Copa Américan alkulohkot selvillä – Australia ottaa mittaa Argentiinasta

© Kuva: Getty Images

Ensi vuonna on edessä todellinen jalkapallon superkesä. Suomi pelaa yhtenä 24 maasta jalkapallon EM-kisoissa ja samaan aikaan Amerikan mantereella pelataan Copa Américaa. Molemmat turnaukset alkavat 12. kesäkuuta ja päättyvät 12. heinäkuuta. Huippufutista voi siis seurata iltapäivästä aina aamun pikkutunneille asti.

Copa América pelataan ensi vuonna kahden maan yhteisenä turnauksena. Kisoja isännöivät yhdessä Kolumbia ja Argentiina. Lohkot jaettiin maantieteellisin perustein. Argentiinan ryhmä on ”eteläisen alueen” lohko, ja siihen sijoitettiin isäntämaan lisäksi Bolivia, Uruguay, Chile ja Paraguay. Kolumbian isännöimään ”pohjoisen lohkoon” päätyivät Brasilia, Venezuela, Ecuador ja Peru.

Copa Américaa on perinteisesti täydennetty kahdella kutsuvierasmaalla, jotta kasaan saadaan 12 joukkuetta. Tämänkertaiset kutsuvieraat ovat Qatar ja Australia. Vuoden 2022 MM-isäntä Qatar pelasi Copa Américassa myös tänä vuonna, mutta Australialle kyseessä on Copa Américan ensiesiintyminen. Australia arvottiin keskiviikon vastaisena yönä Argentiinan alkulohkoon, kun Qatar pelaa ottelunsa Kolumbiassa.

Molempien lohkojen neljä parasta selviytyvät pudotuspeleihin. Kisojen avausottelu on 12. kesäkuuta pelattava Argentiina-Chile. Australia kohtaa historiassa debyyttiottelussaan Uruguayn.

– Argentiina on näköpiirissämme. Valmennamme joukkuetta asenteella, että voitamme pelin. Miksemme voisi järkyttää maailmaa ja kaataa Argentiinaa kotikentällään. Tavoitteemme on yltää lohkossa neljän parhaan joukkoon ja edetä puolivälieriin, Australian valmentaja Graham Arnold kommentoi Guardianin mukaan.

Se, että Copa América pelataan kahtena vuonna peräkkäin, on hyvin poikkeuksellista. Syy siihen on, että Etelä-Amerikan maanosaliitto CONMEBOL halusi siirtyä samaan turnausrytmiin EM-kisojen kanssa. Kisojen seuraava painos pidetään siis vuonna 2024. Tuolloin kisoja isännöi Ecuador.

Vuonna 2020 pelataan EM-kisojen ja Copa Américan lisäksi myös Oseanian mestaruusturnaus, sekin kesäkuussa.