Huuhkajien Lukas Hradecky pelasi jälleen maalilla erinomaisen ottelun, kun Bayer Leverkusen haki vieraspisteen Leipzigista sunnuntaina Bundesliigassa (1-1). Aivan kaikki lipun ostaneet eivät kuitenkaan päässeet suomalaisen torjunnoista nauttimaan.

RB Leipzigin fanit olivat valmistelleet otteluun näyttävän tifon. Tifossa oli nähtävissä sydän, rauhanmerkki ja kirjaimet ”RBL” sateenkaaren värein. Seuran kotisivuilla oli esittelyteksti, jonka mukaan RB:n tapahtumiin on tervetullut jokainen, ”uskonnosta, syntyperästä, ihonväristä ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta”.

Täysin onnistunut hienon tavoitteen toteuttaminen ei kuitenkaan ollut, sillä koronaviruspelko muodosti RB Leipzigin turvallisuusvastaaville ylitsepääsemättömän esteen.

Spiegelin mukaan ottelun järjestyksenvalvojat estivät japanilaista turistiryhmää pääsemästä otteluun koronavirushuolien takia. RB Leipzig vahvisti tiedon ja pyysi tapahtunutta julkisesti anteeksi.

Koronavirustartuntaa ei kuitenkaan ole mahdollista tunnistaa pelkistä vilustumisoireista edes lääkärien, järjestyksenvalvojista puhumattakaan. Sen kummemmin Leipzigin kuin Leverkuseninkaan lähiympäristössä tai ottelun alla ei myöskään oltu vahvistettu ainuttakaan koronavirustapausta. RB Leipzigin turvallisuushenkilöstön voi todeta syyllistyneen etniseen profilointiin, koska pääsy otteluun estettiin vain aasialaiseen syntyperään perustuen.

– Robert-Koch-instituutin toimintasuositusten mukaan henkilöryhmiä potentiaalisilta riskialueilta kehotetaan kontrolloimaan muita vahvemmin. Valitettavasti teimme virheen japanilaisten vieraidemme kohdalla, johtuen aiheen ympärillä tällä hetkellä vallitsevasta suuresta epävarmuudesta, RB Leipzig toteaa vastineessaan.

Spiegelin mukaan Leipzigin puolustus on hyvin arveluttava. Ensinnäkin kyseinen suositus on osoitettu alueille, joilla epidemia on laajasti levinnyt. Silloinkaan suositus ei ole sulkea ihmisryhmiä tapahtumista pois, vaan harkita kyseisen yleisötilaisuuden peruuttamista. Robert-Koch-instituutin suositus kehottaa sulkemaan henkilöitä pois tapahtumista vain siinä tapauksessa, jos henkilö kärsii ”akuuteista hengitysvaikeuksista”.

Vasta toisessa kannanotossaan Leipzig pyysi tapahtunutta anteeksi, ja totesi turvallisuushenkilöstön toimineen väärin. Leipzig tukee suvaitsevaisuutta ja vastustaa rasismia. Spiegelin saamien tietojen mukaan järjestyshenkilöstö ei kuitenkaan toiminut omin päin, vaan seuran operatiivisen tiimin ohjeita noudattaen.

RB Leipzig

@RBLeipzig
„Uns war zu jeder Zeit bewusst, dass es hier um die Verunsicherung aufgrund des Corona-Virus ging & nichts Anderes. Demnach schauen alle nun nach dem konstruktiven Austausch nach vorne. Wir freuen uns, zukünftig partnerschaftlich noch intensiver mit RBL in Verbindung zu stehen.“

RB Leipzig

@RBLeipzig
Im Zuge vieler Reaktionen auf den Vorfall gegenüber den japanischen Gästen in unserem Stadion möchten wir erwähnen, dass wir die betroffene Gruppe bereits persönlich getroffen, eingeladen und uns noch einmal aufrichtig für die Geschehnisse entschuldigt haben.
👇

RB Leipzig pyrkii tavoittamaan stadionin porteilla käännytetyn japanilaisryhmän jäsenet ja esittää näille hyvitykseksi kutsun joukkueen seuraavaan kotiotteluun.

Spiegel muistuttaa siitäkin, ettei Japani kuulu Robert-Koch-instituutin listaamiin riskialueisiin. Näitä ovat vain Hubein maakunta Kiinassa, kaksi aluetta Iranissa, kolme Italiassa ja yksi maakunta Etelä-Koreassa.