Ilmastonmuutos on lähellä Lukas Hradeckyn sydäntä: ”Monet eivät käsitä aiheen laajuutta”

© Kuva: Getty Images
Atalanta antaa kyytiä heikolle Brescialle! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Ilmastonmuutos on ollut viimeisinä vuosina ja kuukausina koko ajan enemmän ja enemmän puhuttanut aihe. Ei vain Australian valtavien metsäpalojen tai Lapin eteläpuolisen Suomen lumettoman tai vähälumisen talven takia, vaan myös siksi, että tieteellliset tutkimukset maalaavat tuleviksi vuosiksi yhä synkempiä uhkakuvia. Ja hyvin perustellusti.

Myös Huuhkajien maalivahti Lukas Hradeckya ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu puhuttavat.

– Aihe on henkilökohtaisesti lähellä sydäntäni, myös siksi, että Suomi ja koko Eurooppa ovat ryhtymässä toimiin tällä saralla, suomalaistorjuja totesi Sportbuzzerin haastattelussa.

– Kuitenkin Aasiassa, jossa asuu suuri osa maailman väestöstä, ei kiinnitetä esimerkiksi jäteongelmaan niin paljoa huomiota. Heitä täytyy valistaa vaaroista vielä paljon paremmin.

– Kuitenkin myös meidän keskuudessamme monet eivät käsitä aiheen laajuutta. Monet elävät tässä hetkessä ja suhtautuvat omaan ympäristöönsä huolettomasti. Ilmastonsuojelu hyväksytään, mutta sitten ajatellaan, että ”mitäpä minä muka itse voisin tehdä”.

Omalta kohdaltaankin Hradecky pyrkii näyttämään esimerkkiä muille.

– Yritän vain kiinnittää moniin asioihin huomiota, etenkin oletettavasti pieniin juttuihin. Jos näen jonkun heittävän muovisen kahvimukin väärään roskikseen, sanon jotain. Olisi hyvä, jos kaikki tekisivät niin.

– Ystäväni matkustivat Prahaan uudenvuodenviettoon lentämisen sijaan junalla, nimenomaan ilmastollisista syistä. Sellaiselle minä nostan hattuani, Leverkusen-maalivahti jatkaa.

Hradeckylle esimerkin näyttäminen ja asioihin puuttuminen on luontevaa kenties myös sosiaalisen luonteen ansiosta. Vastaus kysymykseen ammatista, jos jalkapallourasta ei olisi tullut mitään, perustuu myös ihmisten kanssa työskentelyyn.

– Lähdin Tanskaan heti ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, joten kysymys on hyvä. Jotain olisin ehdottomasti tehnyt ihmisten parissa. Pidän muiden kanssa keskustelemisesta. Voisin hyvin kuvitella ryhtyneeni linja-auton kuljettajaksi.

– Itse asiassa en lainkaan etsi kontaktia ihmisiin, mutta jotenkin vain vedän heitä puoleeni. Minulle käy Slovakiassa ja Suomessa usein niin, että ajaudun keskusteluihin tuntemattomien kanssa. Small talk on minulle helppoa.

Lukas Hradecky lieneekin monella mittarilla yksi helpoimmin lähestyttävistä suomalaisista jalkapallotähdistä.

– Tiedostan sen, että minua auttaa myös jalkapalloilijana, jos ihmiset pitävät minua tavallisena ja rehellisenä. Silloin minua arvostetaan enemmän myös ihmisenä.

– Sellainen minä vain olen, en yritä vetää mitään roolia. Pidän esimerkiksi pokerista, mutten ikinä pelaisi sitä netissä, sillä olen paljon mieluummin suorassa sosiaalisessa kontaktissa. Ja samalla voin myös juoda maittavan oluen, Hradecky lisää.

Atalanta antaa kyytiä heikolle Brescialle! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!