Sveitsissä pelataan jalkapalloa 2000 metriä meren pinnan yläpuolella – ”Näet vuoret, jäätiköt ja puut”

© Kuva: Getty Images

Sveitsiläinen amatööriseura FC Gspon pelaa ottelunsa lievästi sanottuna eksoottisessa paikassa. Joukkueen kotikenttä nimittäin sijaitsee Saastalin laaksossa Sveitsin Alpeilla, noin 2000 metriä meren pinnan yläpuolella.

Stadion kantaa nimeä Ottmar Hitzfeld Stadium. Stadion on nimetty saksalaisen Ottmar Hitzfeldin mukaan, joka on valmentanut muun muassa Sveitsin maajoukkuetta sekä Bayern Müncheniä.

– Se on kaunein paikka, jossa voit pelata jalkapalloa. Näet vuoret, jäätiköt ja puut. Se on kerrassaan upeaa, kertoo FC Gsponia 18 vuotta pelaajana edustanut Diego Abgottspon BBC:lle.

Stadion sijaitsee niin korkealla, että talvella vieressä ovat laskettelurinteet ja lumen vuoksi kentälle on matkustettava köysiradalla. Gsponin kylässä on 70 puista mökkiä, ja talvella siitä tulee pieni hiihtokeskus. Kylään ei pääse maanteitse.

Stadionilla ilma on ohutta ja hengittäminen voi olla vaikeampaa kuin ”normaalilla” jalkapallokentällä.

– Olemme tottuneet siihen. Vastustajille se on vaikeampaa. Jos olemme puoliajalla häviöllä 0-5, tiedämme, että voimme vielä voittaa ottelun, Abgottspon naureskelee.

Vaikka stadion on upea ja ainutlaatuinen, on siinä myös haittapuolia. Arvioiden mukaan joukkue on kadottanut vuoristoon noin 1000 palloa.

– Suurimmaksi osaksi pallot kulkevat noin 100 metriä alas, joskus vähän kauemmaksi. Joissakin peleissä emme kadota yhtään palloa, pahimmillaan taas voi kadota kymmenen palloa. Ennen seuraavia harjoituksia lähdemme etsimään niitä, se on melko ärsyttävää, joukkueen puolustaja Alfons Brigger kertoo.

Lokakuusta lähtien kenttää peittää paksu lumikerros. Joukkueen on tyhjennettävä kenttä lumesta, koska lumi ei sula hyvin. Normaalisti kentällä on puoli metriä lunta, joka pitää kolata pois.

FC Gspon peleissä saattaa välillä olla vain kolme katsojaa. Joissakin peleissä yleisömäärä on noin 40-50 henkilöä.

– Tämä on kotikaupunkimme, ja olemme ylpeitä siitä, että monet ajattelevat sen olevan kaunis. Ja sitähän se tietysti on, kauniit näköalat ja kaunis kylä, Brigger päättää.