Kun uusi valmentaja Mikel Arteta ohjasi Arsenalia tapaninpäivänä ensimmäisen kerran ottelussa Bournemouthia vastaan, sai myös Saksan entinen maajoukkuepelaaja Mesut Özil esimieheltään luottamuslauseen. Pelintekijä pelasi ottelussa alusta lähtien 75 minuuttia, suoriutui hyvin ja sai kiitoksia esiintymisestään.

Kaikkialla Öziliä ei kuitenkaan kehuttu – jos kohta ei moitittukaan. Arsenalin peli televisioitiin jalkapallon ystäville myös Kiinassa, mutta ottelun selostajat eivät maininneet Özilin nimeä kertaakaan koko lähetyksen aikana. Hänet suorastaan vaiettiin kuoliaaksi.

Kun Arsenalin avauskokoonpano lueteltiin, tyydyttiin 31-vuotiaan Özilin kohdalla vain nielaisemaan tyhjää. Kun Özil oli pallossa, pysyivät selostajat vaiti. Eikä miehen nimeä mainittu edes silloin, kun hänet otettiin pois kentältä. Kiinassa tehdään kaikki voitava, jotta Mesut Özil poistuisi kansalaisten muistista.

Syy Kiinan Özil-boikottiin on pelaajan äskettäisessä ulostulossa sosiaalisessa mediassa. Özil arvosteli pari viikkoa sitten ankarasti Kiinan hallintoa siitä, kuinka maan islaminuskoista uiguurivähemmistöä kohdellaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uiguureja pidetään lukuisilla vankileireillä ja heidän ihmisoikeuksiaan poljetaan.

Kiina reagoi Özilin lausuntoihin nopeasti poistamalla Arsenalin ja Manchester Cityn välisen huippuottelun TV-ohjelmistosta. Nyt Arsenal on palannut kiinalaisiin TV-ruutuihin – mutta Özil nähtävästi, tai ainakaan kuuluvasti, ei.

[readmore from=Özil-Mesut]

Özil-boikotissa ei ole kuitenkaan kyse vain TV-kanavien ja -selostajien toiminnasta, vaan Özil on kiinalaisessa yhteiskunnassa muutenkin nyt ei-toivottu henkilö. Özilin fanikerho, jossa oli yli 30 000 jäsentä, suljettiin. Myös sosiaalisen median kanavista Weibosta ja Douyinista fanisivustot poistettiin. Syyksi ilmoitettin virallisesti ”kansallinen intressi”.

Videopeli Pro Evolution Soccerin (PES) kiinalaisesta versiosta ei Mesut Öziliä enää löydy. Myöskään Baidusta, yhdestä Kiinan johtavista nettihakukoneista, on turha enää hakuja Özilin nimellä tehdä, sillä tuloksia ei löydy lainkaan. Kiinalainen sanomalehti Global Times julisti Özilin sanoman yksiselitteiseksi ”vääräksi”.

Lähde: Sport1