IS: Vammakierteessä lopettamistakin harkinnut Linda Sällström teki maaliennätyksen etuajassa – tänään edessä sadas maaottelu

© Kuva: Juha Tamminen

Kun Suomi kohtaa torstaina Telia 5G Areenalla pelattavassa EM-karsintaottelussa Kyproksen, on kyseessä hyökkääjä Linda Sällströmin juhlapeli. 31-vuotias Sällström esiintyy nimittäin sadannen kerran A-maajoukkueen peliasussa.

Juhlia Sällström vietti myös edellisessä maaottelussa lokakuussa, kun Helmarit murskasi Vaasassa Albanian peräti maalein 8-1. Hyökkääjä teki tuolloin peräti neljä maalia ja nousi 43 maalillaan Suomen naisten maajoukkueen kaikkien aikojen maalitilaston kärkeen.

Sällström myöntää Ilta-Sanomien haastattelussa pohtineensa, että olisihan maaliennätyksen voinut säästää myös sadanteen maaotteluun (koko IS:n ansiokas haastattelu on luettavissa täältä).

- Unelmaskenaariossa olisin sadannessa maaottelussa laittanut maaliennätyksenkin rikki. Silloin olisi ollut kunnon juhlaottelu, Sällström toteaa.

– Silloin pelin aikana, kun tuli eka maali, ajattelin, että tämä menee ihan kivasti. Sitten tuli se toinen maali ja mietin, että jatketaan tästä seuraavassa pelissä. Mutta sitten tuli niin hyvää tarjoilua, ettei niistä paikoista voinut olla tekemättä maaleja.

- Hyvinhän tämä meni näinkin, kun saan kaksi juhlapeliä peräkkäin. Koko syksy on yhtä suurta juhlaa.

Kovin kaukana ei aikanaan kuitenkaan ollut, ettei Sällströmistä olisi koskaan tullut Helmarien maalikuningatarta eikä maaotteluissa olisi päästy lähellekään sataa. Sällström nimittäin koki vuosikymmenen alkupuolella peräti kolme vakavaa polvivammaa ja harkitsi vakavasti lopettamista.

- Kolmas kerta oli todella rankka. Kun se tapahtui, mietin, että mitä nyt. Ei tästä fudiksesta tule yhtään mitään, kun en ole kolmeen vuoteen pelannut ja taas pitää aloittaa alusta. Olin niin kyllästynyt kuntouttamiseen, kun se on niin tylsää. Koko se sama mankeli piti käydä uudestaan läpi, Sällström muistelee.

- Joskus toivoin, että se kolmas kerta olisi osunut samaan polveen. Silloin olisin voinut hyvällä omallatunnolla lopettaa siihen. Mutta se oli se toinen polvi, joten oli itsestä kiinni, laitanko sen kuntoon. Kun ei ollut oikein muutakaan, päätin katsoa vielä tämän kortin.

Onneksi kaatoi, sillä maaliahneen hyökkääjän pelaamisesta ja tehoista on Suomi saanut nauttia sittemmin monta vuotta lisää, aina maaliennätyksen verran.

- En halunnut joutua tilanteeseen, että olisin lopettanut siihen ja myöhemmin olisi alkanut kaduttaa. Halusin hoitaa kuntoutuksen loppuun kunnolla ja katsoa, nappaako fudis vielä.

Ensimmäisen aikuisten maaottelunsa Sällström pelasi 31. toukokuuta 2007 Norjassa. Jännitys oli suurta.

– Tulin vaihdosta kentälle. En muista yhtään, miten peli meni, mutta muistan sen jännityksen ennen peliä. Minua jännitti ihan hirvittävästi lähteä sille leirille, Paris FC:n hyökkääjä kertoo.

Sällströmin sisukkuus on palkittu, sillä monien mielestä hän on nyt pelaajana paremin kuin koskaan. Hän allekirjoittaa väitteen itsekin.

- Kokonaisuutena näen, että olen nyt parempi jalkapalloilija kuin ennen loukkaantumisia. En todellakaan uskonut, että pääsisin vammojen jälkeen samalle tasolle ja nyt menee vielä paremmin.

Ottelu Suomi-Kypros alkaa kello 18. Peliä voi seurata suorana Yle Areenassa tai jälkilähetyksenä TV2:ssa kello 21.50.