jouduttiin kiidättämään helikopterilla sairaalaan. Hän oli tajuttomana useiden minuuttien ajan, ja ottelu luonnollisesti keskeytettiin. Pahoinpitelijä jätti kentän eikä jäänyt huolehtimaan tuomarin terveydentilasta.

– Mitä ajattelee ihminen, joka ryhtyy väkivaltaan kanssaihmisiään kohtaan. Jos ei voi hyväksyä sitä, että urheilussa täytyy noudattaa sääntöjä, on parempi pysyä kotona. Teemme kaikkemme, jotta tuomarimme seisoo pian taas tolpillaan, Czekalan erotuomariseura kirjoitti kotisivuillaan.

Ministeri vaatii elinikäistä pelikieltoa

Runsaasti huomiota saaneella tapauksella oli nopeasti seurauksia. Pahoinpitelijän seura FSV Münster vetäytyi välittömästi sarjasta. Hessenin sisäministeri Peter Beuth vaatii puolestaan riehujalle elinikäistä pelikieltoa.

– On järkyttävää, kun tuomarimme, jotka tekevät työtään vapaaehtoisina, joutuvat pahoinpitelyn uhriksi. Hänen, joka heiluttaa nyrkkejään jalkapallokentällä ja lyö tuomarin tajuttomaksi, ei pitäisi enää koskaan astua kentälle, Beuth jyrähti.

FSV Münsterin johtokunnan puheenjohtaja Hans-Peter Samoschkoff kommentoi tapausta näin:

– Olemme päättäneet, että joukkue vetäytyy sarjasta heti. Pelaajat kokoontuvat vielä kerran, hakevat henkilökohtaiset tavaransa ja se oli siinä.

– Hän (tuomarin pahoinpitelijä) voi pyytää anteeksi oikeuden edessä, mutta täällä hänen aikansa on ohi, Samoschkoff kertoi elinikäisen porttikiellon seuraltaan saaneesta pelaajasta.

”Emme halua nähdä ensimmäistä kuollutta erotuomaria”

Jo ennen Hessenin tapausta Berliinin erotuomaripiireissä oltiin ryhdytty radikaaleihin toimiin lisääntynyttä väkivallan uhkaa vastaan. Kaikki viime viikonlopun lähes 1 600 amatööripeliä Berliinissä jouduttiin perumaan, koska kaupungin tuomarit ryhtyivät lakkoon.

– Haluamme kiinnittää huomiota väkivaltaan jalkapallokentillämme, tuomareiden puhemies Ralf Kisting totesi Deutschlandfunkin radiohaastattelussa.

Kuluvan syksyn aikana Berliinin jalkapallopeleissä on tilastoitu jo 109 väkivalta- tai syrjintätapausta. Näistä 53 on kohdistunut suoraan erotuomareihin.

– Emme voi mennä niin pitkälle, että pian näemme Saksassa ensimmäisen kuolleen erotuomarin, Kisting maalaili kauhuskenaariota.

Ongelman juuret junioripeleissä

Myös Baijerin jalkapalloliiton erotuomarikouluttaja Manfred Kranzeder puhuu tuomareihin kohdistuvasta väkivallasta ja sen uhasta huolestuneen synkkään sävyyn.

– Jokainen hyökkäys tuomareita kohtaan on liikaa. Se, että tuomareita solvataan, on nykyään jo tavallista. Jos tuomari antaa rajaheiton keskikentällä väärään suuntaan, on hän sokea tai mitä tahansa, Kranzeder muotoilee.

– Dieburgin tapaus on tietysti jo todella pelottavaa. Juuri sellaisen takia meidän on todella vaikeaa rekrytoida uusia tuomareita. Tuomariharrastusta ei voi tehdä nuorille houkuttelevaksi, kun tuollaisia tapauksia sattuu.

Kranzfelderin mielestä ongelma koskettaa syystä tai toisesta ainakin Saksassa nimenomaan jalkapalloa eikä samalla tavalla muita joukkuelajeja.

– En tiedä mitään muuta lajia, joissa tuomareita kohtaan hyökätään samoin kuin jalkapallossa. En tiedä, mistä se johtuu.

– Käsipalloilijat hillitsevät itsensä. Kun vihelletään, pallo jää paikalleen tai pelaaja saa jäähyn. Jääkiekossa vain kapteeni ja varakapteeni saavat puhua tuomarin kanssa. Kaikille muille se on tabu. He pitävät siitä myös kiinni. Vain jalkapallossa ei. Jalkapallo on täällä suuri urheilulaji ja jokainen luulee olevansa paras.

Kranzfelderin mielestä ongelman ydin kytee jo junioripeleissä, joista moni nuori tuomari uransa aloittaa.

– Junioripeleissä ongelma eivät ole pelaajat, vaan koko soppa tulee ulkopuolelta. Jokainen vanhempi tai isovanhempi ajattelee, että heidän kullanmurunsa on seuraava maajoukkuepelaaja. Siksi lähetämme sinne myös ohjaajia pitämään huolta järjestyksestä. Muuten tuomari lopettaa jo kahden pelin jälkeen.

– Silloin koulutamme 30 tuomaria, ja heistä 20 lopettaa. Se ei ole homman tarkoitus.

Lähteet: Sport1, Bild ja Der Spiegel