Marraskuu on Suomessa kylmä, kostea ja pimeä, mutta futishuuma käy maassamme kuumempana kuin koskaan ja miesten jalkapallomaajoukkueen tilanne näyttää loistavalta. Huuhkajien maalivahti Jesse Joronen nauttii ajankohdan ja tilanteen kontrastista.

Suomi pelaa perjantaina EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Liechtensteinia vastaan. Serie A:n Bresciassa päivätyönään torjuva Joronen nauttii täysin rinnoin saapumisesta tunnetusti futishullusta Italiasta jalkapallohuumaa elävään Suomeen.

– Tosi hyvät ja odottavat fiilikset. Ehkä se sopii myös kansanluonteeseen, että tämä kaikki tapahtuu juuri marraskuussa. Siinä on jotain tosi runollista kaikessa siinä kontrastissa, minkälaisia tunteita joukkueessa ja joukkueen ympärillä ja ylipäätään suomalaisessa jalkapallokulttuurissa tällä hetkellä on. Se on loistava asia, Joronen kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Voitto perjantaina Liechtensteinista varmistaisi Suomelle paikan historian ensimmäiseen jalkapallon arvoturnaukseen. Suurten paineiden ja mediahuomion alla vaarana voi olla myös ylilatauksen syntyminen, mutta Joronen vakuuttaa joukkueen keinojen riittävän sen välttämiseen.

– Kollektiivisen yhteen pelaamisen lisäksi tämän joukkueen vahvuus on ollut henkinen kovuus. Siihen kuuluu myös se, että ollaan henkisesti kurinalaisia. Keskitytään edelleen olennaiseen, keskitytään edelleen jokaiseen palaveriin, jokaiseen huoltavaan asiaan, jokaiseen treeniin edelleen samalla tavalla kuin aina ennenkin. Mikään ei muutu ja sen metodin kautta pitkäjänteinen menestys tulee aina, Joronen muistuttaa.

Näissä EM-karsinnoissa tasapelit Kreikkaa ja Armeniaa vastaan pelannut Liechtenstein saapuu varmasti Töölön täpötäydelle Telia 5G Areenalle puolustamaan ja iskemään vastahyökkäyksien kautta. Huuhkajien aseet voittoon löytyvät joukkueen omista vahvuuksista ja hyvästä valmistautumisesta.

– Siinä tarvitaan ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja henkistä kurinalaisuutta myöskin. Kentän tasapaino täytyy säilyä ja edelleen pitää tehdä niitä asioita, missä ollaan oltu aikaisemminkin hyviä. Täytyy kiinnittää huomiota kenttään, jolla pelataan. Miten se vaikuttaa pelin dynamiikkaan. Meillä on tällä viikolla aikaa sitä tunnustella ennen perjantaita ja varmasti ollaan valmiita, kun peli lähtee käyntiin, Joronen vakuuttaa.

Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa vietetään EM-etkoja perjantaiaamusta lähtien Huuhkajat-aiheisten ohjelmien parissa. Suora studiolähetys klo 19.00 alkavasta Suomi−Liechtenstein-ottelusta käynnistyy jo klo 16.00 myös Viafreessä. Ottelu näkyy suorana myös Nelosen tv-kanavalla.