Miksi juuri Kansallinen Liiga? Naisten jalkapalloliigan uudeksi nimeksi oli useita vaihtoehtoja: ”Oli Palloliigaa, Futisliigaa ja Helmiliigaa”

Naisten jalkapalloliigan uusi nimi julkaistiin torstaina. Palloliitto halusi pudottaa sukupuoleen viittaavan etuliitteen pois uudesta nimestä, ja sarjan uusi nimi on alkavalla kaudella Kansallinen Liiga.

Aiemmin pääsarjan nimi oli Naisten Liiga. Nimimuutoksella Palloliitto kertoi tiedotteessa haluavansa ravistella urheilussa vallitsevia asenteita ja toimia suunnannäyttäjänä.

LUE LISÄÄ: ”Jalkapalloa ilman etuliitteitä” – Naisten liigan uutisputkesta nyt sarjalle uusi nimi

Mutta miksi sarjan uudeksi nimeksi valikoitui juuri Kansallinen Liiga? Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja selvensi asiaa torstaina SuomiFutis-sivustolle perusteellisesti.

Heti kärkeen kolmesti Suomen mestaruuden omalla pelaajaurallaan PK-35 Vantaan riveissä voittanut Pihlaja kertoi, että uusi nimi on herättänyt kovasti kiinnostusta. Eikä ihme, sillä itse ilmiö on poikkeuksellinen. Moni on kuitenkin ihmetellyt itse sarjan uutta nimeä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Nimiprosessi starttasi jo viime syksynä

Naisten jalkapallon kehitystyöstä ja naisten jalkapalloliigan toiminnan kehityksestä pääasiassa pestissään vastaava Pihlaja taustoitti nimiprosessia, joka käynnistyi jo viime vuoden puolella.

– Teimme viime syksynä liigalle strategian, ja siinä määritettiin myös arvot yhdessä pelaajien ja seurojen kanssa, visio modernista huippu-urheilusta sekä yhteiset arvomme: samanarvoisesti, menestyen ja uskaltaen, Pihlaja kertoi.

Strategianteon jälkeen Pihlaja ja kumppanit miettivät, miten voisivat tuoda näkyviin visionsa ja arvonsa tekemisessä ja toiminnassa. Sen myötä sarjalle lähdettiin rakentamaan uutta identiteettiä ja myös uutta nimeä.

– Yksi tärkeä asia oli, että halutaan jättää se naisten -etuliite pois. Halusimme myös rakentaa nimessä vahvaa omaa identiteettiä emmekä ottaa suoraan käyttöön sponsorinimeä, Pihlaja sanoi.

Palloliiton päätös pudottaa nais -etuliite pois sarjan nimestä on harvinainen, sillä maailmalla sukupuoleen viittavia pääsarjoja riittää.

Paljon muutakin kuin pelkkä nimenmuutos

Tamperelaislähtöisen Pihlajan mukaan kyse on kokonaisuudessaan paljon isommista asioista kuin pelkästä nimenmuutoksesta. Nimen ja identiteetin uudistus on osa liigan vuosien 2020-23 ”Modernia huippu-urheilua”-strategiaa.

– Tämä on paljon isompi asia. Jos mietin koko naisten pääsarjaa ja sitä, mitä se on ehkä aiemmin ollut, niin siinä ei ehkä ole ollut selkeää suuntaa ja omaa identiteettiä mikä siihen liitetään kun siitä puhutaan. Selkeä tahtotila oli luoda sellainen suunta ja punainen lanka koko asialle, että mennään jotain kohti. Ja nimi on vain yksi osa sitä.

– Tämä heijastaa kaikkea arvopohjaa mutta myös sitä, että haluamme heijastaa sen koko Suomeen, olla kaikkien asialla, kunnioittaa kaikkia ja toivomme että toiset kunnioittavat toisiaan.

