Arsenalin Mesut Özil sai runsaasti mediahuomiota, kun hän otti sosiaalisessa mediassa painokkaasti kantaa kiinalaisten harjoittamaa uiguuriväestöä vastaan (lue lisää). Özilin kritiikistä johtuen Kiinassa jätettiin Arsenalin viime viikonlopun ottelu Manchester Cityä vastaan kokonaan televisioimatta.

Nyt Kiina-kritiikkiin yhtyy myös bundesliigaseura 1. FC Köln. Köln oli suunnitellut yhteistyötä kiinalaisen jalkapalloilun kanssa, mutta on vetäytynyt hankkeesta poliittisista syistä.

Kölnin jäsenneuvoston puheenjohtaja Stefan Müller-Römer kommentoi päätöstä näin:

– Ihmisoikeuksia rikotaan Kiinassa valtavasti. Siellä rakennetaan totaalista valvontavaltiota, jota pahempaa ei olisi voinut kuvitella edes George Orwell, lakimiehenä työskentelevä Müller-Römer totesi Kölner Stadt-Anzeigerille Die Zeitin mukaan.

– Siksi olen sitä mieltä, ettei 1. FC Kölnin kaltaisen seuran pitäisi olla Kiinassa aktiivinen.

[readmore from=Kiina]

– Ymmärrän, ettei Saksa voi vältellä täydellisesti Kiinan talousmahtia ja käy siksi Kiinan kanssa kaupaa. Urheilussa emme kuitenkaan tarvitse Kiinaa. Kiina haluaa pikemminkin imeä meiltä tietoa, kuten se on tehnyt talousasioissa jo yli 20 vuoden ajan, koska monet talousjohtajamme ovat täydellisen naiiveja, Müller-Römer arveli.

1. FC Köln ja Kiinan hallinto suunnittelivat ensisijaisesti tietovaihtoa. Kiinalaisia lupauksia haluttiin jalostaa Kölnin junioriakatemian mallin mukaisesti, ja Kölnin oli määrä vastata juniorikoulun urheilullisesta johdosta.