Tarkkailumatkalla käynyt Markku Kanerva ruotsalaislehdelle: ”Heillä on ollut iso rooli maajoukkueessa”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva oli sunnuntaina paikan päällä Göteborgissa, kun Häcken kaatoi Ruotsin Cupin lohkovaiheen avauskierroksella paikallisvastustaja Gaisin 3-0. Häckenin riveissä sekä Joona Toivio että Jasse Tuominen pelasivat täydet 90 peliminuuttia.

Pelin jälkeen Kanerva kommentoi Aftonbladetille suomalaiskaksikon asemaa Huuhkajien EM-joukkuespekulaatioissa.

– Jassella ja Joonalla on ollut suuret roolit Suomen maajoukkueessa jo monen vuoden ajan. He näyttivät hyviltä, ”Rive” totesi suojattiensa onnistumisesta kentällä.

Kysymykseen Toivion avauskokoonpanon paikasta Kanerva vastasi myöntävästi.

– Ilman muuta. Hän on rutinoitunut ja on pelannut monta ottelua yhdessä Paulus Arajuuren kanssa. Heidän yhteistyönsä toimii ja he tuntevat toisensa jo U21-maajoukkueesta.

Jasse Tuomisen peliesitystä Kanerva kuvaili pirteäksi. Suomen maajoukkueessa Tuominen on pelannut usein Teemu Pukin parina 4-4-2 -järjestelmässä, mutta Häckenissä Tuomista on peluutettu 4-2-3-1:ssä kymppipaikalla. Sekin Tuomiselle Kanervan mielestä sopii.

– Myös maajoukkueessa jommankumman heistä pitää tulla vähän vastaan ja hakeutua linjojen väliin. Häckenissä Tuominen laskeutuu alemmas, ja se sopii hänelle. Hän on nopea ja kun hän pääsee kääntymään pallon kanssa, hän tuo palloa nopeasti ylös. Hänellä on myös hyvä laukaus, Huuhkaja-luotsi kehuu.

– Oli hyvä, että Jasse Tuominen siirtyi Häckeniin, sillä hän ei saanut pelata BATE Borisovissa kovin paljon.

Kanerva kommentoi myös AIK:n Saku Ylätupaa sekä Elfsborgin Leo Väisästä, jonka pelin hän näki lauantaina.

– Ylätupa oli viime vuonna mukana tammikuun turnauksessamme, mutta ei ole saanut AIK:ssa paljon peliaikaa. Toivon, että hän kehittyy AIK:ssa tänä vuonna. Hän on maajoukkueen tulevaisuuden nimi.

– Leo Väisänen on vasta tullut Elfsborgiin. Hän on pelannut kaksi maaottelua, mutta hänellä on potentiaalia olla yksi tulevaisuuden toppareistamme.

Kanerva kertoi ajatuksiaan myös Teemu Pukin asemasta Valioliigan peränpitäjä Norwichissa. Hänen mielestään olisi suuri sääli, jos Norwich putoaisi seuraavaksi kaudeksi Mestaruussarjaan.

– Katsotaan, mitä kauden jälkeen tapahtuu. Jotkut seurat ovat osoittaneet kiinnostusta häneen.

– Norwichin pelitapa sopii Teemulle erittäin hyvin. He pyrkivät pallonhallintapeliin ja hyödyntämään Teemun vahvuuksia pystyynjuoksuissa. Joskus Norwich joutuu pelaamaan liian pitkään ilman palloa, eikä saa omaa peliään käyntiin.

– Valioliigassa pelaaminen on kuitenkin tehnyt Teemusta paremman pelaajan.

Pukki on kellottanut tälläkin kaudella hurjia määriä peliminuutteja, ja Kanerva lupaakin ykköskärjelleen pientä lepoa valioliigakauden päätyttyä.

– Hän on pelannut todella paljon eikä ole huilannut montaa peliä. Ymmärrän, että hän on Norwichille tärkeä pelaaja. Valioliiga päättyy 17. toukokuuta. Meillä on kaksi viikkoa, ja hän saa levätä enemmän ensimmäisellä viikolla.

Huuhkajien tavoitteiden osalta Kanerva ei kuuta taivaalta lupaile, vaan tähyää kohti EM-turnausta totutun maltillisesti.

– Unelmoimme pääsevämme alkulohkosta jatkoon. Otamme kuitenkin askeleen kerrallaan. Ensin ensimmäinen arvokisamaali, sitten ensimmäinen piste ja ensimmäinen voitto. Katsotaan, mihin se meidät vie.