Nimiprosessi on ollut A-maajoukkueessakin pelanneen Pihlajan mukaan hyvin kokonaisvaltainen, eikä hän nostele esiin yksittäisiä henkilöitä jotka olivat päättämässä nimeä.

– Tässä ei kuitenkaan ole mielestäni kyse pelkästä nimestä vaan siitä, että meillä on se visio ja arvot, mitkä ohjaavat toimintaamme mitä kautta haluamme luoda sen nimen sellaiseksi, mikä syventää sitä. Nyt ei puhuta siitä, että nyt vaan vaihdamme nimen vaan nyt puhutaan pitkästä matkasta jota kuljemme, ja tämä on vain yksi askel sillä matkalla. Se nimi on vain se, mikä ilmentää sitä mitä haluamme olla, minkälaisia arvoja meillä on ja mitä haluamme viestiä.

Pöydällä useita eri vaihtoehtoja

Kuten moni voinee kuvitella, sarjan nimeä ei keksitty yhdessä yössä. Matkan varrella useita vaihtoehtoja pomppasi esiin. Kansallinen Liiga koettiin niistä kuitenkin parhaaksi. Pihlaja selitti, miksi.

– Paljon nimiä oli tietysti pöydällä. Oli Palloliigaa, Futisliigaa ja Helmiliigaa ja monia muita vaihtoehtoja, joita pohdimme. Mutta totesimme kuitenkin, että tarvitsemme vahvan nimen, joka kuvastaa tiettyä arvopohjaisuutta ja suuntaa, johon kuljemme. Tiedämme, että ehkä ”kansallinen” herättää sanana joitain kaikuja jossain tai jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta uskomme myös pystyvämme tuomaan sen 2020-luvulle ja luomaan arvopohjaista, tervehenkistä urheilua liittämään nimen sellaiseen yhteyteen, mikä on arvojemme mukaista ja edistää samanarvoisuutta ja toisten kunnioittamista.

– Sitä kautta haluamme olla koko kansan liiga ja sitä kautta me olemme myös Kansallinen Liiga, Pihlaja selitti.

Monien pääsarjaseurojen sometilit täyttyivät torstaina sarjan uuteen nimeen liittyvistä päivityksistä. Pihlajan mukaan seurojen antama palaute nimimuutokseen on ollut positiivista.

Seurat ovat olleet koko ajan mukana strategiatyössä.

– Tässä identiteetissä se (seurojen osallistuneisuus) on ollut meille todella tärkeää, koska itsessäänhän liiga ei ole mitään vaan seurat muodostavat sen, mitä se liiga on. Siksi on ollut todella tärkeää, että pystymme tuomaan seuorjen omia identiteettejä ja värimaailmaa esiin. Siksi seuroille tullaan antamaan mahdollisuus näkyä omissa väreissään ottelutapahtumissa.

Seurat tulevat Pihlajan mukaan näkymään omissa väreissään liigan ilmeen mukaisesti eivätkä niinkään liigan väreissä.

Subwaylla vai ilman?

Palloliiton tiedotteessa puhuttiin torstaina sekä Kansallisesta Liigasta että Subway Kansallisesta Liigasta. Subway on sarjan uusi pääyhteistyökumppani.

Mikä on sarjan virallinen nimi? Entä mitä nimeä toivoisit median käyttävän?

– Kilpailun virallinen nimi on Kansallinen Liiga ja markkinointinimi Subway Kansallinen Liiga, Pihlaja vastasi ensimmäiseen kysymykseen ja kuittasi toiseen:

– Tulemme itse käyttämään Subway Kansallista Liigaa. Kansallisesta Liigasta puhutaan sitten esimerkiksi sarjan tulospalvelussa ja se on kilpailun virallinen nimi. On ehkä median oman harkinnan varassa, kumpaa he käyttävät.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros


PÄIVÄN VIHJE: FULHAM – MANCHESTER UNITED

Jääkö ManU telineisiin Lontoon kaatosateessa?