Karsintojen loppusuora käsillä – näin ratkaistaan viimeiset EM-kisoihin pääsevät maat

© Kuva: Getty Images

Huuhkajat on arvokisoissa, ensimmäisen kerran. Se on selvää, ja kaikkein tärkeintä. Seurakseen Suomi on saanut jo 16 muuta maata. Suomi varmisti kisapaikkansa 11. maana, ja sen jälkeen joukkoon on liittynyt vielä kuusi muuta.

Yksikään Euroopan todellisista futiksen jättiläistä ei jää kisoista rannalle, niin voidaan jo nyt todeta. Mukana ovat Saksa, Englanti, Ranska, Espanja, Italia, Hollanti ja kaikki vähintään yhdeksissä EM-kisoissa pelanneet maat. Vanhoista mestareista varmuudella jää rannalle vain Huuhkajien maanantai-illan vastustaja Kreikka (vuoden 2004 mestari). Vuonna 1992 sensaatiomestaruuden voittaneen Tanskankaan kisapaikka ei tosin ole vielä varma.

Vajausta on lähinnä entisen Jugoslavian alueella, sillä seudulta on varmuudella mukana vasta Kroatia. Tosin moni näistä maista hakee kisapaikkaa vielä maaliskuisen jatkokarsinnan kautta.

Kisojen ainoa debytantti on toistaiseksi Suomi, mutta ensikertalaisten joukkoon tulee liittymään varmuudella ainakin yksi muu maa D-liigan playoffeista. Yksiäkään MM- tai EM-kisoja ei ole vielä koskaan pelattu ilman ensikertalaisia.

Varsinaisia EM-karsintoja on jäljellä enää kaksi pelipäivää. Maanantaina pannaan jakoon kaksi kisapaikkaa ja tiistaina vielä yksi.

Samaan aikaan, kun Huuhkajat pelaa Kreikassa paikasta lopputurnausarvontojen kolmoskoriin, pelataan Dublinissa todella iso peli. Jos Irlanti voittaa kotikentällään Tanskan, nappaa se suoran EM-kisapaikan. Haaste on kuitenkin kivikova, sillä Tanska ei ole hävinnyt kilpailullista ottelua yli kolmeen vuoteen (rankkaritappio MM-kisoissa Kroatialla lasketaan virallisissa tilastoissa tasapeliksi). Tanskalle kisapaikkaan riittää tasapelikin.

D-lohkon toisen kisapaikan lunastaa suurella todennäköisyydellä Sveitsi. Sveitsi vierailee tänään kaikki seitsemän peliään hävinneen Gibraltarin kotikentällä, ja varmistaa voitolla kisapaikkansa. Jopa tappio riittäisi Sveitsille, jos Irlanti ei voita Tanskaa, mutta alppimaan häviö olisi käytännössä koko karsintojen suurin sensaatio.

Tiistaina päähuomion vie sitten E-lohko. Kroatia on lohkovoiton jo varmistanut, mutta ottelussa Wales-Unkari on valtavat panokset. Jos Wales voittaa, menee se kisoihin. Jos Unkari voittaa, on se kisoissa.

Lohkon neljäntenä oleva Slovakia toivoo Walesista tasatulosta. Jos Wales ja Unkari pelaavat tasan, nousee Slovakia lohkokakkoseksi ja kisoihin, jos se kaataa kotikentällään Azerbaidzhanin. Keskinäisten ottelujen vertailussa kun Slovakia on Unkarin edellä. Jos Slovakia ei voita, riittää Unkarille kisoihin tasapelikin.

Maaliskuussa jakoon vielä neljä paikkaa

Viimeiset neljä kisapaikkaa jaetaan vasta maaliskuussa, eli reilusti 30.11. pidettävien alkulohkoarvontojen jälkeen. Playoffeihin on päästy Nations League -menestyksen perusteella. Oman lohkonsa voittanut Suomikin siis olisi mukana, jollei olisi selviytynyt kisoihin suoraan EM-karsinnoista. Nyt maaliskuulle suunniteltaneen harjoitusotteluita.

Selvillä paletti on vasta alimman eli D-liigan playoffissa. Niissä välieräparit ovat Georgia-Valko-Venäjä ja Pohjois-Makedonia-Kosovo. Välierät pelataan ensin mainittujen kotikentällä, mutta finaalin isäntä arvotaan. Mikä tahansa maista on EM-kisojen ensikertalainen, mutta suosikin aseman lienee saamassa pirteät EM-karsinnat pelannut Kosovo.

C-liigan playoffeissa pelaavat varmuudella Skotlanti, Norja ja Serbia. Neljäs maa on joku joukosta Bulgaria, Israel, Unkari tai Romania. Ainakin kaksi muuta tästä joukosta joutuu ”kovempiin” A- tai B-liigan playoffeihin täydennysjoukkueena arvonnan kautta. Välieriä isännöivät Skotlanti ja Norja, joten naapurimaassamme pelataan ainakin yksi huipputärkeä ottelu oletettavan kylmissä maaliskuisissa olosuhteissa.

B-liigan playoffeissa nähdään varmuudella Bosnia ja Hertsegovina ja A-liigassa varmasti Islanti, molemmat myös varmoina välierien kotijoukkueena. Joukkoa täydennetään Pohjois-Irlannilla, joko Tanskalla tai Irlannilla ja joko Walesilla tai Slovakialla – tai kenties molemmilla. A- ja B-lohkon kattauksevat ovat vielä sen verran avoimia, että niitä on parempi olla turhan pitkälle spekuloimatta.

Playoff-vaiheen ottelut pelataan 26.3. ja 31.3.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.