Tämänkin jalkapallovuoden yhtenä suurena puheenaiheena on ollut valitettavasti rasismi. Rasistista katsomokäyttäytymistä on saatu todistaa useissa maaotteluissa ja etenkin Serie A:ta ovat riepotelleet erinäiset rasistiset skandaalit.

Rasismia on saanut urallaan kokea myös muun muassa Barcelonaa ja Manchester Cityä edustanut Yaya Touré. Siinä onkin syy siihen, miksei neljästi peräkkäin (2011-2014) Afrikan vuoden jalkapalloilijaksi valittu keskikenttäpelaaja halua antaa poikansa valita jalkapallouraa.

– Suhtaudun rasismiin herkästi, koska se sattuu minuun koko ajan, 36-vuotias tätä nykyä Kiinassa pelaava Touré totesi L’Équipelle.

– Poikani haluaa pelata jalkapalloa ja ryhtyä jalkapalloilijaksi, mutta minä olen kieltänyt häntä. Minun on hyväksyttävä ja päätin, etten anna hänen pelata. Miksikö en? Juuri tällaisten asioiden takia, Touré jatkoi rasismiin viitaten.

Rasismi on puhuttanut erityisesti Italiassa, jossa tapauksista ei ole langetettu ainuttakaan ankaraa sanktiota eikä rasisminvastainen propagandakaan mene putkeen. Tourékaan ei usko ongelmaan löytyvän pian ratkaisua.

– Se tulee jatkumaan. Pitää vain ymmärtää sitä, norsunluurannikkolainen totesi.

– Olin kolme kuukautta sitten konferenssissa, jossa oli myös Italian jalkapalloliiton edustajia. Puhuin heidän kanssaan eivätkä he pidä pelaajiin kohdistuvasta rasismista.

– Asialle voi tehdä jotain, mutta se pitää opettaa heille. Kyse on vain kannattajista. Aina sanotaan, että heitä kouluttaa, mutta tämä on eri juttu. Kyse ei ole integraatiosta, vaan jostain muusta, Touré jatkoi.

Touré totesi samassa yhteydessä olevansa heti valmis työskentelemään FIFA:n tai UEFA:n kanssa, jos häntä tarvitaan rasisminvastaiseen taisteluun. Jo aiemmin syksyllä Touré oli kuitenkin antanut palaa FIFA:n suuntaan riittämättömistä toimenpiteistä.

– FIFA ei tee asialle tarpeeksi. Olemme puhuneet siitä, mutta siihen se jää, Touré totesi tuolloin uutistoimisto AFP:lle.

Touré antoi tuolloin pyyhkeitä myös Englannin maajoukkuepelaajille, jotka pelasivat EM-karsintapelin Bulgariassa loppuun, vaikka stadion täyttyi rasistisista huudoista.

– Se oli häpeällistä. Miksi he pelaavat Englannin joukkueessa? He vain höpöttävät, mutta siten ei mikään muutu.

– Se (rasismi) täytyy ottaa vakavasti. Pelaajien pitää tehdä totisia ratkaisuja, tai muuten kaikki jatkuu samaa rataa.

[readmore from=Rasismi]

Kiinassa Touré ei ole omien sanojensa mukaan rasismia kokenut.

– Täällä kukaan ei buuaa minulle sen takia, että olen musta. Kiinassa on toisenlainen kulttuuri, ja täällä osoitetaan kunnioitusta. Euroopassa ei kunnioiteta ketään.

Lähteet: Marca ja Sport1