Voiko EM-lippuihin vaihtaa nimiä jälkikäteen? Väärää tietoa liikkeellä – Palloliitosta vastattiin tärkeisiin EM-lippukysymyksiin

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen A-maajoukkue on mukana ensi kesänä pelattavassa EM-lopputurnauksessa. Suomesta on lähdössä tuhansia kannattajia katsomaan Huuhkajien otteluita Kööpenhaminaan ja Pietariin. Kysyimme Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varikselta otteluiden lippuihin liittyviä kysymyksiä.

Suomelle varattiin yhteensä 24 000 lippua Huuhkajien kolmeen otteluun. Lipuista 4 800 menee Suomen viralliselle kannattajayhdistykselle, SMJK:lle. Yhteensä 13 200 lippua jaetaan Uefan arvonnoissa ja 3 000 lippua menee Palloliiton sidosryhmille. Lisäksi Palloliitto saa 1 000 lippua ottelua kohden. Ne menevät A-maajoukkueen sidosryhmille, kuten esimerkiksi pelaajien perheille sekä yhteistyökumppaneille.

Uefa on pyrkinyt arvonnoillaan siihen, ettei lippuja myytäisi niin sanotusti pimeillä markkinoilla. Uefa on myös linjannut selkeästi, että se on ainoa lippuja myyvä taho. Monia on kuitenkin mietityttänyt se, että voiko lipuissa olevia nimiä vaihtaa vielä jälkikäteen.

Lippuarvontaan jokaisen lippuja hakevan henkilön piti nimetä henkilöt, joille liput olisivat menossa. Arvonnan tuloksen jälkeen moni on sitten harmitellut, että joku henkilöistä, jolle lippua oli haettu ei pääsisikään paikalle. Näin ollen on mietitty voiko lipussa olevan henkilön nimeä vaihtaa.

Keräsimme yleisimpiä kysymyksiä kasaan muun muassa Facebook-ryhmä EM-kisat 2020 -ryhmästä, ja esitimme ne Mikko Varikselle.

Voiko kolmansilta osapuolilta (esimerkiksi Viagogo) ostaa lippuja EM-peleihin, ja onko näillä lipuilla mitään käyttöä?

– Siihen meidän on tosi vaikea ottaa kantaa. En nyt lähtisi ainakaan suosittelemaan niiden ostamista. Uefan säännöt ovat hyvin selkeät. En suosittelisi tämänkaltaisista paikoista lipun ostamista.

Voiko lipuissa olevia nimiä vaihtaa?

– Lähtökohtaisesti Uefa ei vaihda lippujen käyttäjien nimiä.

Pystyykö lipun siirtämään toisen henkilön nimiin? Esimerkiksi, jos henkilö on saanut neljälle henkilölle liput, ja yksi henkilö ei pääsekään, niin pystyykö lipun siirtämään jollekin toiselle henkilölle?

– Lipun pystyy (myös SMJK:n kiintiöstä saadun lipun) teknisesti siirtämään helposti toiselle käyttäjälle puhelimeen. Uefan mukaan ei ole sallittua siirtää lippuja sellaiselle henkilölle, joka ei ollut nimettynä alkuperäisessä ostossa. Käytännössä moni tulee näin kuitenkin todennäköisesti tekemään. Palloliitto ei tietenkään voi sataprosenttisella varmuudella taata, etteikö siitä voisi aiheutua jossain tapauksessa ongelmaa.

Miten käytännössä lipun siirtäminen toimii?

– Lippu tulee mobiiliapplikaatioon, ja sen voi sitten siitä omasta applikaatiosta siirtää toisen henkilön sähköpostiin, josta lipun voi ladata omaan puhelimeensa applikaation kautta. On tärkeää huomioida edelleen se, että siirto henkilölle, joka ei alun perin ollut nimettynä, on Uefan mukaan kiellettyä.

– Itse lipuissa ei ymmärtääksemme lue nimiä, vaan lippu on ”rekisteröity” tietylle henkilölle. Henkilö, jolle lippu on siirretty, voi Uefan mukaan hakea FAN-ID:n.

Moni on pohtinut, pystyykö lippujen omistajia jälkikäteen vaihtamaan, niin se on siis käytännössä mahdollista?

