Yle: Maajoukkuekonkari Markus Halsti tehnyt Kanervan kanssa pitkän matkan: ”Rive tietää, missä on hyvä”

© Kuva: Juha Tamminen

35-vuotias Markus Halsti oli monien muiden tavoin ikionnellinen seurattuaan perjantai-iltana Suomen ja Liechtensteinin välistä ratkaisevaa EM-karsintaottelua kentän laidalla. Monipuolinen ja monivuotinen Huuhkajien runkopelaaja ei päässyt näissä EM-karsinnoissa kentälle, mutta joukkueen taustoineen Halsti tuntee läpikotaisin. A-maajoukkuedebyyttinsä helsinkiläinen teki jo vuonna 2008.

– Kyllähän se tuntuu erilaiselta. Moni kysyi pelissä, aionko mennä kentälle juhlimaan. En kokenut sitä oikeaksi, koska en halunnut tunkea väkisin sekaan. Se hetki oli näiden pelaajien. Myöhemmin sitten juhlittiin yhdessä, Halsti totesi Ylen haastattelussa (Ylen koko jutun voi lukea täältä).

Halsti kertoo, että joukkueen juhlissa ansaittua huomiota saivat myös tärkeät pitkän linjan puurtajat pelaajien auttajina.

– Selväksi kävi kunnioitus pitkäaikaisia taustavaikuttajia kohtaan. Paikalla olivat muiden muassa (fysioterapeutti) Paavo Leiramo ja (fysiikkavalmentaja) Jari-Pekka Keurulainen. Pelaajat kävivät kiittelemässä heitä, moneenkin kertaan, ja omistivat saavutuksen heille.

– Pelaajat ja valmennus saavat aina näkyvyyden, mutta ne taustahenkilöt ovat tehneet valtavan työn maajoukkueen eteen monissa karsinnoissa, Halsti muistuttaa.

Päävalmentaja Markku Kanervan Halsti tuntee erittäin hyvin, sillä miesten yhteinen historia ulottuu vuoteen 2004. Kanerva aloitti alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana juuri Halstin ikäluokan parissa. Halsti osaakin arvioida Kanervan kehittymistä hyvin.

– Hän on oppinut sinä aikana paljon ja näissä karsinnoissa se näkyi. Kollektiivisuus, vastustajan lukeminen, omien aseiden soveltaminen heitä vastaan… Ne kaikki ovat nyt ”Riven” kädenjälkeä. Sanoin Liechtenstein-ottelun alla monille, ettei jännitä lainkaan. Itseluottamus on joukkueessakin niin korkealla tasolla.

– Peli on käyty niin hyvin läpi, että jokainen tietää tonttinsa tasan tarkkaan. Silloin pystytään aina pitämään kiinni perusasioista, joiden päälle jokainen tuo omat erityispiirteensä.

– Riven omaa panostusta ei voi väheksyä, koska hän oikeasti käy ne videoklipit läpi henkilökohtaisesti jokaisen kanssa. Silloin tulee käytyä läpi ne pienimmätkin jutut. Isossa ryhmässä saatetaan poimia juttuja sieltä täältä, mutta Riven kanssa asiat puretaan auki kahdestaan kasvotusten tai puhelimessa, Halsti luonnehtii pedanttia valmentajaa.

Halstin mielestä juuri tietynlainen aitous on Kanervan suuri vahvuus.

– Pelaajissa on persoonia moneen laatuun, eikä kaikkien kanssa voi klikata samalla tavalla. Rive on ymmärtänyt, missä asioissa hän on hyvä. Hän on rehellinen itselleen, eikä yritä olla muuta kuin on.

– Pelaajalle se on todella tärkeää. Olen nähnyt urani aikana aika monta valmentajaa, ja pelaajat syövät aika nopeasti sellaisen, joka yrittää olla jotain muuta.