Surkeasti sujunut alkukausi kääntyi kuin salamaniskusta – Veikkausliigan syyskauden suurin onnistuja ihmetteli itsekin mistä kiikasti: ”Se oli henkisesti raskasta”

© Kuva: Juha Tamminen

Maalinteko tuottaa luonnollisesti pelaajalle hyvänolon tunteen. Joillekin maalin tekeminen, ja sen tuulettaminen tuntuu erityisen hyvältä. Yksi tähän kategoriaan kuuluva henkilö on Kuopion Palloseuran 21-vuotias laituri Ilmari Niskanen.

– Se on aivan valtava energian purkaus, kun huomaa, että pallo menee maaliin. Siitä tulee aivan sairaan kovat kiksit. Mistään muusta ei tule niin uskomatonta fiilistä, varsinkin jos maalia pääsee tuulettamaan omien fanien eteen, niin silloin tuuletukseen tulee vielä enemmän raivoa. Siihen ei kyllästy koskaan, Niskanen kertoo innoissaan SuomiFutis-sivustolle.

Vaikea alkukausi

Kuluvalla veikkausliigakaudella Kiuruvedeltä kotoisin oleva Niskanen onnistui maalinteossa vasta 15:ssa ottelussa. Alkukausi oli myös pelillisesti vaikea, vaikka fyysisesti mies oli kovemmassa kunnossa, kuin koskaan.

Jotenkin homma ei vain toiminut, ja se oli myös henkisesti raskasta.

– Alkukausi oli heikko, tuli jopa surkeita pelejä, ja hyvät pelit loistivat poissaolollaan. Olen miettinyt syitä heikoille esityksille, mutta en ole keksinyt mitään yksittäistä tekijää. Fyysisesti olin todella kovassa kunnossa hyvin sujuneen pre-seasonin jälkeen, kun kausi alkoi, Niskanen pohtii.

– Jotenkin homma ei vain toiminut, ja se oli myös henkisesti raskasta. En uskaltanut haastaa puolustajaa 1vs1-tilanteissa, enkä uskaltanut pelata rohkeasti hyökkäyspäässä, Niskanen kertoo.

– Mietin, ettei se voi olla yhdestä maalista kiinni. Sitten tein maalin Honkaa vastaan heinäkuun alussa, ja sen jälkeen en ole pelannut yhtään huonoa peliä. Esitykset ovat olleet tasaisen hyviä ja mukaan mahtuu muutama huippuottelukin. Ehkä se oli sitten vain yhdestä maalista kiinni, että henkinen lukko avautui, Niskanen miettii.

Ulkomaan kentät tavoitteena

Niskanen on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 140 ottelua Veikkausliigassa. Nopeajalkaisen laiturin tavoitteet ovat ulkomailla, mutta hän ei vaivaa päätään liikaa sillä asialla.

– Kyllä tavoitteet ovat ehdottomasti ulkomailla. Vielä ei ole mikään pakottava kiire sinne, mutta koen olevani valmis ottamaan seuraavan askeleen. Pienestä epätasaisuudesta huolimatta olen pelannut nyt kaksi hyvää kautta Veikkausliigassa, ja noussut avainpelaajien joukkoon, Niskanen kertoo.

– Koen, että talvella siirto voisi olla mahdollinen. Silloin pitää kuitenkin kohdata minun, KuPS:n sekä minut haluavan seuran intressit. Moni asia pitää loksahtaa paikoilleen. Kuopioon jääminen ei kuitenkaan olisi ”maailmanloppu”, täällä asiat ovat tosi hyvin ja seura on mennyt organisaationa kokoajan eteenpäin, Niskanen jatkaa.

Päävalmentajalle isot kiitokset

Niskanen on tehnyt läpimurtonsa Veikkausliigan eliittiin Jani Honkavaaran KuPS-aikakaudella. Niskanen on kiitollinen, että valmentaja jaksoi uskoa häneen ja tsempata vaikeillakin hetkillä.

Ennen Honkavaaraa olin rotaatiopelaaja, ja ensimmäisellä kaudella hänen ollessa päävalmentajana sain paljon vastuuta, vaikka esitykset olivat heikkoja.

