Internazionale halusi pitää lujaa kiinni Inter-termistä – David Beckhamin omistama seura joutuu vaihtamaan nimeä

© Kuva: Getty Images

Jalkapallolegenda David Beckhamin omistama MLS-seura Inter Miami CF joutuu vaihtamaan nimeään. Asia on seuraus italilaisseura Internazionalen, myös Inter Milan -nimellä tunnetun joukkueen tekemästä oikeushaasteesta, jossa Serie A-jätti haastoi Miamin oikeuteen tavaramerkkien rikkomisesta.

Internazionale väitti kanteessaan, että termi ”Inter” on synonyymi heille. Maanantaina selvisi, että oikeudenkäynnin tulos kääntyy italialaisseuran eduksi. Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkitoimisto (USPTO) hylkäsi yhden Inter Miami FC:n kahdesta vastineesta, jossa seura perustelee, miksi sen pitäisi pystyä kantamaan ”Inter”-nimeä.

Club Internacional de Fútbol Miami eli tutummin Inter Miami CF on MLS:n tulokasseura, joka aloittaa tällä kaudella pelinsä Pohjois-Amerikan korkeimmalla sarjatasolla. Seuran asianajaja David Winker kertoi tällä viikolla, että Internazionalen toimet johtavat todennäköisesti siihen, että Miamin on vaihdettava nimensä.

USPTO totesi MLS:n väittävän vastineessaan, että maailmalla on useita muitakin Inter-nimeä käyttäviä seuroja.

Se pitää paikkansa. Yksi näistä seuroista on kotimaisen Veikkausliigan Inter Turku eli FC Inter. Telegraphin jutun perusteella vaaraa turkulaisseuran nimenmuutoksesta ei kuitenkaan ole, kuten ei muidenkaan maiden osalta. MLS ei ole USPTO:n mukaan täyttänyt vaatimuksia, joiden myötä ”Interiä” voitaisiin käyttää seuran nimessä.

Syynä tähän on se, että Internazionale toimitti USPTO:lle jo vuonna 2014 tavaramerkkihakemuksen siitä, että ”Inter”-sanasta tulisi italialaiseuralle jatkossa yksinoikeudellinen tuotemerkki, ja se estää muita seuroja markkinoimasta itseään samalla lyhenteellä. Inter Miami CF haki nimeä vuonna 2018.

MLS esitti viime vuonna Internazionalen haastetta kohtaan väitteen siitä, että ”Inter” on jalkapallosseurojen nimissä laajasti käytetty lyhenne, ja että termin tekijänoikeus voi aiheuttaa ”sekaannusvaaran”. Tammikuussa patenttiviraston tavaramerkki- ja muutoksenhakulautakunta kuitenkin hylkäsi MLS:n kanteen.

Vielä toistaiseksi Inter Miami -nimeä kantava seura pelaa ensimmäisen MLS:n kotipelinsä seurahistoriassa 14. maaliskuuta Los Angeles Galaxya vastaan. Joukkueen MLS-debyytti nähdään vajaat kaksi viikkoa aiemmin, 2. maaliskuuta, saman kaupungin Los Angeles FC:tä vastaan, jonka Beckhamin miehistö kohtaa vieraissa.