Huuhkajat kohtaa tiistai-iltana Turun Veritas Stadionilla elintärkeässä EM-karsintaottelussa Armenian. Täysi pistepotti veisi Suomen entistäkin lähemmäs historiallista arvokisapaikkaa, mutta arvaamaton Armenia on osoittanut moneen kertaan, ettei sitä vastaan sovi lähteä takki auki. Käytännössä jokaisiin Armenian arvokisakarsintoihin mahtuu sekä isoja yllätysvoittoja että odottamattomia tappioita heikompia vastaan, viimeksi viikonloppuna Liechtensteinissa.

Artur Petrosyan

@arturpetrosyan
Armenia's random results
2009
Lost to Moldova 1-4
Beat Belgium 2-1
2011
Lost at Lithuania 3-0
Won at Slovakia 4-0
2013
Lost to Malta0-1
Won at Denmark 4-0
Won at Czech 2-1
2018
Lost to Gibraltar 1-0
Beat Macedonia 4-0
2019
Won at Greece 3-2
Beat Bosnia 4-2
Drew at Lichtenstein1-1

Armenian maajoukkueen suvereeni ykköstähti on ollut jo yli vuosikymmenen ajan Henrik Mkhitarjan. Suomi-ottelusta nykyisin AS Romassa pelaava Mkhitarjan on kuitenkin loukkaantumisen vuoksi sivussa. Armenialaisten katseet kääntyvätkin nyt uusiin miehiin, ja kenties eritoten 26-vuotiaaseen Sargis Adamyaniin.

Adamyan eli kuluvan bundesliigakauden seitsemännellä ottelukierroksella omaa tuhkimotarinaansa, kun hänet valittiin sarjan virallisilla kotisivuilla koko kierroksen parhaaksi pelaajaksi. Meriitti irtosi kahdella Bayern Münchenin verkkoon tehdyllä maalilla, jotka toivat Adamyanin joukkueelle Hoffenheimille sarjakärjestä arvokkaan 2-1 -vierasvoiton. Vierasvoitto Münchenissä oli Hoffenheimin historian ensimmäinen.

Huuhkajille Adamyan on sikäli uusi tuttavuus, että maaliskuussa pelatun Armenia-Suomi -ottelun hän seurasi kokonaan vaihtopenkiltä. Peliaikaa on kuitenkin tullut näissä karsinnoissa yhteensä neljässä pelissä. Kahdessa viimeisessä maaottelussa hän pelasi täydet 90 minuuttia.

Mikään maalihai Adamyan ei maaotteluissa ole vielä ollut, sillä 17 A-maaottelussaan hän on tehnyt vasta yhden maalin. Se syntyi viime marraskuussa pelatussa Nations League -ottelussa Liechtensteinia vastaan.

Eikä miehen bundesliigaurakaan vielä pitkä ole. Vasta tulevaisuus tuleekin näyttämään, onko Adamyanista vakiopelaajaksi huippusarjoissa, vai jääkö hän pelkäksi Allianz Arenan taivaalla kiitäneeksi tähdenlennoksi.

Adamyan on syntynyt Armenian pääkaupungissa Jerevanissa, mutta hän on täysin saksalaisen jalkapallokoulun kasvatti. Pelaajan perhe muutti Saksaan Adamyanin ollessa viisivuotias.

Ammattilaisdebyyttinsä Adamyan teki Saksan kolmannella sarjatasolla Hansa Rostockissa vuonna 2013, ollessaan 19-vuotias. A-maajoukkuedebyytti Armenian paidassakin tapahtui jo lokakuussa 2014, mutta vasta viime aikoina Adamyan on ollut vakiinnuttamassa paikkaansa maajoukkueessa.

Vuosina 2013-2017 Adamyan vietti neljä perättäistä kautta Saksan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Regionalligassa. Näistä viimeisellä hän löi tiskiin hyvät tehot 16 maalia ja viisi maalisyöttöä, ja se toi miehelle harppauksen kaksi sarjaporrasta ylemmäs, kakkosbundesliigassa pelanneeseen Jahn Regensburgiin.

Kun toinen kausi, eli kausi 2018-2019 tuotti Adamyanille Regensburgissa erittäin mukavat 15 maalia ja 11 maalisyöttöä, herättiin Saksassa myös pääsarjatasolla. Hoffenheim osti vasemman laitahyökkääjän viime kesänä Bundesliigaan 1,5 miljoonan euron siirtokorvauksella, Adamyanin uran ensimmäisellä.

Ennen maagista iltaa Münchenissä Adamyan oli pelannut Bundesliigaa vain kaksi ottelua ja 59 minuuttia. Sitten rävähti, kaksi maalia mahtavan Bayernin verkkoon toi miehen nimen kertaheitolla jalkapalloyleisön tietoisuuteen. Maaliensa myötä Adamyanista tuli vasta toinen armenialainen, joka on tehnyt maalin Bundesliigassa. Ensimmäinen oli luonnollisesti jo jutun alussa mainittu Henrikh Mkhitarjan, joka pelasi pitkään Borussia Dortmundissa.

– En voi vielä itsekään uskoa sitä. Valmentaja antoi minulle tänään tilaisuuden, ja oli mahtavaa pelata tällä suurenmoisella stadionilla alusta lähtien. Halusin palkita valmentajan luottamuksen, ja luulen, että onnistuinkin siinä, Adamyan totesi Bayern-ottelun jälkeen.

Henrikh Mkhitarjanin poissaollessa lienee Huuhkajilla syytä olla muun muassa Sargis Adamyanin kanssa varuillaan. Luotetaan siihen, että puolustus pitää bundesliigasensaation kurissa.

Bundesliga English

@Bundesliga_EN
Sargis Adamyan scored twice on his Bundesliga debut to secure @achtzehn99_en's first-ever win at the Allianz Arena 🙌

His thoughts on today 👇

Lähteet: Bundesliigan kotisivut ja Transfermarkt

Ottelu Suomi-Armenia alkaa kello 19, ja sitä voi seurata Viafreen, Viaplayn ja Viasatin kautta.