– Olen tykännyt Honkavaarasta alusta lähtien. Hän on pelaajaläheinen valmentaja. Tykkään hyökkäävästä ja aktiivisesta pelitavastamme, ja siitä, että pyrimme prässäämään vastustajaa kovaa. Minusta hän (Honkavaara) on myös kehittynyt paljon valmentajana KuPS-aikakautensa aikana, Niskanen kertoo.

– Ennen Honkavaaraa olin rotaatiopelaaja, ja ensimmäisellä kaudella hänen ollessa päävalmentajana sain paljon vastuuta, vaikka esitykset olivat heikkoja. Hän (Honkavaara) on aina valanut uskoa tekemiseeni ja jaksanut tsempata, myös vaikeilla hetkillä. Hän ei missään vaiheessa heittänyt bussin alle tai koirankoppiin, minkä joku muu valmentaja olisi aivan hyvin voinut tehdä, Niskanen kiittelee.

Ilmari Niskanen jakaa kiitosta Jani Honkavaaralle. Kuva: Juha Tamminen.

Nopean laiturin fysiikka on veikkausliigatasolle todella kova. GPS-mittaukset kertovat, että Niskanen juoksee vähintään 12 kilometriä per ottelu. Fysiikkaharjoittelu on kuulunut hänen harjoitusohjelmaansa jo pienestä pitäen.

– Fysiikka on hyvällä mallilla, mutta toki sitä voi vielä parantaa, varsinkin ulkomaan kenttiä silmällä pitäen. Nopeus ja kestävyys ovat kovalla tasolla. Olen panostanut niihin jo lapsuudesta lähtien, Niskanen kertoo.

– Jo 10-vuotiaana minulla oli oma yleisurheiluvalmentaja, tein nopeusharjoituksia 1-2 kertaa viikossa. Erityiskiitos Tapani Turuselle, joka tekee edelleen minulle pre-seasonille harjoitusohjelmat. Pyrimme kehittämään nopeutta, räjähtävyyttä sekä voimaa, Niskanen jatkaa.

– Fysiikkani on kehittynyt koko ajan. Olen treenihullu, rakastan harjoittelua. Sohvalla makoilulla fysiikka ei kehity, kyllä siihen pitää tehdä paljon hommia, Niskanen toteaa.

Lauantain ottelu tulee olemaan ainutlaatuinen

Niskanen joutui pettymään muun joukkueen tavoin reilu viikko sitten, kun KuPS ei onnistunut varmistamaan mestaruutta kotikentällään. Ottelutapahtuma oli silti uskomaton, kun Kuopion keskuskentän yleisömäärä oli Honka-ottelussa 7114.

– Kyllähän se (Honka-ottelu) oli tapahtumana aivan ainutlaatuinen, tunnelma oli aivan mahtava. Ihmismeri oli huikean näköinen. Pelin jälkeen oli totta kai pettynyt olo, kun emme päässeet juhlimaan mestaruutta kotiyleisön edessä. Kyllä yleisö antaa aina paljon lisäboostia kentälle. Tietenkään ei voi olettaa, että joka pelissä olisi seitsemän tuhatta ihmistä, mutta vaikka neljän tuhannen katsojakeskiarvo olisi kova juttu, Niskanen toteaa.

Meidän faneja on tulossa paikan päälle jopa tuhat, se tuntuu uskomattomalta.

– Tulevasta lauantaista tulee varmasti yhtä huikea tapahtuma, kun pääsemme pelaamaan loppuunmyydyllä stadionilla. Meidän faneja on tulossa paikan päälle jopa tuhat, se tuntuu uskomattomalta. Se on ihan älyttömän hienoa ja tärkeää, ja auttaa meitä varmasti paljon ottelussa. Se tulee olemaan 12. kenttäpelaaja meille, Niskanen iloitsee.

– Toivottavasti pelaamme hyvin ja lähdemme Kuopioon mestareina. Jos mestaruus tulee, niin sitä juhlitaan hemmetin railakkaasti. Se olisi upeaa itselleni, seuralle sekä tietysti faneille ja koko Kuopiolle. Mutta ei mennä asioiden edelle, Niskanen päättää.

Kiuruvedeltä kotoisin oleva Niskanen uskoo, että myös lapsuuden paikkakunnalla juhlittaisiin, jos mestaruus tulisi.

– Kyllähän sitä varmaan jonkinlainen kansanjuhla tulisi Kiuruvedellekin. Suapi nähä, Niskanen päättää savon murteellaan.

Karri Kovanen