EM-karsinnat päätökseen – näin viimeinen ilta vaikuttaa Huuhkajien alkulohkoon

© Kuva: Getty Images

Kuten jo sunnuntai-iltana kirjoitimme, on marraskuun viimeisenä päivänä Bukarestissa järjestettävä EM-alkulohkoarvonta lähellä muodostua Huuhkajien osalta ”arvonnaksi”. Alkulohkojen isäntäparien ja erinäisten poliittisten rajoitteiden vuoksi Suomi on päätymässä automaattisesti Tanskan ja Venäjän yhdessä isännöimään lohkoon, johon tulisi ykköskorista Belgia.

Varmaa on tässä vaiheessa se, että Suomi on arvontojen neloskorissa sekä se, että Tanska ja Venäjä pelaavat samassa lohkossa. Joitain muuttuvia tekijöitä kuitenkin yhä on, ja selvitämme nyt, mitä otteluita kannattaa tiistai-iltana erityisesti seurata. Seuraaminen on helppoa, sillä kaikki pelit alkavat kello 21.45.

Neloskoriin Unkari, Wales vai Slovakia?

Kaikkein kiinnostavin ottelu on Wales-Unkari, jossa ratkaistaan myös viimeinen suoraan karsintojen kautta kisoihin menevä maa. Tässä vaiheessa paikassa on kiinni Unkari, mutta se tarvitsisi käytännössä vierasvoiton kisapaikan saadakseen. Tasapelikin voisi riittää Unkarille, mutta jos Slovakia voittaa samaan aikaan kotikentällään Azerbaidzhanin, painelee se Unkarin ohi.

Monien papereissa suosikki kisamaaksi numero 20 on kuitenkin Wales. Jos Wales onnistuu kukistamaan Cardiffissa Unkarin, juhlii se toista peräkkäistä EM-kisapaikkaansa.

Tapahtumat akselilla Wales-Unkari-Slovakia ovat myös Suomen kannalta erittäin merkittäviä. Jos Unkari pitää pintansa ja menee suoraan kisoihin, merkitsee se juurikin sitä, että Suomi sijoitetaan suoraan Venäjän ja Tanskan alkulohkoon ja pelaa ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Tämä selittyy kolmella asialla: 1) Unkari olisi Suomen tavoin neloskorissa ja menisi isäntäparinsa Saksan lohkoon, 2) kolmessa playoff-turnauksessa on mukana isäntämaa, jotka paritettaisiin niin ikään isäntäparinsa kanssa ja 3) D-liigan playoffeissa pelaava Kosovo ei voi päätyä Venäjän lohkoon poliittista syistä.

Pietari + Kööpenhamina vai Rooma+Baku?

Jos taas Unkari putoaa playoffien puolelle ja suoraan kisoihin menee joko Wales tai Slovakia, Suomen tilanne muuttuu. Myös Wales tai Slovakia jäisi Suomen kanssa neloskoriin, mutta näitä ei sido isäntäpari. Näin neloskorista Suomi (ja Wales/Slovakia) arvottaisiin joko Kööpenhaminan ja Pietarin isännöimään lohkoon tai lohkoon, jonka pelit pelataan Roomassa ja Bakussa. Mahdollisuudet olisivat 50-50.

Koska Azerbaidzhan ei kisoihin selvinnyt, on Italia lohkonsa ainoa kisoissa pelaava isäntämaa. Se siis pelaa myös kaikki lohkovaiheen ottelunsa kotikentällä Roomassa. Jos Suomi päätyisi Italian lohkoon, pelaisi se otteluistaan yhden Roomassa ja kaksi Bakussa. Näillä näkymin kakkoskorista voisi tulla samaan lohkoon Ranska, Puola, Kroatia tai Sveitsi ja kolmoskorista Portugali, Turkki, Itävalta, Ruotsi tai Tshekki.

Sellainenkin teoreettinen vaihtoehto on olemassa, että Unkari pudottaisi Tshekin neloskoriin. Se vaatisi vähintään neljän maalin voittoa Walesista. Tässä tapauksessa Huuhkajat voisi päätyä myös samaan lohkoon kisaisäntien Saksan (München) ja Unkarin (Budapest) kanssa.

Tarkkaan kannattaa seurata myös ottelua Saksa-Pohjois-Irlanti. Jos Saksa häviää yllättäen Pohjois-Irlannille, nousee ykköskoriin sen tilalle Ranska. Tällöin mahdolliseen Tanskan, Venäjän ja Suomen lohkoon arvottaisiin toinen kaksikosta Belgia ja Ranska.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.