Suomalainen jalkapallo on tällä hetkellä koko kansaa kiinnostava asia. Siitä kertoo se, että Yleisradion A-studio -ohjelmassa nähtiin oma osuus Suomen A-maajoukkueesta, joka pelaa perjantaina Liechtensteinia vastaan pääsystä ensi kesän EM-kisoihin.

Ohjelmassa näytettiin insertti esimerkiksi Suomen maajoukkueen kannattajista, jotka olivat tekemässä perjantain peliin isoa tifoa. A-studion ehkä upein hetki nähtiin, kun Suomen A-maajoukkueen entinen huoltaja Gunnar Yliharju avasi EM-kisapaikan merkitystä.

Yliharju, 79, työskenteli joukkueen huoltajana ensimmäistä kertaa vuonna 1969, kun Suomi pelasi Espanjaa vastaan Olympiastadionilla. Suomi voitti kyseisen MM-karsintaottelun maalein 2-0. Tulos oli iso yllätys.

Yliharju valittiin Suomen jalkapallon Hall of Fameen vuonna 2018. Muun muassa Suomen historian paras jalkapalloilija Jari Litmanen kehui vuonna 2006 Yliharjua seuraavasti:

– Harvoin jalkapallomaailmassa kohtaa pidetympää tai arvostetumpaa tekijää kuin Gunnar Yliharju.

Yliharju täyttää ensi vuonna pyöreitä vuosia, kun mittariin tulee 80 vuotta. Miehen omien sanojensa mukaan Suomen EM-kisapaikka olisi mitä parhain syntymäpäivälahja.

– Jos he sinne (EM-kisoihin) menevät, niin se on niin mahtava 80-vuotislahja, että… voisi melkein sanoa niin, että voisi tyytyväisin mielin tästä maailmasta sitten mennäkin. Sitten on saatu se, mitä on haluttu. Kyllä se niin kova juttu on, että huh huh, Yliharju herkistyi A-studion insertissä.

Yliharjusta tehty insertti sai sosiaalisessa mediassa lämpimän vastaanoton. Alla parhaimpia twiittejä kootusti. Voit katsoa A-studion ohjelman Huuhkajista tästä.

Harri Kumpulainen

@harrikumpulaine
Huuhkajalegenda Gunnar Yliharjun sanat ja eleet #yleastudio:n haastattelussa kertoivat oleellisen sukupolvien unelmasta. Pysäyttävä hetki. 🇫🇮⚽️
#Huuhkajat #sukupolvienunelma

Kimmo J Lipponen

@kimmojii
Gunnar Yliharju. Legenda, lajikulttuurin lähettiläs ja ilmentymä. Opettanut eri maajoukkueissa viidellä vuosikymmenellä, mitä logo rinnassa ja Maamme-laulu pelin alussa merkitsevät. Hän jos kuka ymmärtää mitä perjantain ottelu merkitsee. #hattupäästä #Huuhkajat #yleastudio

Mikko Tammiluoma

@lahetti
Jos 80-vuotta täyttävä entinen maajoukkueen huoltaja Gunnar Yliharju on valmis lähtemään tästä maailmasta #Huuhkajat kisapaikan varmistuttua, niin kertoohan se jotain asian kuinka kova juttu tää on. #Astudio Roskaa meni silmään 😢