– Lipun tosiaan voi teknisesti siirtää (myös SMJK:n kiintiöstä saadun lipun), mutta siirto ei periaatteessa ole sallittua sellaiselle henkilölle, joka ei alun perin ole ollut nimettynä.

Uefalta tulee keväällä alusta, jonka kautta voi jälleenmyydä EM-lippuja. Voiko Suomen lippukiintiöstä saatuja lippuja myydä alustan kautta?

– Kyllä, sinne portaaliin voi sitten laittaa liput jälleenmyyntiin, pois lukien SMJK:n kautta saadut liput.

Eli SMJK:n kiintiöstä saatuja lippuja ei voi jälleenmyydä keväällä Uefan alustan kautta?

– Juuri näin.

Voiko Uefan jälleenmyynnin kautta myydä oman lippunsa kaverilleen vai arpooko Uefa lipun ostajat?

– Uefan mukaan ei voi myydä kaverille ja ongelmana on myös se, että lippu ei mene välttämättä edes suomalaisille.

Milloin jälleenmyynnistä tulee lisätietoa?

– Meidän tietoomme ei ole vielä tullut tarkkoja päivämääriä.

Voiko FAN ID:tä hankkia, jos ei omista ottelulippua?

– Ei voi. Ottelulippu on se tunniste, jolla FAN ID haetaan.

Tarvitseeko FAN ID:n Pietarissa, jotta pääsee stadionille?

– Kyllä.

Toimiiko FAN ID Pietarissa myös viisumina?

– Kyllä. FAN ID:n hakemiseen tarvitaan passin ja lipun tiedot, ja se korvaa viisumin Venäjälle mennessä. FAN ID:n ja ottelulipun tarvitsee, kun menee ottelualueelle.

Tarvitseeko Kööpenhaminassa FAN ID:tä?

– Ei tarvitse. Se on vain Venäjälle. Siinä on sama periaate kuin vuoden 2018 MM-kisoissa Venäjällä.

Belgia-ottelun ympärillä on ollut puhetta, että belgialaisilta olisi avautumassa lippuja myyntiin. Onko teillä tästä aiheesta vielä mitään tietoa?

– Ei ole vielä. Uefa on luvannut, että (viime) lauantain jälkeen, kun nähdään kuinka paljon niin suomalaisia kuin belgialaisia lunastaa arvonnasta saatuja lippuja otteluun, niin sen jälkeen tulisi sitten lisätietoa tästä koko aiheesta.

Toim. huom. Kaikkien lippuja saaneiden henkilöiden piti viime perjantaina 7.2. lunastaa eli maksaa lippunsa. Sen myötä Uefa sai tiedon niistä lipuista, joita ei lunastettu.

Tämä lippuasia on ollut hieman sekavaa, ja väärää tietoa on ollut paljon liikkeellä. Miksi?

– Kieltämättä. Tiedot ovat hieman myös muuttuneet tässä matkan varrella. Ihan kaikesta ei olla saatu Uefalta myöskään ihan selkeästi tietoa tai ne tiedot ovat olleet hieman tulkinnanvaraisia. Silloin meidänkin pitää olla tosi tarkkana siitä, mitä me linjaamme täältä, ettei vahingossa anneta vääriä tietoja. Koko ajan pitää myös painottaa sitä, että Uefa tästä vastaa.

– Tiedot voivat joissain tapauksissa muuttua. Joku tieto esimerkiksi, minkä me olemme saaneet, onkin sitten muuttunut. Emme halua myöskään auktoriteettina linjata jotain, vaikka ei sitten vastata siitä. Ja sitten jos Uefa, joka asioista vastaa, muuttaa jotain. Tämä on vähän hankala aihe. Haluamme antaa tietoa omalta osaltamme mahdollisimman paljon, mutta emme kuitenkaan vastaa koko prosessista.

Voit myös kysyä suoraan Uefalta lippuihin liittyvistä asioista. Uefa pyrkii vastaamaan mahdollisimman nopeasti kysymyksiin. TÄSSÄ LINKKI (Uefa).

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Suursuosikki Pietarin SKA:lla täysin järjetön kerroin!

+lisäetu vain Uhmapelaajille!